W Pigułce

  • roślina dwuletnia o zastosowaniu użytkowym i leczniczym
  • dorasta do wysokości 25 – 100 cm
  • korzeń palowy
  • tuż pod powierzchnią gleby korzeń charakterystycznie się zakrzywia, przyjmując kształt litery „S”
    (taka budowa zapewnia roślinie stabilność w podłożu)
  • łodyga wyprostowana, wzniesiona, pojedyncza lub rozgałęziona,
  • kanciasta i często o sinawym zabarwieniu
  • dołem nieco owłosiona,
  • gęsto ulistniona

cechy blaszki liściowej

  • liście dolne:

    • kształt: nerkowaty lub nerkowatosercowaty
    • brzeg: karbowano – ząbkowany
    • ogonki: długie, często owłosione razem z blaszką
  • liście górne:

    • kształt: sercowatotrójkątne lub nerkowatosercowate
    • brzeg: ostro ząbkowany
    • ogonki: krótkie

Ciekawostka – z cyklu życiowego liści:

  • czosnaczek w pierwszym roku tworzy przyziemną rozetę liści, która nie wytwarza ani łodygi, ani kwiatów
  • w drugim roku wiosną pojawia się łodyga z liśćmi łodygowymi i kwiatami
  • pora kwitnienia V – VI
  • barwa kwiatów – białe
    • kwiaty drobne, czterokrotne, zebrane w grona
    • płatki dłuższe od działek
  • łuszczyna
  • lasy liściaste, zarośla, tereny ruderalne
  • preferuje stanowiska cieniste lub półcieniste

W Pigułce

  • roślina dwuletnia o zastosowaniu użytkowym i leczniczym
  • dorasta do wysokości 25 – 100 cm
  • korzeń palowy
  • tuż pod powierzchnią gleby korzeń charakterystycznie się zakrzywia, przyjmując kształt litery „S”
    (taka budowa zapewnia roślinie stabilność w podłożu)
  • łodyga wyprostowana, wzniesiona, pojedyncza lub rozgałęziona,
  • kanciasta i często o sinawym zabarwieniu
  • dołem nieco owłosiona,
  • gęsto ulistniona

cechy blaszki liściowej

  • liście dolne:

    • kształt: nerkowaty lub nerkowatosercowaty
    • brzeg: karbowano – ząbkowany
    • ogonki: długie, często owłosione razem z blaszką
  • liście górne:

    • kształt: sercowatotrójkątne lub nerkowatosercowate
    • brzeg: ostro ząbkowany
    • ogonki: krótkie

Ciekawostka – z cyklu życiowego liści:

  • czosnaczek w pierwszym roku tworzy przyziemną rozetę liści, która nie wytwarza ani łodygi, ani kwiatów
  • w drugim roku wiosną pojawia się łodyga z liśćmi łodygowymi i kwiatami
  • pora kwitnienia V – VI
  • barwa kwiatów – białe
    • kwiaty drobne, czterokrotne, zebrane w grona
    • płatki dłuższe od działek
  • łuszczyna
  • lasy liściaste, zarośla, tereny ruderalne
  • preferuje stanowiska cieniste lub półcieniste

Ciekawostki

  • Najstarsza przyprawa z czosnkową nutą?
    Czosnaczek pospolity był używany przez ludzi już 6000 lat temu! Archeolodzy odkryli jego pozostałości w neolitycznych garnkach znalezionych na terenach dzisiejszej Danii i Niemiec. To jedno z najstarszych znanych zastosowań roślin przyprawowych w Europie — świadectwo tego, że ludzie doceniali jego czosnkowy smak na długo przed udomowieniem czosnku czy cebuli. W epoce kamienia czosnaczek był nie tylko pożywieniem, ale i elementem kulinarnej tradycji.
  • Dzikie ziele przyprawowe
    dawniej czosnaczek był stosowany jako dzika przyprawa- dodawano go do mięs, sałatek, zup i twarogu. W Anglii i Niemczech przez wieki służył jako zamiennik czosnku tam, gdzie jego uprawa była niemożliwa. Liście (zwłaszcza młodziutkie) mają delikatny czosnkowo-musztardowy smak
  • Roślina inwazyjna
    w Ameryce Północnej czosnaczek pospolity jest uznawany za gatunek inwazyjny. Sprowadzony tam celowo jako roślina przyprawowa w XIX wieku, wymknął się spod kontroli i rozprzestrzenił się w wielu stanach USA, wypierając rodzime gatunki runa leśnego;
    pierwsze badania nad ekologią tej rośliny w Ameryce Północnej rozpoczęły się już w latach 70 XX wieku, ze względu na jej ekspansywny wzrost. Zwrócono wówczas szczególną uwagę na mechanizmy jej oddziaływania, w tym na jej zdolność do konkurowania o zasoby oraz wytwarzanie metabolitów wtórnych, które wywierają negatywny wpływ na rodzime rośliny, owady i drobnoustroje
  • Roślina pszczelarska i motylowa
    czosnaczek jest ceniony przez pszczoły, a jego kwiaty odwiedzają także motyle. Co ciekawe, jest rośliną żywicielską dla gąsienic motyli z rodzaju Pieris(np. bielinka kapustnika), które żywią się liśćmi tej rośliny
  • Zielona przez całą zimę
    w pierwszym roku czosnaczek tworzy przyziemną rozetę liści, która pozostaje zielona przez całą zimę, co czyni go jedną z niewielu roślin jadalnych dostępnych świeżo wczesną wiosną – cenne źródło witamin po zimie

SUROWIEC ZIELARSKI

CZOSNACZEK POSPOLITY – Alliaria petiolata

  • ziele czosnaczka – Alliariae herba

CZAS ZBIORU

  • zbiór czosnaczka w zależności od wykorzystania:

Do celów leczniczych:
ziele najlepiej pozyskiwać przed pełnią kwitnienia, najlepiej na przełomie kwietnia i maja. W tym okresie zawiera najwięcej:

  • związków siarkowych (odpowiedzialnych za działanie przeciwbakteryjne),
  • flawonoidów i glukozynolanów o działaniu przeciwzapalnym i wykrztuśnym.

Do celów przyprawowych: nasiona – lipiec (VII)
pod koniec okresu kwitnienia i po wytworzeniu owoców, czyli od czerwca do lipca, można zbierać łuszczyny i dojrzałe nasiona.

  • po wysuszeniu nasiona można rozdrobnić i stosować jak gorczycę – mają pikantny, musztardowy smak.
  • bywają też używane do przygotowywania przypraw, musztard ziołowych lub octów ziołowych.
Warto wiedzieć:

Łuszczyny zbiera się, gdy zaczynają żółknąć, ale jeszcze nie pękły. Po zbiorze można dosuszyć je w przewiewnym miejscu i wydłubać nasiona

Do celów kulinarnych: młode liście — marzec – kwiecień (III – IV)
najbardziej wartościowe kulinarnie są młode, świeże liście czosnaczka zebrane wczesną wiosną, zanim roślina zakwitnie. Idealny okres przypada na marzec i kwiecień, a w cieplejszych rejonach już pod koniec lutego. W tym czasie liście są:

  • delikatniejsze w smaku, subtelnie czosnkowo-musztardowe, bez goryczy,
  • cienkie, soczyste i miękkie, doskonałe do sałatek, pesto, twarożku, zup i jako zamiennik czosnku.

Po rozpoczęciu kwitnienia (maj – czerwiec), liście stają się twardsze i bardziej intensywne w smaku, z nutą goryczy — wtedy nadają się już głównie do przetworów lub jako dodatek z umiarem.

Warto wiedzieć:

Najsmaczniejsze są liście zebrane w cieniu lub półcieniu, gdzie roślina rośnie wolniej i liście są bardziej soczyste.

SUSZENIE

  • zebrane  ziele należy rozłożyć cienką warstwą w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu
  • w suszarkach w temperaturze do 35˚C (wyższe temperatury niszczą składniki aktywne)

warto wiedzieć:
  • suszone ziele zachowuje część właściwości leczniczych (szczególnie ściągających, przeciwzapalnych), ale traci większość substancji lotnych i enzymatycznych, co ogranicza działanie antyseptyczne i smakowe
  • świeże ziele ma silniejsze właściwości przeciwdrobnoustrojowe i intensywniejszy smak – idealne do spożycia na surowo

PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE

  • glukozynolany – związki siarki
  • aminokwasy siarkowe (cysteina, metionina)
    są one niezbędne do syntezy keratyny, czyli białka budulcowego m. in. włosa
  • garbniki
  • związki mineralne – wapń, magnez, potas, żelazo
  • witamina C  – potwierdzona obecność w młodych liściach (stężenie porównywalne jest z natką pietruszki)
  • flawonoidy – kemferol, kwercetyna
  • saponiny

DZIAŁANIE

  • przeciwbakteryjne
  • przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
  • wykrztuśne i mukolityczne
  • poprawiające trawienie
  • antyoksydacyjne
  • wykrztuśne
  • przeciwzapalne i rozgrzewające
  • moczopędne – działanie słabe i bardziej wykorzystywane w tradycyjnym ziołolecznictwie
  • przeciwreumatyczne w stosowaniu zewnętrznym (ze względu na działanie rozgrzewające i przeciwzapalne
  • wzmaga ziarninowanie / regenerację tkanek – zwłaszcza w stosowaniu zewnętrznym – wspiera procesy gojenia
  • odkażające
    działanie wynika z obecności związków, które działają antybakteryjnie

Możliwe, ale nie poparte w badaniach:

  • hipotensyjne
  • przeciwmiażdżycowe
  • hipolipidemiczne
  • hipocholesterolemiczne
  • odtruwające i oczyszczjące
    działanie oparte bardziej na ogólnym działaniu siarki (chelatującej) i flawonoidów. Jednak brak badań z udziałem czosnaczka i nie jest to działanie udowodnione eksperymentalnie.
  • żółciotwórcze – zwiększa wydzielanie żółci
  • rozkurczowe
  • przeciwrobacze
    czosnaczek był wykorzystywany u dzieci i dorosłych przy podejrzeniu pasożytów – stosowane tradycyjnie

ZASTOSOWANIE

W lecznictwie ludowym ziele czosnaczka było stosowane jako środek przeciwrobaczy, przeciwskurczowy oraz zewnętrznie na trudno gojące się wrzody

wewnętrzne:

  • układ oddechowy
    w formie naparu lub soku:

    • przy kaszlu, przeziębieniu, chrypce, zapaleniach gardła
    • jako środek wykrztuśny i łagodzący stany zapalne dróg oddechowych
  • układ pokarmowy
    wzmaga wydzielanie soków trawiennych; stosowany przy:

    • niestrawności, wzdęciach, osłabionym apetycie
    • pasożytach układu pokarmowego – zastosowanie przede wszystkim tradycyjne
      (czosnaczek podawany był dzieciom jako łagodny środek przeciwpasożytniczy)
    • biegunkach – ze względu na obecność garbników, które wykazują działanie ściągające
  • układ odpornościowy
    spożywany wiosną jako tonik wzmacniający organizm po zimie;
    czosnaczkowi przypisywano także działanie przeciwgnilne, antyseptyczne i „krwioczyszczące”, gdzie stosowany był głównie przy:

    • skłonności do infekcji
    • osłabionej odporności
    • kuracjach wzmacniających, zwłaszcza wczesnowiosennych
    • infekcjach grzybiczych i bakteryjnych układu oddechowego, moczowego i pokarmowego
  • układ krwionośny
    czosnaczek wykazuje możliwe działanie przeciwmiażdżycowe i hipocholesterolemiczne;
    stosowany może być w terapii:

    • miażdżycy
    • nadciśnieniu
    • podwyższonym poziomie cholesterolu
  • układ odpornościowy
    • osłabiona odporności
    • skłonność do infekcji, np. przeziębienia
    • kuracje wzmacniające organizm

zewnętrzne:

  • skóra – rany, infekcje, zmiany zapalne
    • otarcia, owrzodzenia, wypryski, wrzody, czyraki
      głównie poprzez działanie odkażające i przeciwzapalne (zastosowanie mają przede wszystkim okłady ze świeżych liści, naparu lub smarowanie olejem)
    • ukąszenia owadów, opuchlizny
      (radycyjnie przykładanorozdrobnione liściedo ukąszeń – działanieprzeciwobrzękowe i łagodzące świąd jest zgodne z dawną praktyką)
    • trudno gojące się rany
      okłady z naparu lub smarowanie olejem
    • grzybica skóry
      potwierdzone w praktyce zielarskiej– izotiocyjaniany mają potwierdzone działanie przeciwgrzybicze(np. wobec Candida albicans)
      zastosowanie mają kąpiele lub wcierki z oleju czosnaczkowego
    • atopowe zapalenie skóry (AZS) – smarowanie olejem czosnaczkowym
  •  w przypadku AZS brak jest badań klinicznych z czosnaczkiem, ale stosowanie zewnętrzne w postaci oleju lub naparu jako środek łagodzący stany zapalne jest możliwe – efekt oparty na działaniu ogólnym (garbniki, flawonoidy, śluzy)
  • uwaga! czosnaczek może łagodzić objawy, ale nie działa przyczynowo
  • jamą ustna i gardło
    zastosowanie mają głównie płukanki z naparu, które stosowane były dawniej jako środek przeciwzapalny, ściągający i dezynfekujący

    • afty
    • zapalenie dziąseł
    • owrzodzenia jamy ustnej
    • infekcje gardła
  • choroby reumatyczne, bóle mięśni i stawów
    • bóle stawów, zesztywnienia mięśni, bóle pleców, dna moczanowa, reumatyzm
      głównie w formie okładów z liści lub naparu
    • przewlekłe bóle stawowe, stany zapalne i zwyrodnieniowe
      smarowanie wyciągiem alkoholowym, które wykazuje działanie rozgrzewające, przeciwzapalne, łagodzące ból
  • hemoroidy
    głównie w formie okładów z naparu lub smarowanie olejem, które działa poprzez zmniejszanie stanu zapalnego i obrzęków oraz łagodzenie bólu i uczucia pieczenia

 

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Sytuacje, które zawsze wymagają ostrożności

  • nadwrażliwość lub alergia na składniki czosnaczka
    osoby uczulone na gorczycę, rukolę, brokuły lub inne warzywa kapustne mogą potencjalnie zareagować alergicznie również na czosnaczek.
    do najczęstszych objawów alergicznych zalicza się: wysypkę, świąd, podrażnienie jamy ustnej lub gardła, skurcz oskrzeli
  • kobiety w ciąży i karmiące – rak badań potwierdzających bezpieczeństwo stosowania czosnaczka u kobiet w ciąży i karmiących
  • niedociśnienie (czosnaczek może działać hipotensyjne!)
  • jest to możliwe, choć niepotwierdzone badaniami bezpośrednio dla czosnaczka
    czosnaczek może działać łagodnie rozszerzająco na naczynia i hipotensyjnie – niektóre źródła zielarskie (np. Różański) wskazują na to działanie przez analogię do innych roślin z glukozynolanami
  • niedoczynność tarczycy
    czosnaczek zawiera związki (glukozynolany), które w dużych dawkach i przy długotrwałym spożyciu mogą teoretycznie wpływać na wchłanianie jodu i hamować syntezę hormonów tarczycy – podobnie jak inne warzywa kapustne (tzw. działanie goitrogenne)

PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA

 1. Woda czosnaczkowa 

  • Ziele czosnaczka pospolitego (ok. ¼ – ½ szklanki drobno posiekanego ziela)
  • 250 ml letniej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

  • Ziele czosnaczka zalać rano wodą
  • Pozostawić na 6 – 8h do naciągnięcia

Działanie i zastosowanie:

  • Pić 2 – 4 x dziennie po 100 – 150 ml lub wieczorem przed snem 1 szklankę

Tak samo robi się wodę czosnkową z wykorzystaniem czosnku pospolitego  (kilka pokrojonych ząbków czosnku pospolitego zalewa się na wieczór / rano i pozostawia na kilka godzin)


 2. Nalewka z czosnaczka

  • 50 g świeżego ziela czosnaczka
  •  0,5 litra spirytusy 50 – 60%

Sposób przygotowania:

  • Drobno pokrojone świeże ziele zalać spirytusem
  • Słój dobrze zakręcić  i pozostawić w chłodnym miejscu często wstrząsając na okres ok. 4 tygodni

Działanie i zastosowanie:

  • przyjmować po 1 kieliszku rozcieńczonej z wodą:
    • albo 1 x dziennie cały kieliszek
    • albo 2 x dziennie po ½ kieliszka

dr H. Różański nie zaleca rozcieńczania, jednak wypicie 60% spirytusu może być dla wielu osób zbyt wielkim wyzwaniem


 3. Napar na mleku jako środek rozgrzewający i wzmacniający

  • Łyżka świeżego ziela czosnaczka
  • 250 ml mleka

Sposób przygotowania:

  • Ziele pokroić drobno
  • Zalać gorącym mlekiem
  • Zaparzać pod przykryciem ok. 10 – 15 minut

Działanie i zastosowanie:

  • pić 2 – 3 x dziennie
  • bardzo pomocne w przypadku infekcji dróg oddechowych

 4. Olej czosnaczkowy
sposób wykonania podobny jak w nalewce (stosunek 1:5 – 1 część surowca i 5 części oleju)

  • do celów kosmetycznych warto wybrać olej rafinowany lub tłuszcz zwierzęcy
    • świeże ziele po zmieleniu i zmieszaniu z olejem rydzowym (lnicznik/lnianka), konopnym lub lnianym na formę papki
  • do celów kulinarnych – olej nierafinowany
    • warto przed zalaniem rozdronionego ziela spryskać je spirytusem

olej bardzo dobrze nadaje się zarówno do użytku zewnętrznego jak i wewnętrznego (smarowanie lub w formie okładów)


 5. Czosnaczek jako środek przeciwko obleńcom

Sposób przygotowania:

  • 50 – 100 g świeżego ziela czosnaczka zmielić na papkę

Działanie i zastosowanie:

  • Zjeść całą papkę, a po 2 – 3 godzinach należy przyjąć środek przeczyszczający, np. wodę z solą, senes lub kruszynę/szakłak)

6. Musztarda z nasion czosnaczka pospolitego

Nasiona czosnaczka, mimo niewielkich rozmiarów, charakteryzują się intensywnym, pikantno – musztardowym smakiem przypominającym gorczycę czarną. W przeszłości wykorzystywano je jako przyprawę i składnik past. Z nasion tych sporządza się musztardę ziołową, która pasuje do pieczywa, serów, wędlin i dań warzywnych.

Składniki:

  • 2 łyżki dojrzałych, suchych nasion czosnaczka
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub innego octu o łagodnym smaku)
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego (np. z pestek winogron, lnianego)
  • 1 szczypta soli
  • (opcjonalnie) odrobina miodu lub cukru trzcinowego – w celu złagodzenia ostrości
  • (opcjonalnie) przyprawy dodatkowe: suszony czosnek, ziele angielskie, kurkuma, gorczyca biała

Sposób przygotowania:

  1. W lipcu należy zebrać dojrzałe nasiona, zanim łuszczyny samoistnie pękną. Następnie pozostawić je do wysuszenia.
  2. Wysuszone nasiona należy rozetrzeć w moździerzu lub zmielić – do uzyskania gruboziarnistej konsystencji.
  3. W osobnym naczyniu połączyć ocet, sól oraz olej. W razie potrzeby dodać miód lub inne przyprawy.
  4. Uzyskaną mieszanką zalać zmielone nasiona i całość dokładnie wymieszać.
  5. Gotową musztardę odstawić na kilka godzin (lub na noc), aby smaki się połączyły.
  6. Przechowywać w lodówce w szklanym słoiczku. Najlepiej spożyć w ciągu 1 – 2 tygodni.

Uwagi:

  • W nasionach obecne są glukozynolany, które podczas rozgniatania przekształcają się w pikantne izotiocyjaniany – to one odpowiadają za charakterystyczny aromat i smak.
  • Dla pełniejszego aromatu można połączyć nasiona czosnaczka z gorczycą białą lub czarną.
  • Musztarda dojrzewająca przez kilka dni staje się łagodniejsza i bardziej zharmonizowana w smaku.

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA  – botanika

0%
OFERTA SPECJALNA

„Botanika dla Zielarza w pigułce"
to same najważniejsze rzeczy, które powinieneś wiedzieć

Możesz zamówić wersję elektroniczną, która będzie pomocna przy oznaczaniu roślin