W Pigułce
- roślina jednoroczna lub dwuletnia (rzadziej bylina)
- gatunek użytkowy, leczniczy, ozdobny
- wysokość: 20 – 40 cm
- cała roślina pokryta jest gruczołowatymi i szczeciniastymi włoskami wydzielającymi intensywny, nieprzyjemny zapach, który mocno odczuwalny jest zwłaszcza po roztarciu liści (pochodna olejków eterycznych i związków fenolowych)
cechy blaszki liściowej
- dłoniasto złożone, z 3 – 5 segmentów, pierzasto wcinanych lub podzielonych (często dwukrotnie pierzasto – siecznych)
- środkowy listek osadzony na dłuższym ogonku, boczne – siedzące
- ustawienie liści na łodydze – naprzeciwległe
- liście długoogonkowe
- ogonki liściowe – długie, owłosione, osadzone w zgrubiałych węzłach
W Pigułce
- roślina jednoroczna lub dwuletnia (rzadziej bylina)
- gatunek użytkowy, leczniczy, ozdobny
- wysokość: 20 – 40 cm
- cała roślina pokryta jest gruczołowatymi i szczeciniastymi włoskami wydzielającymi intensywny, nieprzyjemny zapach, który mocno odczuwalny jest zwłaszcza po roztarciu liści (pochodna olejków eterycznych i związków fenolowych)
- korzeń palowy, słabo rozwinięty, z cienkimi, bocznymi odgałęzieniami
- łatwy do wyrwania z gleby
- brak rozłogów i kłączy
- łodyga rozesłana lub wznosząca się, rozgałęziona, łamliwa, często czerwono nabiegła
- w węzłach posiada zgrubienia
- pokryta gruczołowatymi włoskami
cechy blaszki liściowej
- dłoniasto złożone, z 3 – 5 segmentów, pierzasto wcinanych lub podzielonych (często dwukrotnie pierzasto – siecznych)
- środkowy listek osadzony na dłuższym ogonku, boczne – siedzące
- ustawienie liści na łodydze – naprzeciwległe
- liście długoogonkowe
- ogonki liściowe – długie, owłosione, osadzone w zgrubiałych węzłach
- pora kwitnienia V – IX
- barwa kwiatów – różowe, purpurowe
- kwiaty promieiste, 5 – płatkowe osadzone na szypułkach po dwa w kącie liścia wspierającego
- średnica kwiatu ok. 1 cm
- płatki korony odwrotnie jajowate
Ciekawostki
- „Herb Robert” – ziele św. Roberta
W Anglii bodziszek cuchnący znany był jako Herb Robert. Nazwa ta pochodzi prawdopodobnie od św. Roberta z Molesme – benedyktyna i założyciela zakonu cystersów. W tradycyjnej medycynie ludowej ziele to stosowano w celu poprawy krążenia, wzmacniania odporności, a także jako środek ochronny przed „złą krwią” i infekcjami
- Zioło ochronne i oczyszczające
W tradycji celtyckiej bodziszek cuchnący był ceniony jako roślina o właściwościach oczyszczających energetycznie. Używano go w rytuałach podobnych do tych, w których stosuje się szałwię – do okadzania domów i przestrzeni, by wypędzić „złe moce” i przywrócić równowagę
- Naturalny odstraszacz owadów
Ze względu na intensywny, nieprzyjemny zapach (pochodzący m.in. z zawartości olejków eterycznych i związków siarkowych), roślina ta była dawniej stosowana jako naturalny repelent na komary i inne owady
SUROWIEC ZIELARSKI
BODZISZEK CUCHNĄCY – Geranium robertianum
- ziele bodziszka– herba Geranii
- korzeń bodziszka – radix Geranii
CZAS ZBIORU
- ziele (V – VIII)
- zbioru dokonuje się przed kwitnieniem lub w pełni kwitnienia, gdy roślina jest najbardziej aromatyczna i bogata w związki czynne
- ścina się górne części pędów (ok. 10 – 15 cm nad ziemią), najlepiej w suchy, słoneczny dzień, kiedy nie ma już rosy
- korzenie
- wczesna wiosna lub późna jesień (III – IV) lub późna jesień (IX – XI)
- korzenie wykopuje się po zakończeniu okresu wegetacyjnego lub tuż przed jego rozpoczęciem, gdy substancje zapasowe są zmagazynowane w częściach podziemnych
SUSZENIE
- ziele
- zebrane ziele należy rozłożyć cienką warstwą w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu – najlepiej na sitach, pergaminie lub bawełnianej ściereczce
- można użyć suszarki, ustawiając temperaturę na maksymalnie 40°C, aby zachować olejki eteryczne i substancje czynne
- korzeń
- po zbiorze korzenie należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą
- w suszarkach korzenie suszy się w nieco wyższej temperaturze 40 – 50°C
warto wiedzieć
- surowiec wrażliwy na światło stąd po wysuszeniu należy go przechowywać w szczelnych, ciemnych pojemnikach (np. słoikach z ciemnego szkła lub papierowych torebkach)
- trwałość surowca po wysuszeniu max. do 12 miesięcy
PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE
- ziele, korzeń
- garbniki – o działaniu ściągającym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym
- flawonoidy – wspierają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne
- kwasy fenolowe – łagodzą stany zapalne
- olejki eteryczne – odpowiedzialne za charakterystyczny zapach oraz działanie przeciwdrobnoustrojowe
- witaminy: A, C i z grupy B
DZIAŁANIE
W medycynie ludowej – wśród najbardziej znaczących właściwości bodziszka wymieniane było działanie przeciwzapalne, hemostatyczne, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe i moczopędne
- ziele, korzeń
wewnętrzne:
- ściągające
- przeciwzapalne
- przeciwwirusowe (słabe)
- hemostatyczne (hamuje drobne krwawienia)
- moczopędne
- hipoglikemiczne (obniża poziom cukru)
- hipotensyjne (w badaniach na zwierzętach)
- przeciwbiegunkowe
- cytotoksyczne – hamuje proliferację komórek tumorowych (w badaniach in vitro)
- przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
Potencjał antybakteryjny, wykazywany głównie w stosunku do bakterii Gram – dodatnich i wybranych grzybów Candida, może potwierdzać tradycyjne zastosowanie G. robertianum w leczeniu trudno gojących się ran
ZASTOSOWANIE
tradycyjne i współczesne wykorzystanie bodziszka cuchnącego:
wewnętrzne:
- układ pokarmowy
- stany zapalne przewodu pokarmowego – napary i odwary z ziela pomagają łagodzić stany zapalne jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit.
- nieżyt żołądka i jelit – stosowany przy wzdęciach, odbijaniu, uczuciu pełności i niestrawności; reguluje trawienie
- biegunki – dzięki zawartości tanin działa ściągająco i kojąco na błony śluzowe
- wrzody żołądka i jelit – wspomagająco w leczeniu wrzodów i nadżerek
- wspiera funkcję wątroby – tradycyjnie stosowany przy osłabieniu funkcji wątroby oraz do pobudzania wydzielania żółci
- układ moczowo – płciowy
- skąpomocz – ziele bodziszka działa łagodnie moczopędnie, wspomagając oczyszczanie organizmu
- nadmierne krwawienia miesiączkowe – wykazuje działanie ściągające i tamujące krwawienia
- stany zapalne układu moczowego – stosowany tradycyjnie przy zapaleniach pęcherza i nerek oraz przy kamicy moczowej
- pozostałe
- cukrzyca
zewnętrzne:
- skóra i błony śluzowe
- rany – odwary wspierają gojenie ran, szczególnie sączących
- trądzik i łojotok – przemywania zmniejszają wypryski i ograniczają wydzielanie sebum
- stany zapalne skóry (AZS, łuszczyca, pokrzywka) – kąpiele i okłady łagodzą świąd i zaczerwienienie
- zmiany skórne – przy opryszczce, liszajach, nadżerkach stosuje się okłady z naparu
- trądzik różowaty i kosmetyczny – działanie łagodzące i oczyszczające
- oczy
- zapalenia – okłady z letniego naparu stosuje się przy łzawieniu, podrażnieniach i zapaleniu powiek
- jama ustna i gardło
- zapalenia dziąseł i gardła – płukanki z naparu działają przeciwzapalnie i łagodzą ból
- odbyt i narządy płciowe
- hemoroidy i świąd odbytu – nasiadówki i okłady łagodzą objawy
- stany zapalne intymne – przemywania działają przeciwzapalnie i ściągająco
- upławy – płukanki i irygacje poprawiają stan śluzówek
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Sytuacje, które zawsze wymagają ostrożności
- nadwrażliwość lub alergia na składniki bodziszka
- kobiety w ciąży i karmiące
PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
1. Napar z bodziszka cuchnącego
Przepis pochodzi z klasycznego zestawu zaleceń fitoterapeutycznych opracowanych przez dr. Różańskiego. Używany w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego oraz jako środek łagodzący infekcje i podrażnienia skóry
Składniki:
- 1 łyżka suszonego ziela bodziszka
- 1 szklanka (ok. 200 ml) gorącej wody
Sposób przygotowania:
Ziele zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do zaparzenia na około 20 minut. Następnie przecedzić.
Zastosowanie i dawkowanie:
- wewnętrznie: w przypadku nieżytów przewodu pokarmowego, kaszlu, niestrawności – pić często, małymi porcjami, np. po 100 ml. Maksymalnie do 3 szklanek dziennie.
- zewnętrznie: do przemywania skóry w dermatozach, jako płukanka do jamy ustnej i gardła, do okładów przy zmianach zapalnych.
W zapaleniu oczu: stosować okłady z naparu z samego kwiatu bodziszka – wykazują wysoką skuteczność w łagodzeniu stanów zapalnych spojówek i powiek.
2. Odwar z ziela lub korzenia bodziszka
Składniki:
- 2 łyżki suszonego lub świeżego ziela (ew. korzenia)
- 1 szklanka (200 ml) gorącej wody
Sposób przygotowania:
Ziele zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Po zdjęciu z ognia zaparzać jeszcze przez 30 minut, a następnie przecedzić.
Zastosowanie i dawkowanie:
- wewnętrznie: szczególnie skuteczny przy ostrych nieżytach żołądka i jelit – pić 100 ml co 3 godziny, maksymalnie do 2 szklanek dziennie.
- zewnętrznie: stosować w formie przemywań, okładów, nasiadówek, lewatyw i irygacji – szczególnie pomocny w stanach zapalnych skóry, błon śluzowych i narządów płciowych.
3. Nalewka z bodziszka cuchnącego (Tinctura Geranii robertiani)
To klasyczna receptura zielarska zgodna z zaleceniami etnofarmakologicznymi w literaturze (m.in. PDR for Herbal Medicines, Plants For A Future, Matthew Wood).
Nalewka sporządzana w proporcji 1:5 z 40% alkoholem. Zalecana przy stanach zapalnych, biegunkach, infekcjach układu pokarmowego i moczowego.
Składniki:
- 1 część świeżego lub suszonego, rozdrobnionego ziela
- 5 części 40% alkoholu (np. wódki)
Sposób przygotowania:
Ziele zalać alkoholem w szklanym słoju, szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu na 10 – 14 dni. Codziennie wstrząsnąć. Po upływie tego czasu przecedzić przez gazę lub filtr.
Zastosowanie i dawkowanie:
- wewnętrznie: przy biegunkach, nieżytach przewodu pokarmowego, stanach zapalnych dróg moczowych i wątroby – 10–30 kropli nalewki rozcieńczonych w niewielkiej ilości wody, 2–3 razy dziennie.
- zewnętrznie: może być stosowana punktowo na zmiany skórne (np. opryszczkę, drobne rany, liszaje) lub dodawana do wody do płukanek i przemywań.