W Pigułce
W Pigułce
- łodyga cienka, prosta, wzniesiona, pojedyncza lub rozgałęziona w górnej części.
- kanciasta, nieco żeberkowana, pokryta pajęczynowatym owłosieniem (szczególnie w dolnych partiach)
cechy blaszki liściowej
- najczęściej równowąskolancetowate, szarozielone, szerokości 22 – 5 mm
- liście dolne – ogonkowe, z pojedynczymi, małymi ząbkami lub pierzastodzielne z 2 – 3 łatkami
- liście górne – niepodzielone i siedzące
- ułożenie liści na łodydze – skrętoległe
- pora kwitnienia V – IX
- barwa kwiatów – białe, różowe, czerwone, niebieskobłękitne
- kwiaty tylko rurkowate
- pojedyncze koszyczki kwiatowe o średnicy 2 – 3 cm wyrastają na szczytach pędów
Ciekawostki
- Roślina wskaźnikowa dla czystych pól
chaber bławatek jest bioindykatorem – jego obecność świadczy o polach nieprzenawożonych i stosunkowo czystych chemicznie. Na intensywnie pryskanych areałach zanika - „Chlebowy kwiatek”
w polskiej tradycji ludowej chaber był nazywany „chlebowym kwiatkiem”, bo rósł głównie w zbożu – szczególnie w życie. Dawniej był nieodłącznym elementem wieńców dożynkowych - Barwnik do tkanin i kosmetyków
- kwiaty chabra ze względu na obecność antocyjanów był w dawnych czasach wykorzystywany do barwienia tkanin, żywności i atramentu. Antocyjany zawarte w kwiatach pozwalały uzyskać barwę od błękitu po fiolet.
- Roślina dla oczu
tradycyjnie napary z kwiatów stosowano przy zapaleniach spojówek i zmęczeniu oczu – stąd ludowa nazwa „ośle oczka”. Do dziś jego działanie potwierdza fitoterapia okulistyczna. - „Być jak bławatek”
dawne powiedzenie „czysty jak bławatek” odnosiło się do osoby uczciwej, szczerej i prostolinijnej. Również w literaturze ludowej bławatek był synonimem niewinności. - Bławatek na talerzu i w filiżance
płatki bławatka są wykorzystywane jako dekoracja dań i herbat. Nadają naparom delikatny i lekko korzenny smak.
SUROWIEC ZIELARSKI
CHABER BŁAWATEK – Centaurea cyanus Cyanus segetum
- kwiat bławatka – Cyani flos
CZAS ZBIORU
- kwiaty zbiera się ze stanu naturalnego w początkowym okresie kwitnienia czerwiec – lipiec (VI – VII)
Co zbieramy:
- surowcem zielarskim jest kwiat bławatka(Cyani flos), czyli same płatki (kwiaty promieniste), bez osadników, szypułek i zielonej okrywy
- zbiór całych koszyczków jest niewskazany — obecność okrywy i rurkowatych kwiatów środkowych obniża jakość surowca i wpływa na jego barwę podczas suszenia
Warto wiedzieć:
- dla uzyskania intensywnie niebieskiego koloru suszu najlepiej zbierać kwiaty w pierwszych dniach kwitnienia — z czasem udział antocyjanów spada.
- zbyt mocne nasłonecznienie lub przesuszenie terenu może powodować jaśniejsze wybarwienie płatków.
- w przypadku chęci uzyskania surowca dekoracyjnego (do herbat i potpourri), najładniejsze są kwiaty zebrane z dziko rosnących stanowisk (odmiany ogrodowe są najczęściej pastelowe prze co mało wyraziste)
SUSZENIE
- zebrane kwiaty należy rozłożyć na pergaminie lub białej kartce w ciepłym, ciemnym, suchym i przewiewnym miejscu
- w suszarkach lub piekarniku w temperaturze 35 – 40˚C
warto wiedzieć
Kwiaty bławatka bardzo łatwo tracą swoje właściwości, jeśli zostaną niewłaściwie wysuszone lub źle przechowywane. Aby zachować ich naturalną, intensywnie błękitną barwę, suszenie powinno odbywać się możliwie szybko — najlepiej w ciągu maksymalnie 2 dni. Głównym zagrożeniem jest rozpad niebieskiego barwnika – cyjaniny – co powoduje blaknięcie kwiatów.
Do takiej utraty barwy najczęściej dochodzi podczas suszenia w nieodpowiednich warunkach, np.: przy zbyt dużym nasłonecznieniu, wysokiej wilgotności powietrza, słabym przewiewie lub zbyt długim czasie suszenia.
Dlatego zaleca się suszenie płatków w suszarkach do ziół lub w lekko uchylonym piekarniku, w dobrze kontrolowanej temperaturze (nieprzekraczającej 35–40°C). Dzięki temu lepiej zachowują barwę i cenne składniki.
Jeśli chodzi o przechowywanie – gotowy susz powinien być trzymany w szczelnych, ciemnych pojemnikach. Doskonale sprawdzą się do tego celu szklane słoje lub grube, wielowarstwowe torby papierowe. Tak zabezpieczone kwiaty dłużej utrzymują barwę i jakość.
PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE
- antocyjany (barwniki flawonoidowe)
- flawonoidy
- kwasy fenolowe
- gorycze
- polisacharydy i śluzy
- olejek eteryczny (w śladowych ilościach)
- składniki mineralne
DZIAŁANIE
- przeciwzapalne
(potwierdzone głównie w kontekście stanów zapalnych skóry i błon śluzowych (np. spojówki oka) - łagodnie moczopędne (diuretyczne)
- antyoksydacyjne (przeciwutleniające)
- wzmacniające naczynia włosowate
ZASTOSOWANIE
wewnętrzne:
- układ moczowy
Kwiat chabra był stosowany głównie w tradycyjnym ziołolecznictwie. Wykazuje działanie znacznie słabsze niż typowe ziołowe diuretyki, dlatego używano go raczej pomocniczo — szczególnie w przypadku:
- przewlekłych, łagodnie przebiegających schorzeń nerek z towarzyszącym skąpomoczem (zwłaszcza u dzieci)
- stanów zapalnych kłębuszków i miedniczek nerkowych — jako środek wspomagający, w połączeniu z innymi surowcami
- obrzęków spowodowanych zatrzymaniem wody w organizmie — w zestawieniu z innymi roślinami
- kamicy moczowej — przede wszystkim profilaktycznie
W tradycji ludowej napary z chabra były pite również jako środek:
- wspomagający trawienie (dzięki zawartości goryczy)
- łagodnie moczopędny („oczyszczający krew”)
- wspierający organizm w czasie lekkich infekcji przeziębieniowych
zewnętrzne:
- szeroko rozumiane „problemy z oczami” np.:
w formie przemywań i okładów naparem- zapalenie spojówek i / lub brzegu powiek,
- nadwrażliwość na promieniowanie UV,
- nadwrażliwość oczu związana z długotrwałą pracą przy komputerze) – w przemywaniach i okładach z naparu
- uczucie zmęczenia
- „worki” i opuchlizna wokół oczu
- problemy skórne:
w formie okładów i kąpieli z kwiatów stosowane na:-
- stany zapalne skóry,
- podrażnienia,
- drobne rany i otarcia,
- wypryski
-
Kwiaty chabra od dawna znajdują zastosowanie w kosmetykach naturalnych przeznaczonych do pielęgnacji cery wrażliwej, delikatnej i naczynkowej — szczególnie w tonikach oraz w preparatach do pielęgnacji skóry wokół oczu (kremach i płynach)
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Sytuacje, które zawsze wymagają ostrożności
- nadwrażliwość lub alergia na składniki chabra bławatka
- kobiety w ciąży i karmiące
Chaber bławatek zaliczany jest do surowców bezpiecznych.
PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
Z czym łączyć chaber bławatek:
- przy problemach z oczami:
z koszyczkiem rumianku, zielem świetlika, kwiatem malwy, kwiatem nagietka, liściem babki, zielem przytulii wonnej- w schorzeniach dróg moczowych:
z zielem skrzypu, kwiatem bzu czarnego, zielem fiołka trójwonnego, liściem brzozy, kwiatem krwawnika, korzeniem wilżyny, korzeń pietruszki
1. Napar z chabra bławatka
Składniki:
1 łyżka suszonych płatków bławatka
1 szklanka wrzątku (ok. 250 ml)
Przepis:
Płatki zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 10–15 minut. Po tym czasie przecedzić.
Zastosowanie zewnętrzne:
Do przemywań i okładów na oczy:
- Stany zapalne spojówek
- Zmęczenie oczu
- Opuchnięcia powiek
Stosować przemywania lub kompresy 2–3 razy dziennie
Do przemywań skóry:
- Drobne uszkodzenia skóry
- Otarcia, podrażnienia
- Stany zapalne skóry
- Cera naczynkowa i wrażliwa (np. w postaci toniku)
Stosować okłady lub przemywać skórę 2–3 razy dziennie
Zastosowanie wewnętrzne:
- Łagodne działanie moczopędne
- Wspomaganie funkcji nerek i pęcherza
- Wspomaganie trawienia
- „Oczyszczanie organizmu” (wg tradycji)
Pić 1–2 razy dziennie po 1 szklance; przy wspomaganiu trawienia — po pół szklanki 15 min przed posiłkiem.
Dawkowanie (wewnętrzne):
Pić 1–2 razy dziennie po 1 szklance
2. Nalewka z chabra bławatka (na skórę i dla układu moczowego)
Składniki:
4 łyżki świeżych lub 6 łyżek suszonych płatków bławatka
250 ml spirytusu 40 – 50%
250 ml przegotowanej wody (ostudzonej)
Przepis:
Zalać płatki mieszanką spirytusu i wody (razem 500 ml), odstawić w ciemne miejsce na minimum 14 dni, codziennie wstrząsać. Po tym czasie przecedzić, przelać do ciemnej butelki.
Zastosowanie i dawkowanie:
wewnętrznie:
- Wspomagająco przy łagodnych dolegliwościach układu moczowego
- Wspomaganie trawienia
- Dawniej: „oczyszczająco” (zgodnie z tradycją zielarską)
Pić 20–30 kropli na wodę, 1–2 razy dziennie.
zewnętrznie:
- Przemywanie skóry w stanach zapalnych, wypryskach
- Dodatek do toników i kosmetyków do cery naczynkowej i wrażliwej
Stosować miejscowo, według potrzeby.
3. Ocet bławatkowy (kosmetyczny i do przemywania skóry)
Składniki:
1 szklanka świeżych płatków bławatka
500 ml naturalnego octu jabłkowego
Przepis:
Płatki zalać octem, odstawić w ciemne miejsce na 2–3 tygodnie, codziennie wstrząsać. Następnie przecedzić.
Zastosowanie i dawkowanie:
do pielęgnacji skóry:
- Cera tłusta, mieszana, trądzikowa
- Skłonność do stanów zapalnych skóry
- Cera naczynkowa (po rozcieńczeniu)
Stosować po rozcieńczeniu (1 część octu + 4 części wody) — jako tonik lub płukanka.
do pielęgnacji włosów:
- Skłonność do przetłuszczania
- Wzmacnianie cebulek włosowych
Dodawać do ostatniego płukania włosów (ok. 2–3 łyżki na 1 litr wody).
4. Syrop bławatkowy (na zmęczenie i na oczy — tradycyjny przepis ludowy)
Składniki:
3 garście świeżych płatków bławatka
500 ml wody
500 g cukru
sok z 1 cytryny
Przepis:
Płatki zalać wodą, zagotować, odstawić na 12 godzin pod przykryciem. Następnie przecedzić, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu do uzyskania syropu (ok. 10–15 minut). Przelać do butelek.
Zastosowanie i dawkowanie:
Wewnętrznie: 1 – 2 łyżeczki dziennie jako środek łagodnie wzmacniający i tonizujący (w tradycji: „na oczy i czystość cery”).
Dodatek do herbat lub deserów