W Pigułce
- roślina dwuletnia, użytkowa i ozdobna, o szerokim zastosowaniu w ziołolecznictwie; wartościowa także jako roślina miododajna i aromatyczna
- wysokość: 200 – 250 cm
- cykl rozwoju: w pierwszym roku wytwarza okazałą rozetę liści i łodygę, w drugim roku kwitnie i owocuje
- aromat: cała roślina wydziela intensywny, przyjemny zapach
cechy blaszki liściowej
- blaszki liściowe 3 – do 4-krotnie pierzaste
- ogonki długie
- listki jajowate, nierówno wcinane, o głęboko ząbkowanych brzegach
- kolor: ciemnozielone na wierzchu, od spodu sinozielone
- liście odziomkowe znacznie większe niż liście łodygowe (do 70 cm długości); pojedyncze listki do 15 cm
- liście łodygowe obejmują łodygę rozdętymi pochwami
- ułożenie: naprzeciwległe
W Pigułce
- roślina dwuletnia, użytkowa i ozdobna, o szerokim zastosowaniu w ziołolecznictwie; wartościowa także jako roślina miododajna i aromatyczna
- wysokość: 200 – 250 cm
- cykl rozwoju: w pierwszym roku wytwarza okazałą rozetę liści i łodygę, w drugim roku kwitnie i owocuje
- aromat: cała roślina wydziela intensywny, przyjemny zapach
- kłącze krótkie, walcowate, przechodzące w gruby korzeń palowy
- z korzenia głównego wyrastają liczne korzenie boczne
- gruba, naga, bruzdowana, często rozgałęziona
- dęta (pusta w środku w międzywęźlach), silnie wyniesiona
cechy blaszki liściowej
- blaszki liściowe 3 – do 4-krotnie pierzaste
- ogonki długie
- listki jajowate, nierówno wcinane, o głęboko ząbkowanych brzegach
- kolor: ciemnozielone na wierzchu, od spodu sinozielone
- liście odziomkowe znacznie większe niż liście łodygowe (do 70 cm długości); pojedyncze listki do 15 cm
- liście łodygowe obejmują łodygę rozdętymi pochwami
- ułożenie: naprzeciwległe
- okres kwitnienia: V – VIII
- barwa kwiatów – zielonkawo – żółte (forma typowa), zielonkawo – białe (forma nadbrzeżna)
- drobne kwiaty zebrane w duże, kuliste baldachy złożone
- brak pokryw; pokrywki płaskie, równowąskie, długości równej baldaszkom
Ciekawostki
- według legendy nazwa „Archangelica” pochodzi od archanioła Michała, który miał wskazać roślinę ludziom jako lek na zarazy
- arcydzięgiel był sadzony przy domostwach jako roślina ochronna — wierzono, że odstrasza złe duchy i „odczarowuje” przestrzeń
- arcydzięgiel był dawniej jednym z podstawowych środków na malarię nazywaną często zimnicą, zanim w Europie poznano chininę
- średniowiecznych receptariuszach opisywano go jako roślinę „rozgrzewającą wnętrzności” i poprawiającą trawienie
- aby zwiększyć masę korzenia, w uprawie należy wyłamywać pędy kwiatowe — dzięki temu więcej energii trafia do części podziemnych
- świeżo zebrane nasiona arcydzięgla mają najwyższą zdolność kiełkowania — najlepiej wysiewać je zaraz po zbiorze (VII – VIII), lekko ugniatając w glebie
- roślina ta jest także znakomitym surowcem do tworzenia domowych syropów na trawienie i wzmocnienie odporności
Arcydzięgiel to roślina o wszechstronnym zastosowaniu:
- korzenie mają największe znaczenie w lecznictwie,
- ogonki liściowe i młode pędy wykorzystywane są jako surowiec przyprawowy,
- zaś łodyżki i nasiona ceni przemysł cukierniczy — zwłaszcza do produkcji kandyzowanych dodatków do deserów i wypieków
SUROWIEC ZIELARSKI
ARCYDZIĘGIEL LITWOR – Archangelica officinalis
- korzeń arcydzięgla – Archangelicae radix
- liść arcydzięgla – Archangelicae folium
- owoc arcydzięgla – Archangelicae fructus
CZAS ZBIORU
- korzeń
- późną jesienią październik – listopad (II rok wegetacji)
- lub wczesną wiosną marzec – kwiecień, III rok, gdy temperatura przy gruncie spadnie do ok. 4°C
warto wiedzieć
- do celów leczniczych nie zbiera się korzeni roślin, które zakwitły
- aby uzyskać większe i bardziej dorodne korzenie, w pierwszym roku uprawy należy usuwać pędy kwiatowe(wyłamując je lub wycinając), by roślina nie inwestowała energii w nasiona
- korzenie wykopuje się ostrożnie, najlepiej przy użyciu wideł lub szpadla, gdyż mogą sięgać nawet 40 cm w głąb ziemi
SUSZENIE
- korzeń
- po zbiorze korzenie należy dokładnie oczyścić z ziemi i drobnych korzeni bocznych
- aby ułatwić suszenie, większe korzenie należy przeciąć wzdłuż
- suszyć w cieniu lub w suszarni w temperaturze 35 – 40°C
- wyższe temperatury nie są wskazane, ponieważ prowadzą do utraty cennych substancji —in. ostol zaczyna się rozkładać już powyżej 30°C
Prawidłowo wysuszone korzenie powinny:
- łatwo się łamać
- po przełamaniu mieć jasnobrunatny lub białawo – żółty kolor z charakterystycznym rdzawym rdzeniem
- wyróżniać się silnym, słodkim i aromatycznym zapachem
- mieć smak lekko ostry i palący
PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE
W arcydzięglu oznaczono ok. 120 różnych związków chemicznych.
Za najważniejsze, odpowiadające za działanie farmakologiczne, uznaje się:
- olejek eteryczny (arcydzięgiel jest jednym z cenniejszych surowców olejkowych) — głównie: β-felandren, α-pinen, limonen, β-pinen
- kumaryny — m.in. ostol, imperatoryna, bergapten
- kwasy fenolowe — np. kwas chlorogenowy
- flawonoidy — rutyna, kwercetyna
- garbniki
- fitosterole
- kwasy organiczne (np. kwas jabłkowy)
- pektyny
- gorycze
w mniejszych ilościach arcydzięgiel zawiera:
- witaminy z grupy B oraz witaminę C
- żywice
- związki mineralne (mikro- i makroelementy)
DZIAŁANIE
Arcydzięgiel należy do środków silnie i pewnie działających
Zastosowanie tradycyjne:
- uspokajające — działanie porównywane do kozłka lekarskiego (valeriana officinalis); stosowany w zaburzeniach nerwicowych, lękach, stanach napięcia psychicznego.
- przeciwdrgawkowe — stosowany dawniej w łagodzeniu objawów „nerwowej padaczki”
- poprawiające trawienie — używany w naparach i nalewkach na poprawę apetytu i procesów trawiennych
- wykrztuśne i przeciwkaszlowe — stosowany w syropach na kaszel i przeziębienie.
- znoszące nadmierne procesy fermentacyjne w przewodzie pokarmowym (przeciw-wzdęciowe)
- moczopędne, oczyszczające — tradycyjnie stosowany w kuracjach „odtruwających” i wspomagających pracę nerek
- bakteriobójcze i przeciwgrzybicze — stosowany zewnętrznie na trudno gojące się rany, zakażenia skórne
- rozgrzewające, łagodnie drażniące — stosowany zewnętrznie (np. w nacieraniach) dla poprawy miejscowego ukrwienia i rozgrzania mięśni
- znieczulające — w zastosowaniu zewnętrznym działanie przeciwbólowe utrzymujące się do kilku godzin (np. w okładach)
Działanie poparte badaniami:
- wpływ na ośrodkowy układ nerwowy — umiarkowane działanie uspokajające i przeciwlękowe; obniża pobudliwość kory mózgowej i niektórych ośrodków wegetatywnych w rdzeniu przedłużonym (zwłaszcza ośrodka naczynioruchowego) — efekt przypisywany głównie kumarynom i olejkowi eterycznemu
- działanie rozkurczowe — na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i moczowych — efekt potwierdzony w badaniach in vitro; odpowiadają za to głównie furanokumaryny i składniki olejku eterycznego.
- przywracanie prawidłowej perystaltyki jelit — poprawa motoryki przewodu pokarmowego
- hepatoprotekcyjne — działanie ochronne na komórki wątroby (potwierdzone w badaniach laboratoryjnych
- przyspieszenie usuwania zbędnych produktów przemiany materii — wzrost wydzielania moczu i potu, działanie wspomagające procesy detoksykacji
ZASTOSOWANIE
W medycynie ludowej korzeń arcydzięgla używany był przede wszystkim do leczenia:
- zaburzeń trawienia spowodowanych zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych — soku żołądkowego, trzustkowego oraz żółci
- zaburzeń perystaltyki jelit (w stanach skurczowych jelit i przy nieregularnym wypróżnianiu)
- stanów nerwowych, niepokoju i trudności z zasypianiem
- bólów reumatycznych i nerwobóli — głównie olejek eteryczny stosowany zewnętrznie (nacieranie obolałych miejsc)
wewnętrzne:
- układ pokarmowy
skuteczność działania jest obserwowana na wszystkich wymienionych poziomach- zaburzenia trawienia, w tym:
- brak łaknienia i niestrawność — wyciągi z arcydzięgla pobudzają czynność gruczołów ślinowych oraz wydzielanie soków trawiennych: żołądkowego, trzustkowego i jelitowego
- wzdęcia wynikające z nadmiernej fermentacji
- bóle brzucha spowodowane nadmiernym napięciem mięśniówki (tzw. stany skurczowe jelit)
- nieprawidłowa praca jelit związana z zaburzeniami perystaltyki, w tym kolka, zespół jelita wrażliwego — zwłaszcza postać zaparciowa z nieregularnymi wypróżnieniami
- zastój żółci w pęcherzyku i / lub utrudniony jej dopływ do dwunastnicy (np. w wyniku zamknięcia zwieracza bańki wątrobowo-trzustkowej)
- zaburzenia trawienia, w tym:
- układ nerwowy
- nerwowość, nadpobudliwość, rozdrażnienie
- niepokój
- bezsenność
- brak łaknienia i niestrawność na skutek nadmiernego stresu
- zawroty i bóle głowy wynikające z zaburzeń trawiennych na tle nerwowym
warto wiedzieć
odwar działa słabiej na układ nerwowy niż napar
- pozostałe:
- zaburzona przemiana materii
- osłabiona praca nerek z towarzyszącym skąpomoczem (pobudza pracę nerek oraz zwiększa ilość wydalanego moczu)
- łagodne dolegliwości czynnościowe serca u osób starszych, których przyczyną są zaburzenia trawienia i wchłaniania składników pokarmowych
- osłabiony układ nerwowy (arcydzięgiel działa częściowo adaptogennie — wzmacnia odporność układu nerwowego, jednocześnie wykazując działanie wyciszające i uspokajające)
zewnętrzne:
- nerwobóle różnego pochodzenia (głównie mięśniobóle, stawobóle — np. reumatyzm)
(skuteczność wykazuje stosowanie olejków do wcierań w stawy i bolące miejsca) - stany zapalne jamy ustnej i gardła — płukanki z odwaru
- stany zapalne oczu z towarzyszącym łzawieniem, pieczeniem, świądem i zmianami ropnymi — w okładach
- przetłuszczające się włosy — płukanki i szampony na bazie arcydzięgla
- cera trądzikowa i przetłuszczająca się — przemywania odwarem
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Sytuacje, którw zawsze wymagają ostrożności:
- nadwrażliwość lub alergia na składniki arcydzięgla lub inne rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae), w tym seler, kminek, koper włoski, kolendra
- kobiety w ciąży i karmiące piersią (brak danych potwierdzających bezpieczeństwo — przeciwwskazane)
- dzieci poniżej 12 roku życia (brak wystarczających danych o bezpieczeństwie — nie zaleca się stosowania)
- kobiety z obfitymi miesiączkami (arcydzięgiel pobudza krążenie w obrębie macicy i może nasilać krwawienia lub je wywoływać)
- skłonność do krwawień, choroby krwotoczne
- choroby nowotworowe skóry lub podejrzenie nowotworów skóry (ze względu na obecność furanokumaryn)
- stosowanie leków fotouczulających lub terapia światłem UV (zwiększone ryzyko fotodermatoz)
- stosowanie silnych leków przeciwzakrzepowych (np. warfaryna) — możliwe interakcje z kumarynami
- ostre stany zapalne żołądka i dwunastnicy
- zaawansowana choroba wrzodowa
- zapalenie kłębuszków nerkowych
- zapalenie wyrostka robaczkowego
Uwagi dotyczące stosowania:
- podczas stosowania arcydzięgla (zwłaszcza w postaci nalewek lub olejków do użytku zewnętrznego) należyunikać nadmiernej ekspozycji na słońce lub solaria
- furanokumaryny(szczególnie bergapten i ksantotoksyna) obecne w arcydzięglu silnie uwrażliwiają skórę na światło UV i mogą powodować stany zapalne skóry, fototoksyczne i fotoalergiczne wypryski kontaktowe
- u osób nadwrażliwych mogą wystąpić: rumień, świąd, pieczenie, pokrzywka, a nawet zmiany pęcherzowe przypominające oparzenia
- czasem obserwuje sięwzmożone krwawienia miesiączkowe podczas przyjmowania preparatów z arcydzięgla
- nie należy przekraczać zalecanych dawek — w przypadku nadmiernego spożycia mogą wystąpić bóle głowy, zawroty, nudności, światłowstręt
- ostrożnie stosować u osób z chorobami wątroby — kumaryny w dużych dawkach mogą obciążać wątrobę
PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
Z czym warto łączyć korzeń arcydzięgla:
- w zaburzeniach trawienia:
liść mięty pieprzowej, owoc kopru włoskiego, kłącze tataraku, koszyczek rumianku, ziele drapacza lekarskiego, korzeń mniszka lekarskiego,
dodatkowo: ziele krwawnika, owoc kolendry, ziele dziurawca, ziele majeranku - w mieszankach uspokajających:
kwiat krwawnika, liść melisy lekarskiej, korzeń kozłka lekarskiego, liść bobrka trójlistkowego, szyszka chmielu zwyczajnego,
dodatkowo: kwiat lawendy, ziele serdecznika, ziele ruty, liść werbeny
- Napar z korzenia arcydzięgla
składniki:
1 łyżka suszonego, rozdrobnionego korzenia arcydzięgla
1 szklanka (ok. 250 ml) gorącej wody
przepis:
korzeń zalać gorącą wodą, zaparzać pod przykryciem przez 15 – 20 minut, odcedzić
zastosowanie i dawkowanie:
pić 2 – 3 razy dziennie, przed posiłkiem (na 30–60 minut) — jako środek pobudzający trawienie i poprawiający apetyt
3. Odwar z korzenia arcydzięgla
składniki:
1 łyżka suszonego, rozdrobnionego korzenia arcydzięgla
1 szklanka (ok. 250 ml) zimnej wody
przepis:
korzeń zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5–10 minut, odstawić na 15 minut do naciągnięcia, odcedzić
zastosowanie i dawkowanie:
pić 1–2 razy dziennie — stosowany w problemach trawiennych, przy wzdęciach, jako środek przeciwskurczowy i wyciszający
zawiera mniej składników aktywnych działających na układ nerwowy niż napar
3. Nalewka 1:5
składniki:
100 g świeżych lub suszonych, drobno pokrojonych korzeni arcydzięgla
500 ml spirytusu 70%
przepis:
korzeń zalać alkoholem, pozostawić do wytrawiania na 14 dni w ciemnym i chłodnym miejscu, codziennie wstrząsać. Po 2 tygodniach przecedzić przez sito lub gazę, rozlać do ciemnych butelek, przechowywać w chłodnym miejscu (przydatność: do 1 roku)
zastosowanie i dawkowanie:
- jako środek pobudzający trawienie lub uspokajający:
20 – 30 kropli przed jedzeniem - jako środek wzmacniający:
5 – 10 ml, 1 – 3 razy dziennie - przy przeziębieniu, stanach napięcia, lękach, zdenerwowaniu lub obniżonym nastroju:
10 ml nalewki rozcieńczyć w gorącym mleku z dodatkiem miodu i pić wieczorem lub przed sne