W Pigułce

  • roślina wieloletnia, użytkowa, jadalna, lecznicza, przyprawowa
  • wysokość 30 – 60 cm (w uprawie może dochodzić do 80 cm )
  • cała roślina jest aromatyczna i wydziela silny, charakterystyczny zapach
  • w stanie dzikim występuje w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, a także w rejonie Kaukazu; została zawleczona do Ameryki Północnej i innych kontynentów

  • system korzeniowy:
    • wiązkowy, powierzchniowy
    • składa się z licznych, cienkich korzeni przybyszowych, wyrastających z kłącza i nasady łodyg
  • budowa
    • korzenie są dobrze rozwinięte, włókniste, rozgałęzione i rozchodzą się promieniście, tworząc gęstą sieć w górnych warstwach gleby.
  • kłącze:
    • krótkie, pełzające, drewniejące u starszych roślin

  • wzniesiona, sztywna, zwykle prosta, czasem lekko łukowata u nasady
  • ma charakterystyczny czterokanciasty przekrój, typowy dla roślin z rodziny jasnotowatych
  • w górnej części rośliny rozgałęzia się i tworząc kwiatostan
  • cała powierzchnia łodygi jest pokryta krótkimi, miękkimi włoskami

cechy blaszki liściowej

  • liście jajowate lub jajowato – eliptyczne, osadzone na krótkich ogonkach, o długości 1 – 4 cm
  • blaszka cienka, z drobnymi, przezroczystymi gruczołkami olejkowymi widocznymi pod światło
  • powierzchnia liści może być lekko owłosiona, szczególnie od spodu
  • brzeg całobrzegi lub delikatnie ząbkowany
  • ułożenie liści na łodydze – naprzeciwlegle parami wzdłuż czterokanciastej łodygi

  • pora kwitnienia czerwiec – wrzesień (VI – IX)
  • barwa kwiatów – różowofioletowe, lilioworóżowe, bladoróżowoczerwone
  • kwiaty zebrane w szczytowe kwiatostany typu wierzchotki podbaldachowe
  • wiaty drobne, o długości ok. 4 – 6 mm

  • rozłupka

  • zasiedla przede wszystkim ciepłe, suche i dobrze nasłonecznione siedliska, takie jak murawy kserotermiczne, skraje i polany lasów liściastych, zarośla, przydroża, miedze, nasypy i słoneczne zbocza
  • występuje chętnie na glebach wapiennych, piaszczysto – gliniastych, umiarkowanie suchych, często w miejscach ruderalnych i półnaturalnych

W Pigułce

  • roślina wieloletnia, użytkowa, jadalna, lecznicza, przyprawowa
  • wysokość 30 – 60 cm (w uprawie może dochodzić do 80 cm )
  • cała roślina jest aromatyczna i wydziela silny, charakterystyczny zapach
  • w stanie dzikim występuje w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, a także w rejonie Kaukazu; została zawleczona do Ameryki Północnej i innych kontynentów

  • system korzeniowy:
    • wiązkowy, powierzchniowy
    • składa się z licznych, cienkich korzeni przybyszowych, wyrastających z kłącza i nasady łodyg
  • budowa
    • korzenie są dobrze rozwinięte, włókniste, rozgałęzione i rozchodzą się promieniście, tworząc gęstą sieć w górnych warstwach gleby.
  • kłącze:
    • krótkie, pełzające, drewniejące u starszych roślin

  • wzniesiona, sztywna, zwykle prosta, czasem lekko łukowata u nasady
  • ma charakterystyczny czterokanciasty przekrój, typowy dla roślin z rodziny jasnotowatych
  • w górnej części rośliny rozgałęzia się i tworząc kwiatostan
  • cała powierzchnia łodygi jest pokryta krótkimi, miękkimi włoskami

cechy blaszki liściowej

  • liście jajowate lub jajowato – eliptyczne, osadzone na krótkich ogonkach, o długości 1 – 4 cm
  • blaszka cienka, z drobnymi, przezroczystymi gruczołkami olejkowymi widocznymi pod światło
  • powierzchnia liści może być lekko owłosiona, szczególnie od spodu
  • brzeg całobrzegi lub delikatnie ząbkowany
  • ułożenie liści na łodydze – naprzeciwlegle parami wzdłuż czterokanciastej łodygi

  • pora kwitnienia czerwiec – wrzesień (VI – IX)
  • barwa kwiatów – różowofioletowe, lilioworóżowe, bladoróżowoczerwone
  • kwiaty zebrane w szczytowe kwiatostany typu wierzchotki podbaldachowe
  • wiaty drobne, o długości ok. 4 – 6 mm

  • rozłupka

  • zasiedla przede wszystkim ciepłe, suche i dobrze nasłonecznione siedliska, takie jak murawy kserotermiczne, skraje i polany lasów liściastych, zarośla, przydroża, miedze, nasypy i słoneczne zbocza
  • występuje chętnie na glebach wapiennych, piaszczysto – gliniastych, umiarkowanie suchych, często w miejscach ruderalnych i półnaturalnych

Ciekawostki

Origanum i origanum
Ziele lebiodki (często określane jako „dziki majeranek”), to dwa różne gatunki: Origanum vulgare i Origanum majorana
Naturalny antybiotyk
Olejek lebiodkowy (bogaty w karwakrol) wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne – skuteczniejszy niż niektóre antybiotyki wobec Staphylococcus aureus i E. coli (badania in vitro)
Roślina pszczelarska
Jej kwiaty są silnie miododajne – przyciągają dużą liczbę owadów zapylających przez wiele tygodni lata
Roślina allelopatyczna
Niektóre formy wytwarzają związki, które hamują wzrost sąsiadujących roślin (ochrona przed konkurencją)
Ziele kobiece
W ludowej medycynie stosowana przy zaburzeniach miesiączkowania i po porodzie jako zioło oczyszczające
Ziele Matki Boskiej
W Polsce święcono bukiety z lebiodki 15 sierpnia – stąd nazwy ludowe: „ziele Matki Boskiej” i „ziele święte”
Ziele zgody i oczyszczenia
U Słowian lebiodka była symbolem pokoju – palona po kłótniach lub pogrzebach dla oczyszczenia domostwa
Amulet podróżnika
W Irlandii i Szkocji noszono ją w saszetkach w czasie podróży – miała chronić przed „złymi duchami drogi”
Zioło prostego ludu
W Niemczech znana jako „wilder Majoran” – uważana za zioło ludowe, w odróżnieniu od „szlacheckiego” majeranku
Dzikie vs. handlowe oregano
Dzika lebiodka z Polski ma delikatniejszy, bardziej ziołowy smak niż intensywne chemotypy południowe – stosowane w przyprawach
Przyprawa do tłustego
W kuchni ludowej dodawana do tłustych potraw – pasztetów, grochu, dań z cząbrem i majerankiem
Symbol radości
W kulturze grecko – rzymskiej lebiodka symbolizowała radość i szczęście – „origanon” znaczyło „ozdoba gór”

SUROWIEC ZIELARSKI

LEBIODKA POSPOLITA – Origanum vulgare

  • ziele lebiodki oregano – Origani herba

UWAGA

Wszystkie poniższe informacje dotyczą dziko rosnącej lebiodki pospolitej (Origanum vulgare L.) pozyskiwanej z naturalnych stanowisk, takich jak te występujące w Polsce.
Nie odnoszą się do chemotypów śródziemnomorskich (np. z Grecji, Włoch czy Hiszpanii), które cechują się wysoką zawartością karwakrolu i tymolu, i które powszechnie występują w handlu jako przyprawowe „oregano”.

 

CZAS ZBIORU

  • ziele zbiera się wyłącznie w czasie kwitnienia – lipiec – sierpień (VII – IX)
  • ścina się górne 20 – 30 cm długości, kwitnące części pędów

SUSZENIE

  • zebrane ziele należy rozłożyć cienką warstwą w przewiewnym, suchym i zacienionym miejscu
  • w suszarkach w temperaturze 35˚- 40C
  • po wysuszeniu ziele powinno mieć intensywny aromatyczny zapach, smak korzenny, lekko gorzkawy

PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE

  • olejek eteryczny jest główną grupą aktywną farmakologicznie. Skład ilościowy i jakościowy olejku zależy od chemotypu, ale najczęściej zawiera: karwakrol i tymol
  • fenolokwasy (kwasy fenolowe)
  • flawonoidy
  • gorycze i taniny (garbniki)
  • sterole roślinne i triterpeny

DZIAŁANIE

  • przeciwdrobnoustrojowe: przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe
  • przeciwzapalne
  • przeciwutleniające (antyoksydacyjne)
  • rozkurczowe
  • wiatropędne
  • wykrztuśne
  • napotne
  • przeciwbólowe
  • łagodnie uspokajające
  • pobudzające trawienie
  • ściągające
  • cytotoksyczne (w warunkach in vitro – wobec niektórych linii komórkowych)
  • przeciwpasożytnicze
  • immunomodulujące

ZASTOSOWANIE

wewnętrzne:

  • układ pokarmowy
    • brak apetytu – pobudzanie soku żołądkowego i żółci (napar)
    • uczucie pełności i niestrawności (zwłaszcza po ciężkostrawnym posiłku)
    • wzdęcia i gazy (zwłaszcza w połączeniu z miętą, koprem, rumiankiem)
    • biegunka przy łagodnych stanach zapalnych jelit – do picia w postaci naparu lub odwaru
    • nerwice trzewne, kolki brzuszne i napięcia jelitowe na tle stresowym – nalewka jako środek rozkurczowy i uspokajający
    • podejrzenie pasożytów przewodu pokarmowego, głównie u dzieci (napar rano na czczo + dieta uboga w cukry)
    • patogeny jelitowe – nie dotyczy odmian ubogich w olejek eteryczny
  • układ oddechowy – napar, inhalacje, kąpiele
    bardzo dobry w profilaktyce przeziębień jesienno – zimowych jest stosowanie naparu  – szczególnie w połączeniu z miodem lub maliną

    • przeziębienie, kaszl mokry – napar, syrop
    • mocny katar – parówki i inhalacje – zew
    • pierwsze objawy infekcji (dreszcze, zimno)
    • zapalenie zatok, oskrzeli, grypa – inhalacje (olejek eteryczny)
  • układ moczowo – płciowy
    • stany zapalne narządów rodnych
    • upławy – nasiadówki – zew
    • infekcje grzybicze lub bakteryjnych (np. Candida, bakterie G-) – pomocniczo – nasiadówki lub płukanki z odwaru lebiodki
  • układ nerwowy
    • napięcie nerwowe, bezsenność, (działanie łagodnie uspokajające i rozluźniające) – napar, kąpiele
      dawniej lebiodkę oregano stosowano w klasztorach jako zioło „rozluźniające głowę i brzuch”

zewnętrzne:

  • cera tłusta, zanieczyszczona, trądzikowa
  • trądzik, czyraki, wypryski – przemywanie zmian skórnych – działanie odkażające
  • po ukąszeniach owadów – okłady z odwaru
  • owrzodzeniach, ranach, stanach zapalnych skóry -st. zew
  • grzybica skóry, paznokci – olejek lebiodkowy
  • infekcjach Candida – olejek lebiodkowy
  • ból głowy związany z napięciem mięśni szyi i karku – masaż i / lub nacierania karku z dodatkiem oleju lebiodkowego ( rozkurczowe i przeciwzapalne)

 

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Sytuacje, które zawsze wymagają ostrożności

  • uczulenie na rośliny z rodziny jasnotowate, np.: miętę, majeranek czy bazylię może wiązać się z reakcją także na lebiodkę
  • nie zaleca się stosowania w dużych dawkach ani długoterminowo u kobiet w ciąży i karmiących – brak jednoznacznych badań bezpieczeństwa
  • dzieci powyżej 3 roku życia – napary słabe mogą być podawane krótkotrwale (np. przy kaszlu lub niestrawności), ale z ostrożnością

PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA

Ziele lebiodki można łączyć z innymi ziołami:

  • przy niestrawności i bólach brzucha – z miętą lub rumiankiem
  • przy wzdęciach – z koprem włoskim i kminkiem
  • przy zaburzeniach trawienia na tle nerwowym (ostrożnie przy lekach!) – z dziurawcem

1. Napar

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonego ziela lebiodki (ok. 1 – 1,5 g)
  • 200 ml wrzącej wody

Przepis:

  • Ziele zalać wrzątkiem.
  • Przykryć i parzyć 10–15 minut.
  • Przecedzić, pić ciepłe.

Działanie i dawkowanie:

  • Działanie: wiatropędne, rozkurczowe, trawienne, lekko uspokajające, napotne.
  • Dawkowanie: pić 1 filiżankę 1–3 razy dziennie, najlepiej po posiłku.

Zastosowanie:

  • Wzdęcia, niestrawność, uczucie pełności, brak apetytu.
  • Pomocniczo przy przeziębieniu i kaszlu.
  • Delikatne napięcia nerwowe i bóle trzewne.

2. Odwar  (do stosowania zewnętrznego)

Składniki:

  • 2 łyżki suszonego ziela lebiodki (ok. 5 g)
  • 250 ml zimnej wody

Przepis:

  • Ziele zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia.
  • Gotować na małym ogniu 5 – 7 minut.
  • Odstawić na 10 minut, przecedzić.

Działanie i dawkowanie:

  • Działanie: antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające.
  • Dawkowanie: używać ciepłego odwaru do przemywania 2–3 razy dziennie.

Zastosowanie:

  • Okłady i przemywania przy stanach zapalnych skóry (trądzik, wypryski, otarcia).
  • Płukanki przy stanach zapalnych jamy ustnej, gardła.
  • Nasiadówki i kąpiele ziołowe przy kobiecych infekcjach intymnych.

3. Nalewka

Składniki:

  • 1 część suchego ziela lebiodki (np. 25 g)
  • 5 części 70% alkoholu

Przepis:

  • Zalać ziele alkoholem w słoiku.
  • Macerować 10–14 dni w ciemnym miejscu, codziennie wstrząsając.
  • Przecedzić, przelać do butelki z ciemnego szkła.

Działanie i dawkowanie:

  • Działanie: rozkurczowe, uspokajające, trawienne, lekko przeciwbólowe.
  • Dawkowanie: 10 – 15 kropli 1 – 3 razy dziennie, rozcieńczone w niewielkiej ilości wody.

Zastosowanie:

  • Nerwice trzewne, kolki jelitowe, napięcia żołądkowo-jelitowe na tle stresowym.
  • Przy niestrawności i braku apetytu (przed lub po posiłku).
  • W dawkach wieczornych – na lekkie napięcie nerwowe i trudności z zasypianiem.

 

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA  – botanika

0%
OFERTA SPECJALNA

„Botanika dla Zielarza w pigułce"
to same najważniejsze rzeczy, które powinieneś wiedzieć

Możesz zamówić wersję elektroniczną, która będzie pomocna przy oznaczaniu roślin