W Pigułce
w Polsce biedrzeniec anyż nie występuje w stanie dzikim – jest to gatunek uprawny, pochodzący z z rejonu wschodniego basenu Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej
- roślina zaliczana jest do gatunków ciepłolubnych:
- najlepiej rośnie w warunkach długiego, ciepłego lata
- w klimacie Polski uprawa jest możliwa głównie w cieplejszych rejonach kraju (np. pas południowy)
- preferuje stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru
- lubi gleby: żyzne, próchniczne, lekkie i przepuszczalne, o odczynie lekko zasadowym do obojętnego (pH 6,5–7,5)
W Pigułce
cechy blaszki liściowej
- w zależności od umiejscowienia:
- liście dolne – długoogonkowe, okrągławonerkowate, nacinanoząbkowane
- liście środkowe również długoogonkowe, ale 3 – 5 -sieczne, ząbkowane
- liście górne – siedzące, 2 – 3 – krotnie pierzastosieczne lub niepodzielone
- pora kwitnienia VI – VII
- barwa kwiatów – białe
- płatki owłosione, zebrane w płaskie baldachy, złożone z 5 – 10 szypułek
- niełupki
-
- kształt: podłużny, jajowaty, lekko zakrzywiony
- barwa: zielonobrunatna do szarobrązowej
- zapach: intensywny, charakterystycznie anyżowy
- smak: słodkawy, korzenny
Nasionaanyżu biedrzeńca to rozłupnie – suche, jednonasienne owoce, które dzielą się na dwie niełupki
w Polsce biedrzeniec anyż nie występuje w stanie dzikim – jest to gatunek uprawny, pochodzący z z rejonu wschodniego basenu Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej
- roślina zaliczana jest do gatunków ciepłolubnych:
- najlepiej rośnie w warunkach długiego, ciepłego lata
- w klimacie Polski uprawa jest możliwa głównie w cieplejszych rejonach kraju (np. pas południowy)
- preferuje stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru
- lubi gleby: żyzne, próchniczne, lekkie i przepuszczalne, o odczynie lekko zasadowym do obojętnego (pH 6,5–7,5)
Ciekawostki
- Jedna z najstarszych roślin leczniczych świata
Anyż był używany już przez Egipcjan, Greków i Rzymian. W Egipcie dodawano go do wypieków i stosowano w lecznictwie, a w Grecji i Rzymie podawano po posiłkach jako środek na trawienie – zwyczaj ten przetrwał w postaci tzw. digestifów - Wschodnia symbolika i perfumy
W Indiach i Azji Środkowej anyż traktowano jako roślinę o działaniu oczyszczającym ducha i ciało. Często byłył dodawany do wonnych mieszanek używanych podczas rytuałów religijnych - Ceniony surowiec w produkcji alkoholi
Anyż jest składnikiem klasycznych alkoholi ziołowych, m.in.: ouzo (Grecja), pastis (Francja), arak (Bliski Wschód), sambuca (Włochy) i raki (Turcja). Ciekawostka: po dodaniu wody stają się mleczne – to tzw. efekt louche, spowodowany obecnością anetolu
SUROWIEC ZIELARSKI
BIEDRZENIEC ANYŻ – Pimpinella anisum
- owoc anyżu – Anisi fructus
w praktyce zielarskiej stosuje się surowiec świeży, suszony oraz w postaci zmielonej
może być wykorzystywany w formie naparów, wyciągów, syropów, olejku
Ważne
Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum) to nie to samo co anyż gwiazdkowy (Illicium verum);
mimo, że mają podobny aromat, za który odpowiada za to ten sam związek (anetol) nie są one ze sobą spokrewnione
CZAS ZBIORU
- w zależności od warunków pogodowych i regionu – sierpień – wrzesień (VIII – IX)
- zbioru dokonuje się, gdy owoce w baldachach zaczynają brunatnieć, ale jeszcze nie opadły – optymalny moment to początek dojrzałości pełnej, tuż przed naturalnym osypywaniem się owoców
- ścina się całe baldachy nasienne lub całe rośliny przy nasadzie łodygi
SUSZENIE
- ścięte części wiąże się w pęczki i dosusza w przewiewnym miejscu, odwrócone baldachami do dołu – owoce z czasem same się osypują.
- suszenie wstępne:
- jeśli zebrano całe rośliny lub baldachy – suszy się je w pęczkach, głowami w dół, w suchym, przewiewnym i osłoniętym od światła miejscu
- właściwe suszenie owoców:
- po oddzieleniu od rośliny niełupki suszy się w warstwach o grubości 2 – 3 cm
- najlepiej suszyć w suszarni z kontrolowaną temperaturą 30 – 35°C – aby zachować zawartość olejku eterycznego (anetolu)
temperatura powyżej 40°C powoduje stratę olejku i pogorszenie jakości surowca
- czas suszenia: zależy od metody, zwykle 2 – 4 dni przy suszeniu naturalnym, lub kilkanaście godzin w suszarni
PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE
- olejek eteryczny – do 6% – jego głównym składnikiem jest anetol – nawet do 90%
- białka cukry
- tłuszcze
- kumaryny
- flawonoidy
DZIAŁANIE
wewnętrzne:
- wykrztuśne i sekretolityczne
- anetol pobudza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, ułatwia odkrztuszanie
w działaniu tradycyjnym anyż opisywany jest jako zioło: ocieplające, rozpraszające zimno i wilgoć, osuszające (śluz, wilgoć)
- anetol pobudza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, ułatwia odkrztuszanie
- spazmolityczne (rozkurczowe)
- na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg oddechowych
- wiatropędne
- redukuje wzdęcia, poprawia trawienie
- przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybicze
- przeciwultleniające
- fitoestrogenne
- anetol łagodzi objawy menopauzy oraz pobudza proces laktacji
- poprawiające trawienie
- pobudzające laktacje
- uspokajające i łagodnie nasenne
- wzmacniające siły życiowe
ZASTOSOWANIE
wewnętrzne:
- układ oddechowy:
dawne podręczniki zielarskie przypisywały anyżowi zdolność do „usuwania wilgotnego śluzu z płuc”, czyli działania wykrztuśnego i osuszającego. Podawany był w postaci syropu, naparu z miodem lub mlekiem przy:- kaszlu, chrypce,
- przeziębieniu
- zapaleniu oskrzeli
- astmie
- układ pokarmowy:
- nieżyt żołądka i jelit
- miestrawność
- zaparcia – wywołane skurczami jelit
- wzdęcia i kolki niemowlęce
W dawnych tradycjach zielarskich uważano, że owoc anyżu pobudza tzw. „ogień trawienny” – siłę odpowiadającą za prawidłowe trawienie i przyswajanie.
Dlatego dodawano go do likierów ziołowych, pieczywa, wędlin i serów jako naturalny wzmacniacz apetytu i sił życiowych
- układ nerwowy
- rozdrażnienie, niepokój, napięcie nerwowe zwłaszcza u dzieci
napary z anyżu stosowano w celach uspokajających, łagodzących lęki, napięcie nerwowe, a także jako środek ułatwiający zasypianie, szczególnie u dzieci
- rozdrażnienie, niepokój, napięcie nerwowe zwłaszcza u dzieci
- układ immunologiczny
- wspomaganie w infekcjach, zwłaszcza bakteryjnych i grzybiczych (np. w Candida)
- pozostałe:
- brak / niedobór pokarmu u matki
w tradycyjnych ziołolecznictwie m.in. europejskim, indyjskim, arabskim anyż był uważany za środek wzmacniający pokarm (galaktogog), który nie tylko zwiększa ilość mleka, ale też poprawia jego jakość i smak
- brak / niedobór pokarmu u matki
zewnętrzne:
- stany zapalne jamy ustnej i gardła (w formie płukanek)
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Sytuacje, które zawsze wymagają ostrożności
- nadwrażliwość lub alergia na składniki biedrzeńca lub inne rośliny z rodziny selerowatych
- ostrożność u kobiet w ciąży i karmiących – brak wystarczających danych
- nowotwory estrogenozależne (np. rak piersi, endometrium) – ze względu na działanie estrogenopodobne anetolu
- stosowanie leków metabolizowanych przez enzymy cytochromu P450
PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
1. Napar
Składniki:
- 1 łyżeczka rozdrobnionych owoców anyżu
- 200 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
Zalać wrzątkiem, przykryć, zaparzać 10–15 minut. Przecedzić.
Zastosowanie i dawkowanie:
kaszel, niestrawność, kolka
pić 2 – 3 razy dziennie po 1 szklance
dla dzieci: 1 łyżka 2 – 3 razy dziennie (po konsultacji)
2. Syrop anyżowy
Składniki:
- 1 łyżka owoców anyżu
- 1 szklanka wody
- 3 – 4 łyżki miodu lub cukru
Przygotowanie:
Gotować anyż 5 – 10 minut na wolnym ogniu, przecedzić. W gorącym wywarze rozpuścić miód/cukier. Przechowywać w lodówce.
Zastosowanie i dawkowanie:
– 1 łyżka 3 razy dziennie (dorośli), dzieci: 1 łyżeczka