W Pigułce

  • roślina dwuletnia, użytkowa i ozdobna, o szerokim zastosowaniu w ziołolecznictwie; wartościowa także jako roślina miododajna i aromatyczna
  • wysokość: 200 – 250 cm
  • cykl rozwoju: w pierwszym roku wytwarza okazałą rozetę liści i łodygę, w drugim roku kwitnie i owocuje
  • aromat: cała roślina wydziela intensywny, przyjemny zapach

  • kłącze krótkie, walcowate, przechodzące w gruby korzeń palowy
  • z korzenia głównego wyrastają liczne korzenie boczne
  • gruba, naga, bruzdowana, często rozgałęziona
  • dęta (pusta w środku w międzywęźlach), silnie wyniesiona

cechy blaszki liściowej

  • blaszki liściowe 3 – do 4-krotnie pierzaste
  • ogonki długie
  • listki jajowate, nierówno wcinane, o głęboko ząbkowanych brzegach
  • kolor: ciemnozielone na wierzchu, od spodu sinozielone
  • liście odziomkowe znacznie większe niż liście łodygowe (do 70 cm długości); pojedyncze listki do 15 cm
  • liście łodygowe obejmują łodygę rozdętymi pochwami
  • ułożenie: naprzeciwległe
  • okres kwitnienia: V – VIII
  • barwa kwiatów – zielonkawo – żółte (forma typowa), zielonkawo – białe (forma nadbrzeżna)
    • drobne kwiaty zebrane w duże, kuliste baldachy złożone
    • brak pokryw; pokrywki płaskie, równowąskie, długości równej baldaszkom
  • rozłupka
  • preferuje wilgotne łąki na terenach górskich i podgórskich
  • spotykany w zaroślach i nad brzegami potoków
  • najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych lub w półcieniu
  • wymaga gleb żyznych, próchniczych i przepuszczalnych: czarnoziemy, lessy, mady

W Pigułce

  • roślina dwuletnia, użytkowa i ozdobna, o szerokim zastosowaniu w ziołolecznictwie; wartościowa także jako roślina miododajna i aromatyczna
  • wysokość: 200 – 250 cm
  • cykl rozwoju: w pierwszym roku wytwarza okazałą rozetę liści i łodygę, w drugim roku kwitnie i owocuje
  • aromat: cała roślina wydziela intensywny, przyjemny zapach

  • kłącze krótkie, walcowate, przechodzące w gruby korzeń palowy
  • z korzenia głównego wyrastają liczne korzenie boczne
  • gruba, naga, bruzdowana, często rozgałęziona
  • dęta (pusta w środku w międzywęźlach), silnie wyniesiona

cechy blaszki liściowej

  • blaszki liściowe 3 – do 4-krotnie pierzaste
  • ogonki długie
  • listki jajowate, nierówno wcinane, o głęboko ząbkowanych brzegach
  • kolor: ciemnozielone na wierzchu, od spodu sinozielone
  • liście odziomkowe znacznie większe niż liście łodygowe (do 70 cm długości); pojedyncze listki do 15 cm
  • liście łodygowe obejmują łodygę rozdętymi pochwami
  • ułożenie: naprzeciwległe
  • okres kwitnienia: V – VIII
  • barwa kwiatów – zielonkawo – żółte (forma typowa), zielonkawo – białe (forma nadbrzeżna)
    • drobne kwiaty zebrane w duże, kuliste baldachy złożone
    • brak pokryw; pokrywki płaskie, równowąskie, długości równej baldaszkom
  • rozłupka
  • preferuje wilgotne łąki na terenach górskich i podgórskich
  • spotykany w zaroślach i nad brzegami potoków
  • najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych lub w półcieniu
  • wymaga gleb żyznych, próchniczych i przepuszczalnych: czarnoziemy, lessy, mady

Ciekawostki

  • według legendy nazwa „Archangelica” pochodzi od archanioła Michała, który miał wskazać roślinę ludziom jako lek na zarazy
  • arcydzięgiel był sadzony przy domostwach jako roślina ochronna — wierzono, że odstrasza złe duchy i „odczarowuje” przestrzeń
  • arcydzięgiel był dawniej jednym z podstawowych środków na malarię nazywaną często zimnicą, zanim w Europie poznano chininę
  •  średniowiecznych receptariuszach opisywano go jako roślinę „rozgrzewającą wnętrzności” i poprawiającą trawienie
  • aby zwiększyć masę korzenia, w uprawie należy wyłamywać pędy kwiatowe — dzięki temu więcej energii trafia do części podziemnych
  • świeżo zebrane nasiona arcydzięgla mają najwyższą zdolność kiełkowania — najlepiej wysiewać je zaraz po zbiorze (VII – VIII), lekko ugniatając w glebie
  • roślina ta jest także znakomitym surowcem do tworzenia domowych syropów na trawienie i wzmocnienie odporności

Arcydzięgiel to roślina o wszechstronnym zastosowaniu:

  • korzenie mają największe znaczenie w lecznictwie,
  • ogonki liściowe i młode pędy wykorzystywane są jako surowiec przyprawowy,
  • zaś łodyżki i nasiona ceni przemysł cukierniczy — zwłaszcza do produkcji kandyzowanych dodatków do deserów i wypieków

SUROWIEC ZIELARSKI

ARCYDZIĘGIEL LITWOR – Archangelica officinalis

  • korzeń arcydzięgla – Archangelicae radix
  • liść arcydzięgla – Archangelicae folium
  • owoc arcydzięgla – Archangelicae fructus

CZAS ZBIORU

  •    korzeń
    • późną jesienią październik – listopad (II rok wegetacji)
    • lub wczesną wiosną marzec – kwiecień, III rok, gdy temperatura przy gruncie spadnie do ok. 4°C

warto wiedzieć
  • do celów leczniczych nie zbiera się korzeni roślin, które zakwitły
  • aby uzyskać większe i bardziej dorodne korzenie, w pierwszym roku uprawy należy usuwać pędy kwiatowe(wyłamując je lub wycinając), by roślina nie inwestowała energii w nasiona
  • korzenie wykopuje się ostrożnie, najlepiej przy użyciu wideł lub szpadla, gdyż mogą sięgać nawet 40 cm w głąb ziemi

SUSZENIE

  • korzeń
    • po zbiorze korzenie należy dokładnie oczyścić z ziemi i drobnych korzeni bocznych
    • aby ułatwić suszenie, większe korzenie należy przeciąć wzdłuż
    • suszyć w cieniu lub w suszarni w temperaturze 35 – 40°C
    • wyższe temperatury nie są wskazane, ponieważ prowadzą do utraty cennych substancji —in. ostol zaczyna się rozkładać już powyżej 30°C

Prawidłowo wysuszone korzenie powinny:

  • łatwo się łamać
  • po przełamaniu mieć jasnobrunatny lub białawo – żółty kolor z charakterystycznym rdzawym rdzeniem
  • wyróżniać się silnym, słodkim i aromatycznym zapachem
  • mieć smak lekko ostry i palący

PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE

W arcydzięglu oznaczono ok. 120 różnych związków chemicznych.
Za najważniejsze, odpowiadające za działanie farmakologiczne, uznaje się:

  • olejek eteryczny (arcydzięgiel jest jednym z cenniejszych surowców olejkowych) — głównie: β-felandren, α-pinen, limonen, β-pinen
  • kumaryny — m.in. ostol, imperatoryna, bergapten
  • kwasy fenolowe — np. kwas chlorogenowy
  • flawonoidy — rutyna, kwercetyna
  • garbniki
  • fitosterole
  • kwasy organiczne (np. kwas jabłkowy)
  • pektyny
  • gorycze

w mniejszych ilościach arcydzięgiel zawiera:

  • witaminy z grupy B oraz witaminę C
  • żywice
  • związki mineralne (mikro- i makroelementy)

DZIAŁANIE

Arcydzięgiel należy do środków silnie i pewnie działających

Zastosowanie tradycyjne:

  • uspokajające — działanie porównywane do kozłka lekarskiego (valeriana officinalis); stosowany w zaburzeniach nerwicowych, lękach, stanach napięcia psychicznego.
  • przeciwdrgawkowe — stosowany dawniej w łagodzeniu objawów „nerwowej padaczki”
  • poprawiające trawienie — używany w naparach i nalewkach na poprawę apetytu i procesów trawiennych
  • wykrztuśne i przeciwkaszlowe — stosowany w syropach na kaszel i przeziębienie.
  • znoszące nadmierne procesy fermentacyjne w przewodzie pokarmowym (przeciw-wzdęciowe)
  • moczopędne, oczyszczające — tradycyjnie stosowany w kuracjach „odtruwających” i wspomagających pracę nerek
  • bakteriobójcze i przeciwgrzybicze — stosowany zewnętrznie na trudno gojące się rany, zakażenia skórne
  • rozgrzewające, łagodnie drażniące — stosowany zewnętrznie (np. w nacieraniach) dla poprawy miejscowego ukrwienia i rozgrzania mięśni
  • znieczulające — w zastosowaniu zewnętrznym działanie przeciwbólowe utrzymujące się do kilku godzin (np. w okładach)

Działanie poparte badaniami:

  • wpływ na ośrodkowy układ nerwowy — umiarkowane działanie uspokajające i przeciwlękowe; obniża pobudliwość kory mózgowej i niektórych ośrodków wegetatywnych w rdzeniu przedłużonym (zwłaszcza ośrodka naczynioruchowego) — efekt przypisywany głównie kumarynom i olejkowi eterycznemu
  • działanie rozkurczowe — na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i moczowych — efekt potwierdzony w badaniach in vitro; odpowiadają za to głównie furanokumaryny i składniki olejku eterycznego.
  • przywracanie prawidłowej perystaltyki jelit — poprawa motoryki przewodu pokarmowego
  • hepatoprotekcyjne — działanie ochronne na komórki wątroby (potwierdzone w badaniach laboratoryjnych
  • przyspieszenie usuwania zbędnych produktów przemiany materii — wzrost wydzielania moczu i potu, działanie wspomagające procesy detoksykacji

ZASTOSOWANIE

W medycynie ludowej korzeń arcydzięgla używany był przede wszystkim do leczenia:

  • zaburzeń trawienia spowodowanych zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych — soku żołądkowego, trzustkowego oraz żółci
  • zaburzeń perystaltyki jelit (w stanach skurczowych jelit i przy nieregularnym wypróżnianiu)
  • stanów nerwowych, niepokoju i trudności z zasypianiem
  • bólów reumatycznych i nerwobóli — głównie olejek eteryczny stosowany zewnętrznie (nacieranie obolałych miejsc)

wewnętrzne:

  • układ pokarmowy
    skuteczność działania jest obserwowana na wszystkich wymienionych poziomach

    • zaburzenia trawienia, w tym:
      • brak łaknienia i niestrawność — wyciągi z arcydzięgla pobudzają czynność gruczołów ślinowych oraz wydzielanie soków trawiennych: żołądkowego, trzustkowego i jelitowego
      • wzdęcia wynikające z nadmiernej fermentacji
      • bóle brzucha spowodowane nadmiernym napięciem mięśniówki (tzw. stany skurczowe jelit)
      • nieprawidłowa praca jelit związana z zaburzeniami perystaltyki, w tym kolka, zespół jelita wrażliwego — zwłaszcza postać zaparciowa z nieregularnymi wypróżnieniami
      • zastój żółci w pęcherzyku i / lub utrudniony jej dopływ do dwunastnicy (np. w wyniku zamknięcia zwieracza bańki wątrobowo-trzustkowej)
  • układ nerwowy
    • nerwowość, nadpobudliwość, rozdrażnienie
    • niepokój
    • bezsenność
    • brak łaknienia i niestrawność na skutek nadmiernego stresu
    • zawroty i bóle głowy wynikające z zaburzeń trawiennych na tle nerwowym

warto wiedzieć

odwar działa słabiej na układ nerwowy niż napar

  • pozostałe:
    • zaburzona przemiana materii
    • osłabiona praca nerek z towarzyszącym skąpomoczem (pobudza pracę nerek oraz zwiększa ilość wydalanego moczu)
    • łagodne dolegliwości czynnościowe serca u osób starszych, których przyczyną są zaburzenia trawienia i wchłaniania składników pokarmowych
    • osłabiony układ nerwowy (arcydzięgiel działa częściowo adaptogennie — wzmacnia odporność układu nerwowego, jednocześnie wykazując działanie wyciszające i uspokajające)

zewnętrzne:

  • nerwobóle różnego pochodzenia (głównie mięśniobóle, stawobóle — np. reumatyzm)
    (skuteczność wykazuje stosowanie olejków do wcierań w stawy i bolące miejsca)
  • stany zapalne jamy ustnej i gardła — płukanki z odwaru
  • stany zapalne oczu z towarzyszącym łzawieniem, pieczeniem, świądem i zmianami ropnymi — w okładach
  • przetłuszczające się włosy — płukanki i szampony na bazie arcydzięgla
  • cera trądzikowa i przetłuszczająca się — przemywania odwarem

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Sytuacje, którw zawsze wymagają ostrożności:

  • nadwrażliwość lub alergia na składniki arcydzięgla lub inne rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae), w tym seler, kminek, koper włoski, kolendra
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią (brak danych potwierdzających bezpieczeństwo — przeciwwskazane)
  • dzieci poniżej 12 roku życia (brak wystarczających danych o bezpieczeństwie — nie zaleca się stosowania)
  • kobiety z obfitymi miesiączkami (arcydzięgiel pobudza krążenie w obrębie macicy i może nasilać krwawienia lub je wywoływać)
  • skłonność do krwawień, choroby krwotoczne
  • choroby nowotworowe skóry lub podejrzenie nowotworów skóry (ze względu na obecność furanokumaryn)
  • stosowanie leków fotouczulających lub terapia światłem UV (zwiększone ryzyko fotodermatoz)
  • stosowanie silnych leków przeciwzakrzepowych (np. warfaryna) — możliwe interakcje z kumarynami
  • ostre stany zapalne żołądka i dwunastnicy
  • zaawansowana choroba wrzodowa
  • zapalenie kłębuszków nerkowych
  • zapalenie wyrostka robaczkowego

Uwagi dotyczące stosowania:

  • podczas stosowania arcydzięgla (zwłaszcza w postaci nalewek lub olejków do użytku zewnętrznego) należyunikać nadmiernej ekspozycji na słońce lub solaria
  • furanokumaryny(szczególnie bergapten i ksantotoksyna) obecne w arcydzięglu silnie uwrażliwiają skórę na światło UV i mogą powodować stany zapalne skóry, fototoksyczne i fotoalergiczne wypryski kontaktowe
  • u osób nadwrażliwych mogą wystąpić: rumień, świąd, pieczenie, pokrzywka, a nawet zmiany pęcherzowe przypominające oparzenia
  • czasem obserwuje sięwzmożone krwawienia miesiączkowe podczas przyjmowania preparatów z arcydzięgla
  • nie należy przekraczać zalecanych dawek — w przypadku nadmiernego spożycia mogą wystąpić bóle głowy, zawroty, nudności, światłowstręt
  • ostrożnie stosować u osób z chorobami wątroby — kumaryny w dużych dawkach mogą obciążać wątrobę

PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA

Z czym warto łączyć korzeń arcydzięgla:

  • w zaburzeniach trawienia:
    liść mięty pieprzowej, owoc kopru włoskiego, kłącze tataraku, koszyczek rumianku, ziele drapacza lekarskiego, korzeń mniszka lekarskiego,
    dodatkowo: ziele krwawnika, owoc kolendry, ziele dziurawca, ziele majeranku
  • w mieszankach uspokajających:
    kwiat krwawnika, liść melisy lekarskiej, korzeń kozłka lekarskiego, liść bobrka trójlistkowego, szyszka chmielu zwyczajnego,
    dodatkowo: kwiat lawendy, ziele serdecznika, ziele ruty, liść werbeny

  1. Napar z korzenia arcydzięgla

składniki:
1 łyżka suszonego, rozdrobnionego korzenia arcydzięgla
1 szklanka (ok. 250 ml) gorącej wody

przepis:
korzeń zalać gorącą wodą, zaparzać pod przykryciem przez 15 – 20 minut, odcedzić

zastosowanie i dawkowanie:
pić 2 – 3 razy dziennie, przed posiłkiem (na 30–60 minut) — jako środek pobudzający trawienie i poprawiający apetyt


3. Odwar z korzenia arcydzięgla

składniki:
1 łyżka suszonego, rozdrobnionego korzenia arcydzięgla
1 szklanka (ok. 250 ml) zimnej wody

przepis:
korzeń zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5–10 minut, odstawić na 15 minut do naciągnięcia, odcedzić

zastosowanie i dawkowanie:
pić 1–2 razy dziennie — stosowany w problemach trawiennych, przy wzdęciach, jako środek przeciwskurczowy i wyciszający
zawiera mniej składników aktywnych działających na układ nerwowy niż napar


3. Nalewka 1:5 

składniki:
100 g świeżych lub suszonych, drobno pokrojonych korzeni arcydzięgla
500 ml spirytusu 70%

przepis:
korzeń zalać alkoholem, pozostawić do wytrawiania na 14 dni w ciemnym i chłodnym miejscu, codziennie wstrząsać. Po 2 tygodniach przecedzić przez sito lub gazę, rozlać do ciemnych butelek, przechowywać w chłodnym miejscu (przydatność: do 1 roku)

zastosowanie i dawkowanie:

  • jako środek pobudzający trawienie lub uspokajający:
    20 – 30 kropli przed jedzeniem
  • jako środek wzmacniający:
    5 – 10 ml, 1 – 3 razy dziennie
  • przy przeziębieniu, stanach napięcia, lękach, zdenerwowaniu lub obniżonym nastroju:
    10 ml nalewki rozcieńczyć w gorącym mleku z dodatkiem miodu i pić wieczorem lub przed sne

 

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA  – botanika

0%
OFERTA SPECJALNA

„Botanika dla Zielarza w pigułce"
to same najważniejsze rzeczy, które powinieneś wiedzieć

Możesz zamówić wersję elektroniczną, która będzie pomocna przy oznaczaniu roślin