W Pigułce

  • roślina lecznicza, miododajna, użytkowa
  • wzrost – ok. 50 cm
  • korzeń cienki, palowy
  • łodyga okrągła, pusta w środku w międzywęźlach, płytko bruzdowana
    górą rozgałęziona

cechy blaszki liściowej

  • w zależności od umiejscowienia:
    • liście dolne – długoogonkowe, okrągławonerkowate, nacinanoząbkowane
    • liście środkowe również długoogonkowe, ale 3 – 5 -sieczne, ząbkowane
    • liście górne – siedzące, 2 – 3 – krotnie pierzastosieczne lub niepodzielone
  • pora kwitnienia VI – VII
  • barwa kwiatów – białe
  • płatki owłosione, zebrane w płaskie baldachy, złożone z 5 – 10 szypułek
  • niełupki

    • kształt: podłużny, jajowaty, lekko zakrzywiony
    • barwa: zielonobrunatna do szarobrązowej
    • zapach: intensywny, charakterystycznie anyżowy
    • smak: słodkawy, korzenny

Nasionaanyżu biedrzeńca to rozłupnie – suche, jednonasienne owoce, które dzielą się na dwie niełupki

w Polsce biedrzeniec anyż nie występuje w stanie dzikim – jest to gatunek uprawny, pochodzący z z rejonu wschodniego basenu Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej

  • roślina zaliczana jest do gatunków ciepłolubnych:
    • najlepiej rośnie w warunkach długiego, ciepłego lata
    • w klimacie Polski uprawa jest możliwa głównie w cieplejszych rejonach kraju (np. pas południowy)
  • preferuje stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru
  • lubi gleby: żyzne, próchniczne, lekkie i przepuszczalne, o odczynie lekko zasadowym do obojętnego (pH 6,5–7,5)

W Pigułce

  • roślina lecznicza, miododajna, użytkowa
  • wzrost – ok. 50 cm
  • korzeń cienki, palowy
  • łodyga okrągła, pusta w środku w międzywęźlach, płytko bruzdowana
    górą rozgałęziona

cechy blaszki liściowej

  • w zależności od umiejscowienia:
    • liście dolne – długoogonkowe, okrągławonerkowate, nacinanoząbkowane
    • liście środkowe również długoogonkowe, ale 3 – 5 -sieczne, ząbkowane
    • liście górne – siedzące, 2 – 3 – krotnie pierzastosieczne lub niepodzielone
  • pora kwitnienia VI – VII
  • barwa kwiatów – białe
  • płatki owłosione, zebrane w płaskie baldachy, złożone z 5 – 10 szypułek
  • niełupki

    • kształt: podłużny, jajowaty, lekko zakrzywiony
    • barwa: zielonobrunatna do szarobrązowej
    • zapach: intensywny, charakterystycznie anyżowy
    • smak: słodkawy, korzenny

Nasionaanyżu biedrzeńca to rozłupnie – suche, jednonasienne owoce, które dzielą się na dwie niełupki

w Polsce biedrzeniec anyż nie występuje w stanie dzikim – jest to gatunek uprawny, pochodzący z z rejonu wschodniego basenu Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej

  • roślina zaliczana jest do gatunków ciepłolubnych:
    • najlepiej rośnie w warunkach długiego, ciepłego lata
    • w klimacie Polski uprawa jest możliwa głównie w cieplejszych rejonach kraju (np. pas południowy)
  • preferuje stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru
  • lubi gleby: żyzne, próchniczne, lekkie i przepuszczalne, o odczynie lekko zasadowym do obojętnego (pH 6,5–7,5)

Ciekawostki

  • Jedna z najstarszych roślin leczniczych świata
    Anyż był używany już przez Egipcjan, Greków i Rzymian. W Egipcie dodawano go do wypieków i stosowano w lecznictwie, a w Grecji i Rzymie podawano po posiłkach jako środek na trawienie – zwyczaj ten przetrwał w postaci tzw. digestifów
  • Wschodnia symbolika i perfumy
    W Indiach i Azji Środkowej anyż traktowano jako roślinę o działaniu oczyszczającym ducha i ciało. Często byłył dodawany do wonnych mieszanek używanych podczas rytuałów religijnych
  • Ceniony surowiec w produkcji alkoholi
    Anyż jest składnikiem klasycznych alkoholi ziołowych, m.in.: ouzo (Grecja), pastis (Francja), arak (Bliski Wschód), sambuca (Włochy) i raki (Turcja). Ciekawostka: po dodaniu wody stają się mleczne – to tzw. efekt louche, spowodowany obecnością anetolu

SUROWIEC ZIELARSKI

BIEDRZENIEC ANYŻ – Pimpinella anisum

  • owoc anyżu – Anisi fructus

w praktyce zielarskiej stosuje się surowiec świeży, suszony oraz w postaci zmielonej
może być wykorzystywany w formie naparów, wyciągów, syropów, olejku

Ważne

Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum) to nie to samo co anyż gwiazdkowy (Illicium verum);
mimo, że mają podobny aromat, za który odpowiada za to ten sam związek (anetol) nie są one ze sobą spokrewnione

CZAS ZBIORU

  • w zależności od warunków pogodowych i regionu – sierpień – wrzesień (VIII – IX)
  • zbioru dokonuje się, gdy owoce w baldachach zaczynają brunatnieć, ale jeszcze nie opadły – optymalny moment to początek dojrzałości pełnej, tuż przed naturalnym osypywaniem się owoców
  • ścina się całe baldachy nasienne lub całe rośliny przy nasadzie łodygi

SUSZENIE

  • ścięte części wiąże się w pęczki i dosusza w przewiewnym miejscu, odwrócone baldachami do dołu – owoce z czasem same się osypują.
  • suszenie wstępne:
    • jeśli zebrano całe rośliny lub baldachy – suszy się je w pęczkach, głowami w dół, w suchym, przewiewnym i osłoniętym od światła miejscu
  • właściwe suszenie owoców:
    • po oddzieleniu od rośliny niełupki suszy się w warstwach o grubości 2 – 3 cm
    • najlepiej suszyć w suszarni z kontrolowaną temperaturą 30 – 35°C – aby zachować zawartość olejku eterycznego (anetolu)
      temperatura powyżej 40°C  powoduje stratę olejku i pogorszenie jakości surowca
  • czas suszenia: zależy od metody, zwykle 2 – 4 dni przy suszeniu naturalnym, lub kilkanaście godzin w suszarni

PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE

  • olejek eteryczny – do 6% – jego głównym składnikiem jest anetol – nawet do 90%
  • białka cukry
  • tłuszcze
  • kumaryny
  • flawonoidy

DZIAŁANIE

wewnętrzne:

  • wykrztuśne i sekretolityczne
    • anetol pobudza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, ułatwia odkrztuszanie
      w działaniu tradycyjnym anyż opisywany jest jako zioło: ocieplające, rozpraszające zimno i wilgoć, osuszające (śluz, wilgoć)
  • spazmolityczne (rozkurczowe)
    • na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg oddechowych
  •  wiatropędne
    • redukuje wzdęcia, poprawia trawienie
  • przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybicze
  • przeciwultleniające
  •  fitoestrogenne
    • anetol łagodzi objawy menopauzy oraz pobudza proces laktacji
  • poprawiające trawienie
  • pobudzające laktacje
  • uspokajające i łagodnie nasenne
  • wzmacniające siły życiowe

ZASTOSOWANIE

wewnętrzne:

  • układ oddechowy:
    dawne podręczniki zielarskie przypisywały anyżowi zdolność do „usuwania wilgotnego śluzu z płuc”, czyli działania wykrztuśnego i osuszającego. Podawany był w postaci syropu, naparu z miodem lub mlekiem przy:

    • kaszlu, chrypce,
    • przeziębieniu
    • zapaleniu oskrzeli
    • astmie
  • układ pokarmowy:
    • nieżyt żołądka i jelit
    • miestrawność
    • zaparcia – wywołane skurczami jelit
    • wzdęcia i kolki niemowlęce

W dawnych tradycjach zielarskich uważano, że owoc anyżu pobudza tzw. „ogień trawienny” – siłę odpowiadającą za prawidłowe trawienie i przyswajanie.
Dlatego dodawano go do likierów ziołowych, pieczywa, wędlin i serów jako naturalny wzmacniacz apetytu i sił życiowych

  • układ nerwowy
    • rozdrażnienie, niepokój, napięcie nerwowe zwłaszcza u dzieci
      napary z anyżu stosowano w celach uspokajających, łagodzących lęki, napięcie nerwowe, a także jako środek ułatwiający zasypianie, szczególnie u dzieci
  • układ immunologiczny
    • wspomaganie w infekcjach, zwłaszcza bakteryjnych i grzybiczych (np. w Candida)
  •  pozostałe:
    • brak / niedobór pokarmu u matki 
      w tradycyjnych ziołolecznictwie m.in. europejskim, indyjskim, arabskim anyż był uważany za środek wzmacniający pokarm (galaktogog), który nie tylko zwiększa ilość mleka, ale też poprawia jego jakość i smak

zewnętrzne:

  • stany zapalne jamy ustnej i gardła (w formie płukanek)

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Sytuacje, które zawsze wymagają ostrożności

  • nadwrażliwość lub alergia na składniki biedrzeńca lub inne rośliny z rodziny selerowatych
  • ostrożność u kobiet w ciąży i karmiących – brak wystarczających danych
  • nowotwory estrogenozależne (np. rak piersi, endometrium) – ze względu na działanie estrogenopodobne anetolu
  • stosowanie leków metabolizowanych przez enzymy cytochromu P450

PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA

 1. Napar

Składniki:

  • 1 łyżeczka rozdrobnionych owoców anyżu
  • 200 ml wrzącej wody

Przygotowanie:
Zalać wrzątkiem, przykryć, zaparzać 10–15 minut. Przecedzić.

Zastosowanie i dawkowanie:
kaszel, niestrawność, kolka
pić 2 – 3 razy dziennie po 1 szklance
dla dzieci: 1 łyżka 2 – 3 razy dziennie (po konsultacji)


 2. Syrop anyżowy

Składniki:

  • 1 łyżka owoców anyżu
  • 1 szklanka wody
  • 3 – 4 łyżki miodu lub cukru

Przygotowanie:
Gotować anyż 5 – 10 minut na wolnym ogniu, przecedzić. W gorącym wywarze rozpuścić miód/cukier. Przechowywać w lodówce.

Zastosowanie i dawkowanie:
– 1 łyżka 3 razy dziennie (dorośli), dzieci: 1 łyżeczka


BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA  – botanika

0%
OFERTA SPECJALNA

„Botanika dla Zielarza w pigułce"
to same najważniejsze rzeczy, które powinieneś wiedzieć

Możesz zamówić wersję elektroniczną, która będzie pomocna przy oznaczaniu roślin