W Pigułce

  • roślina jednoroczna lub dwuletnia (rzadziej bylina)
  • gatunek użytkowy, leczniczy, ozdobny
  • wysokość: 20 – 40 cm
  • cała roślina pokryta jest gruczołowatymi i szczeciniastymi włoskami wydzielającymi intensywny, nieprzyjemny zapach, który mocno odczuwalny jest zwłaszcza po roztarciu liści (pochodna olejków eterycznych i związków fenolowych)
  • korzeń palowy, słabo rozwinięty, z cienkimi, bocznymi odgałęzieniami
  • łatwy do wyrwania z gleby
  • brak rozłogów i kłączy
  • łodyga rozesłana lub wznosząca się, rozgałęziona, łamliwa, często czerwono nabiegła
  • w węzłach posiada zgrubienia
  • pokryta gruczołowatymi włoskami

cechy blaszki liściowej

  • dłoniasto złożone, z 3 – 5 segmentów, pierzasto wcinanych lub podzielonych (często dwukrotnie pierzasto – siecznych)
  • środkowy listek osadzony na dłuższym ogonku, boczne – siedzące
  • ustawienie liści na łodydze – naprzeciwległe
  • liście długoogonkowe
  • ogonki liściowe – długie, owłosione, osadzone w zgrubiałych węzłach
  • pora kwitnienia V – IX
  • barwa kwiatów – różowe, purpurowe
    • kwiaty promieiste, 5 – płatkowe osadzone na szypułkach po dwa w kącie liścia wspierającego
    • średnica kwiatu ok. 1 cm
    • płatki korony odwrotnie jajowate
  • owoc typu rozłupni
  • występuje w wilgotnych lasach, zaroślach, na obrzeżach dróg i murów
  • roślina cieniolubna
  • w Polsce bardzo pospolita

W Pigułce

  • roślina jednoroczna lub dwuletnia (rzadziej bylina)
  • gatunek użytkowy, leczniczy, ozdobny
  • wysokość: 20 – 40 cm
  • cała roślina pokryta jest gruczołowatymi i szczeciniastymi włoskami wydzielającymi intensywny, nieprzyjemny zapach, który mocno odczuwalny jest zwłaszcza po roztarciu liści (pochodna olejków eterycznych i związków fenolowych)
  • korzeń palowy, słabo rozwinięty, z cienkimi, bocznymi odgałęzieniami
  • łatwy do wyrwania z gleby
  • brak rozłogów i kłączy
  • łodyga rozesłana lub wznosząca się, rozgałęziona, łamliwa, często czerwono nabiegła
  • w węzłach posiada zgrubienia
  • pokryta gruczołowatymi włoskami

cechy blaszki liściowej

  • dłoniasto złożone, z 3 – 5 segmentów, pierzasto wcinanych lub podzielonych (często dwukrotnie pierzasto – siecznych)
  • środkowy listek osadzony na dłuższym ogonku, boczne – siedzące
  • ustawienie liści na łodydze – naprzeciwległe
  • liście długoogonkowe
  • ogonki liściowe – długie, owłosione, osadzone w zgrubiałych węzłach
  • pora kwitnienia V – IX
  • barwa kwiatów – różowe, purpurowe
    • kwiaty promieiste, 5 – płatkowe osadzone na szypułkach po dwa w kącie liścia wspierającego
    • średnica kwiatu ok. 1 cm
    • płatki korony odwrotnie jajowate
  • owoc typu rozłupni
  • występuje w wilgotnych lasach, zaroślach, na obrzeżach dróg i murów
  • roślina cieniolubna
  • w Polsce bardzo pospolita

Ciekawostki

  • „Herb Robert” – ziele św. Roberta
    W Anglii bodziszek cuchnący znany był jako Herb Robert. Nazwa ta pochodzi prawdopodobnie od św. Roberta z Molesme – benedyktyna i założyciela zakonu cystersów. W tradycyjnej medycynie ludowej ziele to stosowano w celu poprawy krążenia, wzmacniania odporności, a także jako środek ochronny przed „złą krwią” i infekcjami
  • Zioło ochronne i oczyszczające
    W tradycji celtyckiej bodziszek cuchnący był ceniony jako roślina o właściwościach oczyszczających energetycznie. Używano go w rytuałach podobnych do tych, w których stosuje się szałwię – do okadzania domów i przestrzeni, by wypędzić „złe moce” i przywrócić równowagę
  • Naturalny odstraszacz owadów
    Ze względu na intensywny, nieprzyjemny zapach (pochodzący m.in. z zawartości olejków eterycznych i związków siarkowych), roślina ta była dawniej stosowana jako naturalny repelent na komary i inne owady

SUROWIEC ZIELARSKI

BODZISZEK CUCHNĄCY – Geranium robertianum

  • ziele bodziszkaherba Geranii
  • korzeń bodziszka – radix Geranii

CZAS ZBIORU

  • ziele (V – VIII)
    • zbioru dokonuje się przed kwitnieniem lub w pełni kwitnienia, gdy roślina jest najbardziej aromatyczna i bogata w związki czynne
    • ścina się górne części pędów (ok. 10 – 15 cm nad ziemią), najlepiej w suchy, słoneczny dzień, kiedy nie ma już rosy

  • korzenie 
    • wczesna wiosna lub późna jesień (III – IV) lub późna jesień (IX – XI)
    • korzenie wykopuje się po zakończeniu okresu wegetacyjnego lub tuż przed jego rozpoczęciem, gdy substancje zapasowe są zmagazynowane w częściach podziemnych

SUSZENIE

  • ziele
    • zebrane ziele należy rozłożyć cienką warstwą w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu – najlepiej na sitach, pergaminie lub bawełnianej ściereczce
    • można użyć suszarki, ustawiając temperaturę na maksymalnie 40°C, aby zachować olejki eteryczne i substancje czynne

  • korzeń
    • po zbiorze korzenie należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą
    • w suszarkach korzenie suszy się w nieco wyższej temperaturze 40 – 50°C

warto wiedzieć
  • surowiec wrażliwy na światło stąd po wysuszeniu należy go przechowywać w szczelnych, ciemnych pojemnikach (np. słoikach z ciemnego szkła lub papierowych torebkach)
  • trwałość surowca po wysuszeniu max. do 12 miesięcy

PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE

  • ziele, korzeń
    • garbniki – o działaniu ściągającym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym
    • flawonoidy – wspierają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne
    • kwasy fenolowe – łagodzą stany zapalne
    • olejki eteryczne – odpowiedzialne za charakterystyczny zapach oraz działanie przeciwdrobnoustrojowe
    • witaminy: A, C i z grupy B

DZIAŁANIE

W medycynie ludowej – wśród najbardziej znaczących właściwości bodziszka wymieniane było działanie przeciwzapalne, hemostatyczne, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe i moczopędne 

  • ziele, korzeń

wewnętrzne:

  • ściągające
  • przeciwzapalne
  • przeciwwirusowe (słabe)
  • hemostatyczne (hamuje drobne krwawienia)
  • moczopędne
  • hipoglikemiczne (obniża poziom cukru)
  • hipotensyjne (w badaniach na zwierzętach)
  • przeciwbiegunkowe
  • cytotoksyczne – hamuje proliferację komórek tumorowych (w badaniach in vitro)
  • przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze

Potencjał antybakteryjny, wykazywany głównie w stosunku do bakterii Gram – dodatnich i wybranych grzybów Candida, może potwierdzać tradycyjne zastosowanie G. robertianum w leczeniu trudno gojących się ran

ZASTOSOWANIE

tradycyjne i współczesne wykorzystanie bodziszka cuchnącego:

wewnętrzne:

  • układ pokarmowy
    • stany zapalne przewodu pokarmowego – napary i odwary z ziela pomagają łagodzić stany zapalne jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit.
    • nieżyt żołądka i jelit – stosowany przy wzdęciach, odbijaniu, uczuciu pełności i niestrawności; reguluje trawienie
    • biegunki – dzięki zawartości tanin działa ściągająco i kojąco na błony śluzowe
    • wrzody żołądka i jelit – wspomagająco w leczeniu wrzodów i nadżerek
    • wspiera funkcję wątroby – tradycyjnie stosowany przy osłabieniu funkcji wątroby oraz do pobudzania wydzielania żółci
  • układ moczowo – płciowy
    • skąpomocz – ziele bodziszka działa łagodnie moczopędnie, wspomagając oczyszczanie organizmu
    • nadmierne krwawienia miesiączkowe – wykazuje działanie ściągające i tamujące krwawienia
    • stany zapalne układu moczowego – stosowany tradycyjnie przy zapaleniach pęcherza i nerek oraz przy kamicy moczowej
  • pozostałe
    • cukrzyca

zewnętrzne:

  • skóra i błony śluzowe
    • rany – odwary wspierają gojenie ran, szczególnie sączących
    • trądzik i łojotok – przemywania zmniejszają wypryski i ograniczają wydzielanie sebum
    • stany zapalne skóry (AZS, łuszczyca, pokrzywka) – kąpiele i okłady łagodzą świąd i zaczerwienienie
    • zmiany skórne – przy opryszczce, liszajach, nadżerkach stosuje się okłady z naparu
    • trądzik różowaty i kosmetyczny – działanie łagodzące i oczyszczające
  • oczy
    • zapalenia – okłady z letniego naparu stosuje się przy łzawieniu, podrażnieniach i zapaleniu powiek
  • jama ustna i gardło
    • zapalenia dziąseł i gardła – płukanki z naparu działają przeciwzapalnie i łagodzą ból
  • odbyt i narządy płciowe
    • hemoroidy i świąd odbytu – nasiadówki i okłady łagodzą objawy
    • stany zapalne intymne – przemywania działają przeciwzapalnie i ściągająco
    • upławy – płukanki i irygacje poprawiają stan śluzówek

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Sytuacje, które zawsze wymagają ostrożności

  • nadwrażliwość lub alergia na składniki bodziszka
  • kobiety w ciąży i karmiące

PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA

1. Napar z bodziszka cuchnącego

Przepis pochodzi z klasycznego zestawu zaleceń fitoterapeutycznych opracowanych przez dr. Różańskiego. Używany w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego oraz jako środek łagodzący infekcje i podrażnienia skóry

Składniki:

  • 1 łyżka suszonego ziela bodziszka
  • 1 szklanka (ok. 200 ml) gorącej wody

Sposób przygotowania:
Ziele zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do zaparzenia na około 20 minut. Następnie przecedzić.

Zastosowanie i dawkowanie:

  • wewnętrznie: w przypadku nieżytów przewodu pokarmowego, kaszlu, niestrawności – pić często, małymi porcjami, np. po 100 ml. Maksymalnie do 3 szklanek dziennie.
  • zewnętrznie: do przemywania skóry w dermatozach, jako płukanka do jamy ustnej i gardła, do okładów przy zmianach zapalnych.
    W zapaleniu oczu: stosować okłady z naparu z samego kwiatu bodziszka – wykazują wysoką skuteczność w łagodzeniu stanów zapalnych spojówek i powiek.

2. Odwar z ziela lub korzenia bodziszka

Składniki:

  • 2 łyżki suszonego lub świeżego ziela (ew. korzenia)
  • 1 szklanka (200 ml) gorącej wody

Sposób przygotowania:
Ziele zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Po zdjęciu z ognia zaparzać jeszcze przez 30 minut, a następnie przecedzić.

Zastosowanie i dawkowanie:

  • wewnętrznie: szczególnie skuteczny przy ostrych nieżytach żołądka i jelit – pić 100 ml co 3 godziny, maksymalnie do 2 szklanek dziennie.
  • zewnętrznie: stosować w formie przemywań, okładów, nasiadówek, lewatyw i irygacji – szczególnie pomocny w stanach zapalnych skóry, błon śluzowych i narządów płciowych.

3. Nalewka z bodziszka cuchnącego (Tinctura Geranii robertiani)

To klasyczna receptura zielarska zgodna z zaleceniami etnofarmakologicznymi w literaturze (m.in. PDR for Herbal MedicinesPlants For A Future, Matthew Wood).
Nalewka sporządzana w proporcji 1:5 z 40% alkoholem. Zalecana przy stanach zapalnych, biegunkach, infekcjach układu pokarmowego i moczowego.

Składniki:

  • 1 część świeżego lub suszonego, rozdrobnionego ziela
  • 5 części 40% alkoholu (np. wódki)

Sposób przygotowania:
Ziele zalać alkoholem w szklanym słoju, szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu na 10 – 14 dni. Codziennie wstrząsnąć. Po upływie tego czasu przecedzić przez gazę lub filtr.

Zastosowanie i dawkowanie:

  • wewnętrznie: przy biegunkach, nieżytach przewodu pokarmowego, stanach zapalnych dróg moczowych i wątroby – 10–30 kropli nalewki rozcieńczonych w niewielkiej ilości wody, 2–3 razy dziennie.
  • zewnętrznie: może być stosowana punktowo na zmiany skórne (np. opryszczkę, drobne rany, liszaje) lub dodawana do wody do płukanek i przemywań.

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA  – botanika

0%
OFERTA SPECJALNA

„Botanika dla Zielarza w pigułce"
to same najważniejsze rzeczy, które powinieneś wiedzieć

Możesz zamówić wersję elektroniczną, która będzie pomocna przy oznaczaniu roślin