W Pigułce
- roślina wieloletnia, użytkowa, jadalna, lecznicza, przyprawowa
- wysokość 30 – 60 cm (w uprawie może dochodzić do 80 cm )
- cała roślina jest aromatyczna i wydziela silny, charakterystyczny zapach
- w stanie dzikim występuje w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, a także w rejonie Kaukazu; została zawleczona do Ameryki Północnej i innych kontynentów
- system korzeniowy:
- wiązkowy, powierzchniowy
- składa się z licznych, cienkich korzeni przybyszowych, wyrastających z kłącza i nasady łodyg
- budowa
- korzenie są dobrze rozwinięte, włókniste, rozgałęzione i rozchodzą się promieniście, tworząc gęstą sieć w górnych warstwach gleby.
- kłącze:
- krótkie, pełzające, drewniejące u starszych roślin
cechy blaszki liściowej
- liście jajowate lub jajowato – eliptyczne, osadzone na krótkich ogonkach, o długości 1 – 4 cm
- blaszka cienka, z drobnymi, przezroczystymi gruczołkami olejkowymi widocznymi pod światło
- powierzchnia liści może być lekko owłosiona, szczególnie od spodu
- brzeg całobrzegi lub delikatnie ząbkowany
- ułożenie liści na łodydze – naprzeciwlegle parami wzdłuż czterokanciastej łodygi
- zasiedla przede wszystkim ciepłe, suche i dobrze nasłonecznione siedliska, takie jak murawy kserotermiczne, skraje i polany lasów liściastych, zarośla, przydroża, miedze, nasypy i słoneczne zbocza
- występuje chętnie na glebach wapiennych, piaszczysto – gliniastych, umiarkowanie suchych, często w miejscach ruderalnych i półnaturalnych
W Pigułce
- roślina wieloletnia, użytkowa, jadalna, lecznicza, przyprawowa
- wysokość 30 – 60 cm (w uprawie może dochodzić do 80 cm )
- cała roślina jest aromatyczna i wydziela silny, charakterystyczny zapach
- w stanie dzikim występuje w Europie, Azji Zachodniej i Środkowej, a także w rejonie Kaukazu; została zawleczona do Ameryki Północnej i innych kontynentów
- system korzeniowy:
- wiązkowy, powierzchniowy
- składa się z licznych, cienkich korzeni przybyszowych, wyrastających z kłącza i nasady łodyg
- budowa
- korzenie są dobrze rozwinięte, włókniste, rozgałęzione i rozchodzą się promieniście, tworząc gęstą sieć w górnych warstwach gleby.
- kłącze:
- krótkie, pełzające, drewniejące u starszych roślin
- wzniesiona, sztywna, zwykle prosta, czasem lekko łukowata u nasady
- ma charakterystyczny czterokanciasty przekrój, typowy dla roślin z rodziny jasnotowatych
- w górnej części rośliny rozgałęzia się i tworząc kwiatostan
- cała powierzchnia łodygi jest pokryta krótkimi, miękkimi włoskami
cechy blaszki liściowej
- liście jajowate lub jajowato – eliptyczne, osadzone na krótkich ogonkach, o długości 1 – 4 cm
- blaszka cienka, z drobnymi, przezroczystymi gruczołkami olejkowymi widocznymi pod światło
- powierzchnia liści może być lekko owłosiona, szczególnie od spodu
- brzeg całobrzegi lub delikatnie ząbkowany
- ułożenie liści na łodydze – naprzeciwlegle parami wzdłuż czterokanciastej łodygi
- pora kwitnienia czerwiec – wrzesień (VI – IX)
- barwa kwiatów – różowofioletowe, lilioworóżowe, bladoróżowoczerwone
- kwiaty zebrane w szczytowe kwiatostany typu wierzchotki podbaldachowe
- wiaty drobne, o długości ok. 4 – 6 mm
- zasiedla przede wszystkim ciepłe, suche i dobrze nasłonecznione siedliska, takie jak murawy kserotermiczne, skraje i polany lasów liściastych, zarośla, przydroża, miedze, nasypy i słoneczne zbocza
- występuje chętnie na glebach wapiennych, piaszczysto – gliniastych, umiarkowanie suchych, często w miejscach ruderalnych i półnaturalnych
Ciekawostki
Origanum i origanum
Ziele lebiodki (często określane jako „dziki majeranek”), to dwa różne gatunki: Origanum vulgare i Origanum majorana
Naturalny antybiotyk
Olejek lebiodkowy (bogaty w karwakrol) wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne – skuteczniejszy niż niektóre antybiotyki wobec Staphylococcus aureus i E. coli (badania in vitro)
Roślina pszczelarska
Jej kwiaty są silnie miododajne – przyciągają dużą liczbę owadów zapylających przez wiele tygodni lata
Roślina allelopatyczna
Niektóre formy wytwarzają związki, które hamują wzrost sąsiadujących roślin (ochrona przed konkurencją)
Ziele kobiece
W ludowej medycynie stosowana przy zaburzeniach miesiączkowania i po porodzie jako zioło oczyszczające
Ziele Matki Boskiej
W Polsce święcono bukiety z lebiodki 15 sierpnia – stąd nazwy ludowe: „ziele Matki Boskiej” i „ziele święte”
Ziele zgody i oczyszczenia
U Słowian lebiodka była symbolem pokoju – palona po kłótniach lub pogrzebach dla oczyszczenia domostwa
Amulet podróżnika
W Irlandii i Szkocji noszono ją w saszetkach w czasie podróży – miała chronić przed „złymi duchami drogi”
Zioło prostego ludu
W Niemczech znana jako „wilder Majoran” – uważana za zioło ludowe, w odróżnieniu od „szlacheckiego” majeranku
Dzikie vs. handlowe oregano
Dzika lebiodka z Polski ma delikatniejszy, bardziej ziołowy smak niż intensywne chemotypy południowe – stosowane w przyprawach
Przyprawa do tłustego
W kuchni ludowej dodawana do tłustych potraw – pasztetów, grochu, dań z cząbrem i majerankiem
Symbol radości
W kulturze grecko – rzymskiej lebiodka symbolizowała radość i szczęście – „origanon” znaczyło „ozdoba gór”
SUROWIEC ZIELARSKI
LEBIODKA POSPOLITA – Origanum vulgare
- ziele lebiodki oregano – Origani herba
UWAGA
Wszystkie poniższe informacje dotyczą dziko rosnącej lebiodki pospolitej (Origanum vulgare L.) pozyskiwanej z naturalnych stanowisk, takich jak te występujące w Polsce.
Nie odnoszą się do chemotypów śródziemnomorskich (np. z Grecji, Włoch czy Hiszpanii), które cechują się wysoką zawartością karwakrolu i tymolu, i które powszechnie występują w handlu jako przyprawowe „oregano”.
CZAS ZBIORU
- ziele zbiera się wyłącznie w czasie kwitnienia – lipiec – sierpień (VII – IX)
- ścina się górne 20 – 30 cm długości, kwitnące części pędów
SUSZENIE
- zebrane ziele należy rozłożyć cienką warstwą w przewiewnym, suchym i zacienionym miejscu
- w suszarkach w temperaturze 35˚- 40C
- po wysuszeniu ziele powinno mieć intensywny aromatyczny zapach, smak korzenny, lekko gorzkawy
PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE
- olejek eteryczny jest główną grupą aktywną farmakologicznie. Skład ilościowy i jakościowy olejku zależy od chemotypu, ale najczęściej zawiera: karwakrol i tymol
- fenolokwasy (kwasy fenolowe)
- flawonoidy
- gorycze i taniny (garbniki)
- sterole roślinne i triterpeny
DZIAŁANIE
- przeciwdrobnoustrojowe: przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe
- przeciwzapalne
- przeciwutleniające (antyoksydacyjne)
- rozkurczowe
- wiatropędne
- wykrztuśne
- napotne
- przeciwbólowe
- łagodnie uspokajające
- pobudzające trawienie
- ściągające
- cytotoksyczne (w warunkach in vitro – wobec niektórych linii komórkowych)
- przeciwpasożytnicze
- immunomodulujące
ZASTOSOWANIE
wewnętrzne:
- układ pokarmowy
- brak apetytu – pobudzanie soku żołądkowego i żółci (napar)
- uczucie pełności i niestrawności (zwłaszcza po ciężkostrawnym posiłku)
- wzdęcia i gazy (zwłaszcza w połączeniu z miętą, koprem, rumiankiem)
- biegunka przy łagodnych stanach zapalnych jelit – do picia w postaci naparu lub odwaru
- nerwice trzewne, kolki brzuszne i napięcia jelitowe na tle stresowym – nalewka jako środek rozkurczowy i uspokajający
- podejrzenie pasożytów przewodu pokarmowego, głównie u dzieci (napar rano na czczo + dieta uboga w cukry)
- patogeny jelitowe – nie dotyczy odmian ubogich w olejek eteryczny
- układ oddechowy – napar, inhalacje, kąpiele
bardzo dobry w profilaktyce przeziębień jesienno – zimowych jest stosowanie naparu – szczególnie w połączeniu z miodem lub maliną- przeziębienie, kaszl mokry – napar, syrop
- mocny katar – parówki i inhalacje – zew
- pierwsze objawy infekcji (dreszcze, zimno)
- zapalenie zatok, oskrzeli, grypa – inhalacje (olejek eteryczny)
- układ moczowo – płciowy
- stany zapalne narządów rodnych
- upławy – nasiadówki – zew
- infekcje grzybicze lub bakteryjnych (np. Candida, bakterie G-) – pomocniczo – nasiadówki lub płukanki z odwaru lebiodki
- układ nerwowy
- napięcie nerwowe, bezsenność, (działanie łagodnie uspokajające i rozluźniające) – napar, kąpiele
dawniej lebiodkę oregano stosowano w klasztorach jako zioło „rozluźniające głowę i brzuch”
- napięcie nerwowe, bezsenność, (działanie łagodnie uspokajające i rozluźniające) – napar, kąpiele
zewnętrzne:
- cera tłusta, zanieczyszczona, trądzikowa
- trądzik, czyraki, wypryski – przemywanie zmian skórnych – działanie odkażające
- po ukąszeniach owadów – okłady z odwaru
- owrzodzeniach, ranach, stanach zapalnych skóry -st. zew
- grzybica skóry, paznokci – olejek lebiodkowy
- infekcjach Candida – olejek lebiodkowy
- ból głowy związany z napięciem mięśni szyi i karku – masaż i / lub nacierania karku z dodatkiem oleju lebiodkowego ( rozkurczowe i przeciwzapalne)
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Sytuacje, które zawsze wymagają ostrożności
- uczulenie na rośliny z rodziny jasnotowate, np.: miętę, majeranek czy bazylię może wiązać się z reakcją także na lebiodkę
- nie zaleca się stosowania w dużych dawkach ani długoterminowo u kobiet w ciąży i karmiących – brak jednoznacznych badań bezpieczeństwa
- dzieci powyżej 3 roku życia – napary słabe mogą być podawane krótkotrwale (np. przy kaszlu lub niestrawności), ale z ostrożnością
PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
Ziele lebiodki można łączyć z innymi ziołami:
- przy niestrawności i bólach brzucha – z miętą lub rumiankiem
- przy wzdęciach – z koprem włoskim i kminkiem
- przy zaburzeniach trawienia na tle nerwowym (ostrożnie przy lekach!) – z dziurawcem
1. Napar
Składniki:
- 1 łyżeczka suszonego ziela lebiodki (ok. 1 – 1,5 g)
- 200 ml wrzącej wody
Przepis:
- Ziele zalać wrzątkiem.
- Przykryć i parzyć 10–15 minut.
- Przecedzić, pić ciepłe.
Działanie i dawkowanie:
- Działanie: wiatropędne, rozkurczowe, trawienne, lekko uspokajające, napotne.
- Dawkowanie: pić 1 filiżankę 1–3 razy dziennie, najlepiej po posiłku.
Zastosowanie:
- Wzdęcia, niestrawność, uczucie pełności, brak apetytu.
- Pomocniczo przy przeziębieniu i kaszlu.
- Delikatne napięcia nerwowe i bóle trzewne.
2. Odwar (do stosowania zewnętrznego)
Składniki:
- 2 łyżki suszonego ziela lebiodki (ok. 5 g)
- 250 ml zimnej wody
Przepis:
- Ziele zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia.
- Gotować na małym ogniu 5 – 7 minut.
- Odstawić na 10 minut, przecedzić.
Działanie i dawkowanie:
- Działanie: antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające.
- Dawkowanie: używać ciepłego odwaru do przemywania 2–3 razy dziennie.
Zastosowanie:
- Okłady i przemywania przy stanach zapalnych skóry (trądzik, wypryski, otarcia).
- Płukanki przy stanach zapalnych jamy ustnej, gardła.
- Nasiadówki i kąpiele ziołowe przy kobiecych infekcjach intymnych.
3. Nalewka
Składniki:
- 1 część suchego ziela lebiodki (np. 25 g)
- 5 części 70% alkoholu
Przepis:
- Zalać ziele alkoholem w słoiku.
- Macerować 10–14 dni w ciemnym miejscu, codziennie wstrząsając.
- Przecedzić, przelać do butelki z ciemnego szkła.
Działanie i dawkowanie:
- Działanie: rozkurczowe, uspokajające, trawienne, lekko przeciwbólowe.
- Dawkowanie: 10 – 15 kropli 1 – 3 razy dziennie, rozcieńczone w niewielkiej ilości wody.
Zastosowanie:
- Nerwice trzewne, kolki jelitowe, napięcia żołądkowo-jelitowe na tle stresowym.
- Przy niestrawności i braku apetytu (przed lub po posiłku).
- W dawkach wieczornych – na lekkie napięcie nerwowe i trudności z zasypianiem.