W Pigułce
cechy blaszki liściowej
-
liście dolne:
- kształt: nerkowaty lub nerkowatosercowaty
- brzeg: karbowano – ząbkowany
- ogonki: długie, często owłosione razem z blaszką
-
liście górne:
- kształt: sercowatotrójkątne lub nerkowatosercowate
- brzeg: ostro ząbkowany
- ogonki: krótkie
Ciekawostka – z cyklu życiowego liści:
- czosnaczek w pierwszym roku tworzy przyziemną rozetę liści, która nie wytwarza ani łodygi, ani kwiatów
- w drugim roku wiosną pojawia się łodyga z liśćmi łodygowymi i kwiatami
W Pigułce
- korzeń palowy
- tuż pod powierzchnią gleby korzeń charakterystycznie się zakrzywia, przyjmując kształt litery „S”
(taka budowa zapewnia roślinie stabilność w podłożu)
- łodyga wyprostowana, wzniesiona, pojedyncza lub rozgałęziona,
- kanciasta i często o sinawym zabarwieniu
- dołem nieco owłosiona,
- gęsto ulistniona
cechy blaszki liściowej
-
liście dolne:
- kształt: nerkowaty lub nerkowatosercowaty
- brzeg: karbowano – ząbkowany
- ogonki: długie, często owłosione razem z blaszką
-
liście górne:
- kształt: sercowatotrójkątne lub nerkowatosercowate
- brzeg: ostro ząbkowany
- ogonki: krótkie
Ciekawostka – z cyklu życiowego liści:
- czosnaczek w pierwszym roku tworzy przyziemną rozetę liści, która nie wytwarza ani łodygi, ani kwiatów
- w drugim roku wiosną pojawia się łodyga z liśćmi łodygowymi i kwiatami
- pora kwitnienia V – VI
- barwa kwiatów – białe
- kwiaty drobne, czterokrotne, zebrane w grona
- płatki dłuższe od działek
Ciekawostki
- Najstarsza przyprawa z czosnkową nutą?
Czosnaczek pospolity był używany przez ludzi już 6000 lat temu! Archeolodzy odkryli jego pozostałości w neolitycznych garnkach znalezionych na terenach dzisiejszej Danii i Niemiec. To jedno z najstarszych znanych zastosowań roślin przyprawowych w Europie — świadectwo tego, że ludzie doceniali jego czosnkowy smak na długo przed udomowieniem czosnku czy cebuli. W epoce kamienia czosnaczek był nie tylko pożywieniem, ale i elementem kulinarnej tradycji. - Dzikie ziele przyprawowe
dawniej czosnaczek był stosowany jako dzika przyprawa- dodawano go do mięs, sałatek, zup i twarogu. W Anglii i Niemczech przez wieki służył jako zamiennik czosnku tam, gdzie jego uprawa była niemożliwa. Liście (zwłaszcza młodziutkie) mają delikatny czosnkowo-musztardowy smak - Roślina inwazyjna
w Ameryce Północnej czosnaczek pospolity jest uznawany za gatunek inwazyjny. Sprowadzony tam celowo jako roślina przyprawowa w XIX wieku, wymknął się spod kontroli i rozprzestrzenił się w wielu stanach USA, wypierając rodzime gatunki runa leśnego;
pierwsze badania nad ekologią tej rośliny w Ameryce Północnej rozpoczęły się już w latach 70 XX wieku, ze względu na jej ekspansywny wzrost. Zwrócono wówczas szczególną uwagę na mechanizmy jej oddziaływania, w tym na jej zdolność do konkurowania o zasoby oraz wytwarzanie metabolitów wtórnych, które wywierają negatywny wpływ na rodzime rośliny, owady i drobnoustroje - Roślina pszczelarska i motylowa
czosnaczek jest ceniony przez pszczoły, a jego kwiaty odwiedzają także motyle. Co ciekawe, jest rośliną żywicielską dla gąsienic motyli z rodzaju Pieris(np. bielinka kapustnika), które żywią się liśćmi tej rośliny - Zielona przez całą zimę
w pierwszym roku czosnaczek tworzy przyziemną rozetę liści, która pozostaje zielona przez całą zimę, co czyni go jedną z niewielu roślin jadalnych dostępnych świeżo wczesną wiosną – cenne źródło witamin po zimie
SUROWIEC ZIELARSKI
- ziele czosnaczka – Alliariae herba
CZAS ZBIORU
- zbiór czosnaczka w zależności od wykorzystania:
Do celów leczniczych:
ziele najlepiej pozyskiwać przed pełnią kwitnienia, najlepiej na przełomie kwietnia i maja. W tym okresie zawiera najwięcej:
- związków siarkowych (odpowiedzialnych za działanie przeciwbakteryjne),
- flawonoidów i glukozynolanów o działaniu przeciwzapalnym i wykrztuśnym.
Do celów przyprawowych: nasiona – lipiec (VII)
pod koniec okresu kwitnienia i po wytworzeniu owoców, czyli od czerwca do lipca, można zbierać łuszczyny i dojrzałe nasiona.
- po wysuszeniu nasiona można rozdrobnić i stosować jak gorczycę – mają pikantny, musztardowy smak.
- bywają też używane do przygotowywania przypraw, musztard ziołowych lub octów ziołowych.
Warto wiedzieć:
Łuszczyny zbiera się, gdy zaczynają żółknąć, ale jeszcze nie pękły. Po zbiorze można dosuszyć je w przewiewnym miejscu i wydłubać nasiona
Do celów kulinarnych: młode liście — marzec – kwiecień (III – IV)
najbardziej wartościowe kulinarnie są młode, świeże liście czosnaczka zebrane wczesną wiosną, zanim roślina zakwitnie. Idealny okres przypada na marzec i kwiecień, a w cieplejszych rejonach już pod koniec lutego. W tym czasie liście są:
- delikatniejsze w smaku, subtelnie czosnkowo-musztardowe, bez goryczy,
- cienkie, soczyste i miękkie, doskonałe do sałatek, pesto, twarożku, zup i jako zamiennik czosnku.
Po rozpoczęciu kwitnienia (maj – czerwiec), liście stają się twardsze i bardziej intensywne w smaku, z nutą goryczy — wtedy nadają się już głównie do przetworów lub jako dodatek z umiarem.
Warto wiedzieć:
Najsmaczniejsze są liście zebrane w cieniu lub półcieniu, gdzie roślina rośnie wolniej i liście są bardziej soczyste.
SUSZENIE
- zebrane ziele należy rozłożyć cienką warstwą w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu
- w suszarkach w temperaturze do 35˚C (wyższe temperatury niszczą składniki aktywne)
warto wiedzieć:
- suszone ziele zachowuje część właściwości leczniczych (szczególnie ściągających, przeciwzapalnych), ale traci większość substancji lotnych i enzymatycznych, co ogranicza działanie antyseptyczne i smakowe
- świeże ziele ma silniejsze właściwości przeciwdrobnoustrojowe i intensywniejszy smak – idealne do spożycia na surowo
PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE
- glukozynolany – związki siarki
- aminokwasy siarkowe (cysteina, metionina)
są one niezbędne do syntezy keratyny, czyli białka budulcowego m. in. włosa - garbniki
- związki mineralne – wapń, magnez, potas, żelazo
- witamina C – potwierdzona obecność w młodych liściach (stężenie porównywalne jest z natką pietruszki)
- flawonoidy – kemferol, kwercetyna
- saponiny
DZIAŁANIE
- przeciwbakteryjne
- przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
- wykrztuśne i mukolityczne
- poprawiające trawienie
- antyoksydacyjne
- wykrztuśne
- przeciwzapalne i rozgrzewające
- moczopędne – działanie słabe i bardziej wykorzystywane w tradycyjnym ziołolecznictwie
- przeciwreumatyczne w stosowaniu zewnętrznym (ze względu na działanie rozgrzewające i przeciwzapalne
- wzmaga ziarninowanie / regenerację tkanek – zwłaszcza w stosowaniu zewnętrznym – wspiera procesy gojenia
- odkażające
działanie wynika z obecności związków, które działają antybakteryjnie
Możliwe, ale nie poparte w badaniach:
- hipotensyjne
- przeciwmiażdżycowe
- hipolipidemiczne
- hipocholesterolemiczne
- odtruwające i oczyszczjące
działanie oparte bardziej na ogólnym działaniu siarki (chelatującej) i flawonoidów. Jednak brak badań z udziałem czosnaczka i nie jest to działanie udowodnione eksperymentalnie. - żółciotwórcze – zwiększa wydzielanie żółci
- rozkurczowe
- przeciwrobacze
czosnaczek był wykorzystywany u dzieci i dorosłych przy podejrzeniu pasożytów – stosowane tradycyjnie
ZASTOSOWANIE
W lecznictwie ludowym ziele czosnaczka było stosowane jako środek przeciwrobaczy, przeciwskurczowy oraz zewnętrznie na trudno gojące się wrzody
wewnętrzne:
- układ oddechowy
w formie naparu lub soku:- przy kaszlu, przeziębieniu, chrypce, zapaleniach gardła
- jako środek wykrztuśny i łagodzący stany zapalne dróg oddechowych
- układ pokarmowy
wzmaga wydzielanie soków trawiennych; stosowany przy:- niestrawności, wzdęciach, osłabionym apetycie
- pasożytach układu pokarmowego – zastosowanie przede wszystkim tradycyjne
(czosnaczek podawany był dzieciom jako łagodny środek przeciwpasożytniczy) - biegunkach – ze względu na obecność garbników, które wykazują działanie ściągające
- układ odpornościowy
spożywany wiosną jako tonik wzmacniający organizm po zimie;
czosnaczkowi przypisywano także działanie przeciwgnilne, antyseptyczne i „krwioczyszczące”, gdzie stosowany był głównie przy:- skłonności do infekcji
- osłabionej odporności
- kuracjach wzmacniających, zwłaszcza wczesnowiosennych
- infekcjach grzybiczych i bakteryjnych układu oddechowego, moczowego i pokarmowego
- układ krwionośny
czosnaczek wykazuje możliwe działanie przeciwmiażdżycowe i hipocholesterolemiczne;
stosowany może być w terapii:- miażdżycy
- nadciśnieniu
- podwyższonym poziomie cholesterolu
- układ odpornościowy
- osłabiona odporności
- skłonność do infekcji, np. przeziębienia
- kuracje wzmacniające organizm
zewnętrzne:
- skóra – rany, infekcje, zmiany zapalne
-
- otarcia, owrzodzenia, wypryski, wrzody, czyraki
głównie poprzez działanie odkażające i przeciwzapalne (zastosowanie mają przede wszystkim okłady ze świeżych liści, naparu lub smarowanie olejem) - ukąszenia owadów, opuchlizny
(radycyjnie przykładanorozdrobnione liściedo ukąszeń – działanieprzeciwobrzękowe i łagodzące świąd jest zgodne z dawną praktyką) - trudno gojące się rany
okłady z naparu lub smarowanie olejem - grzybica skóry
potwierdzone w praktyce zielarskiej– izotiocyjaniany mają potwierdzone działanie przeciwgrzybicze(np. wobec Candida albicans)
zastosowanie mają kąpiele lub wcierki z oleju czosnaczkowego - atopowe zapalenie skóry (AZS) – smarowanie olejem czosnaczkowym
- otarcia, owrzodzenia, wypryski, wrzody, czyraki
- w przypadku AZS brak jest badań klinicznych z czosnaczkiem, ale stosowanie zewnętrzne w postaci oleju lub naparu jako środek łagodzący stany zapalne jest możliwe – efekt oparty na działaniu ogólnym (garbniki, flawonoidy, śluzy)
- uwaga! czosnaczek może łagodzić objawy, ale nie działa przyczynowo
- jamą ustna i gardło
zastosowanie mają głównie płukanki z naparu, które stosowane były dawniej jako środek przeciwzapalny, ściągający i dezynfekujący- afty
- zapalenie dziąseł
- owrzodzenia jamy ustnej
- infekcje gardła
- choroby reumatyczne, bóle mięśni i stawów
- bóle stawów, zesztywnienia mięśni, bóle pleców, dna moczanowa, reumatyzm
głównie w formie okładów z liści lub naparu - przewlekłe bóle stawowe, stany zapalne i zwyrodnieniowe
smarowanie wyciągiem alkoholowym, które wykazuje działanie rozgrzewające, przeciwzapalne, łagodzące ból
- bóle stawów, zesztywnienia mięśni, bóle pleców, dna moczanowa, reumatyzm
- hemoroidy
głównie w formie okładów z naparu lub smarowanie olejem, które działa poprzez zmniejszanie stanu zapalnego i obrzęków oraz łagodzenie bólu i uczucia pieczenia
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Sytuacje, które zawsze wymagają ostrożności
- nadwrażliwość lub alergia na składniki czosnaczka
osoby uczulone na gorczycę, rukolę, brokuły lub inne warzywa kapustne mogą potencjalnie zareagować alergicznie również na czosnaczek.
do najczęstszych objawów alergicznych zalicza się: wysypkę, świąd, podrażnienie jamy ustnej lub gardła, skurcz oskrzeli - kobiety w ciąży i karmiące – rak badań potwierdzających bezpieczeństwo stosowania czosnaczka u kobiet w ciąży i karmiących
- niedociśnienie (czosnaczek może działać hipotensyjne!)
- jest to możliwe, choć niepotwierdzone badaniami bezpośrednio dla czosnaczka
czosnaczek może działać łagodnie rozszerzająco na naczynia i hipotensyjnie – niektóre źródła zielarskie (np. Różański) wskazują na to działanie przez analogię do innych roślin z glukozynolanami - niedoczynność tarczycy
czosnaczek zawiera związki (glukozynolany), które w dużych dawkach i przy długotrwałym spożyciu mogą teoretycznie wpływać na wchłanianie jodu i hamować syntezę hormonów tarczycy – podobnie jak inne warzywa kapustne (tzw. działanie goitrogenne)
PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
1. Woda czosnaczkowa
- Ziele czosnaczka pospolitego (ok. ¼ – ½ szklanki drobno posiekanego ziela)
- 250 ml letniej przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
- Ziele czosnaczka zalać rano wodą
- Pozostawić na 6 – 8h do naciągnięcia
Działanie i zastosowanie:
- Pić 2 – 4 x dziennie po 100 – 150 ml lub wieczorem przed snem 1 szklankę
Tak samo robi się wodę czosnkową z wykorzystaniem czosnku pospolitego (kilka pokrojonych ząbków czosnku pospolitego zalewa się na wieczór / rano i pozostawia na kilka godzin)
2. Nalewka z czosnaczka
- 50 g świeżego ziela czosnaczka
- 0,5 litra spirytusy 50 – 60%
Sposób przygotowania:
- Drobno pokrojone świeże ziele zalać spirytusem
- Słój dobrze zakręcić i pozostawić w chłodnym miejscu często wstrząsając na okres ok. 4 tygodni
Działanie i zastosowanie:
- przyjmować po 1 kieliszku rozcieńczonej z wodą:
- albo 1 x dziennie cały kieliszek
- albo 2 x dziennie po ½ kieliszka
dr H. Różański nie zaleca rozcieńczania, jednak wypicie 60% spirytusu może być dla wielu osób zbyt wielkim wyzwaniem
3. Napar na mleku jako środek rozgrzewający i wzmacniający
- Łyżka świeżego ziela czosnaczka
- 250 ml mleka
Sposób przygotowania:
- Ziele pokroić drobno
- Zalać gorącym mlekiem
- Zaparzać pod przykryciem ok. 10 – 15 minut
Działanie i zastosowanie:
- pić 2 – 3 x dziennie
- bardzo pomocne w przypadku infekcji dróg oddechowych
4. Olej czosnaczkowy
sposób wykonania podobny jak w nalewce (stosunek 1:5 – 1 część surowca i 5 części oleju)
- do celów kosmetycznych warto wybrać olej rafinowany lub tłuszcz zwierzęcy
- świeże ziele po zmieleniu i zmieszaniu z olejem rydzowym (lnicznik/lnianka), konopnym lub lnianym na formę papki
- do celów kulinarnych – olej nierafinowany
- warto przed zalaniem rozdronionego ziela spryskać je spirytusem
olej bardzo dobrze nadaje się zarówno do użytku zewnętrznego jak i wewnętrznego (smarowanie lub w formie okładów)
5. Czosnaczek jako środek przeciwko obleńcom
Sposób przygotowania:
- 50 – 100 g świeżego ziela czosnaczka zmielić na papkę
Działanie i zastosowanie:
- Zjeść całą papkę, a po 2 – 3 godzinach należy przyjąć środek przeczyszczający, np. wodę z solą, senes lub kruszynę/szakłak)
6. Musztarda z nasion czosnaczka pospolitego
Nasiona czosnaczka, mimo niewielkich rozmiarów, charakteryzują się intensywnym, pikantno – musztardowym smakiem przypominającym gorczycę czarną. W przeszłości wykorzystywano je jako przyprawę i składnik past. Z nasion tych sporządza się musztardę ziołową, która pasuje do pieczywa, serów, wędlin i dań warzywnych.
Składniki:
- 2 łyżki dojrzałych, suchych nasion czosnaczka
- 1 łyżka octu jabłkowego (lub innego octu o łagodnym smaku)
- 1 łyżeczka oleju roślinnego (np. z pestek winogron, lnianego)
- 1 szczypta soli
- (opcjonalnie) odrobina miodu lub cukru trzcinowego – w celu złagodzenia ostrości
- (opcjonalnie) przyprawy dodatkowe: suszony czosnek, ziele angielskie, kurkuma, gorczyca biała
Sposób przygotowania:
- W lipcu należy zebrać dojrzałe nasiona, zanim łuszczyny samoistnie pękną. Następnie pozostawić je do wysuszenia.
- Wysuszone nasiona należy rozetrzeć w moździerzu lub zmielić – do uzyskania gruboziarnistej konsystencji.
- W osobnym naczyniu połączyć ocet, sól oraz olej. W razie potrzeby dodać miód lub inne przyprawy.
- Uzyskaną mieszanką zalać zmielone nasiona i całość dokładnie wymieszać.
- Gotową musztardę odstawić na kilka godzin (lub na noc), aby smaki się połączyły.
- Przechowywać w lodówce w szklanym słoiczku. Najlepiej spożyć w ciągu 1 – 2 tygodni.
Uwagi:
- W nasionach obecne są glukozynolany, które podczas rozgniatania przekształcają się w pikantne izotiocyjaniany – to one odpowiadają za charakterystyczny aromat i smak.
- Dla pełniejszego aromatu można połączyć nasiona czosnaczka z gorczycą białą lub czarną.
- Musztarda dojrzewająca przez kilka dni staje się łagodniejsza i bardziej zharmonizowana w smaku.