W Pigułce

  • roślina wieloletnia, ekspansywna, ruderalna, użytkowa, lecznicza, popularny chwast
  • wzrost: do 130 cm

  • system korzeniowy:
    • korzeń palowy, głęboki, z licznymi rozgałęzionymi korzeniami bocznymi
    • system korzeniowy jest dobrze rozwinięty w poziomie – penetruje szczeliny glebowe, co umożliwia roślinie zasiedlanie gleb suchych, kamienistych i wapiennych, a także stabilny rozwój na stanowiskach ruderalnych
  • kłączy – brak

  • łodyga:
    • wzniesiona lub podnosząca się, miękka, pokryta włoskami, u podstawy zdrewniała
    • jest czworokątna w przekroju poprzecznym,
    • u młodych okazów łodyga jest zielona, miękka i delikatnie mięsista, natomiast u roślin starszych, dolna część łodygi ulega zdrewnieniu
  • pędy:
    • czworokątne– typowe dla całej rodziny jasnotowatych
    • na kantach łodygi występująwłoski gruczołowe i proste, o różnej długości
    • pędy są nierozgałęzione lub słabo rozgałęzionew dolnej części, natomiast w górnej tworzą rozwidlone, symetryczne rozgałęzienia kwiatostanowe

cechy blaszki liściowej:

  • pojedyncza, szerokojajowata do sercowatej
  • brzeg liścia – wyraźnie, nieregularnie karbowano – ząbkowany, miejscami niemal falisty
  • nasada liścia – sercowata, często z lekkim lub głębszym wcięciem przy ogonku liściowym
  • wierzchołek – ostro zakończony lub lekko zaostrzony
  • powierzchnia blaszki – miękka, lekko pomarszczona, pokryta krótkimi włoskami gruczołowymi i prostymi, nadającymi jej lepką fakturę i charakterystyczny zapach (często opisywany jako nieprzyjemny, mysi, ziołowo – zgniły)
  • wierzchnia strona liścia – matowa, ciemnozielona do szarozielonej
  • spodnia strona – jaśniejsza, często z szarawym lub fioletawym odcieniem, wyraźnie owłosiona wzdłuż nerwów
  • liście długoogonkowe – ogonek liściowy wyraźny, długości zwykle 2 – 5 cm, pokryty włoskami
  • ułożenie liści na łodydze – naprzeciwległe (liście wyrastają parami w węzłach, pod kątem prostym względem siebie

  • u młodych pędów liście są mniejsze, mniej wykształcone, o bardziej owalnym kształcie i słabszym owłosieniu, natomiast u roślin starszych blaszki są wyraźnie większe, grubsze i bardziej owłosione

  • liście towarzyszące kwiatom (podsadki) są wyraźnie mniejsze, często jajowate lub szerokojajowate, bez karbowania lub tylko delikatnie ząbkowane

  • pora kwitnienia: czerwiec – wrzesień (VI – IX)
  • barwa kwiatów: różowofioletowe, purpurowe, rzadziej bladoróżowe
    • korona kwiatów najczęściej ma intensywną barwę różowo – purpurową, niekiedy przechodzącą w lilioworóżową
    • wewnętrzna warga dolna może mieć ciemniejsze plamki lub kreski
    • zdarzają się też formy o kwiatach bledszych, szczególnie w cieniu
  • typ kwiatostanu:
    • kwiaty zebrane w nibyokółki (złożone z kilku, najczęściej 6 – 10 kwiatów) ułożone w kątach liści, tworzące pozorny kłos lub podbaldach
  • wielkość i kształt kwiatów:
    • kwiaty drobne, długości około 7 – 12 mm; korona dwuwargowa

  • rozłupnia czterodzielna

  • zarośla ruderalne i nadrzeczne,
  • miejsca silnie przekształcone przez człowieka – często rośnie w pobliżu zabudowań np.: przy murach, płotach, kompostownikach
  • często pojawia się w towarzystwie pokrzywy zwyczajnej, łopianów, szczawiu, jasnot i bylic
  • lubi gleby:
    • świeże, wilgotne, głębokie, dobrze przewietrzone
  • preferuje stanowisko:
    • słoneczne lub półcieniste, ale nie głęboko zacienione,
    • najlepiej rozwija się na stanowiskach osłoniętych, np. wśród innych roślin lub przy murach

W Pigułce

  • roślina wieloletnia, ekspansywna, ruderalna, użytkowa, lecznicza, popularny chwast
  • wzrost: do 130 cm

  • system korzeniowy:
    • korzeń palowy, głęboki, z licznymi rozgałęzionymi korzeniami bocznymi
    • system korzeniowy jest dobrze rozwinięty w poziomie – penetruje szczeliny glebowe, co umożliwia roślinie zasiedlanie gleb suchych, kamienistych i wapiennych, a także stabilny rozwój na stanowiskach ruderalnych
  • kłączy – brak

  • łodyga:
    • wzniesiona lub podnosząca się, miękka, pokryta włoskami, u podstawy zdrewniała
    • jest czworokątna w przekroju poprzecznym,
    • u młodych okazów łodyga jest zielona, miękka i delikatnie mięsista, natomiast u roślin starszych, dolna część łodygi ulega zdrewnieniu
  • pędy:
    • czworokątne– typowe dla całej rodziny jasnotowatych
    • na kantach łodygi występująwłoski gruczołowe i proste, o różnej długości
    • pędy są nierozgałęzione lub słabo rozgałęzionew dolnej części, natomiast w górnej tworzą rozwidlone, symetryczne rozgałęzienia kwiatostanowe

cechy blaszki liściowej:

  • pojedyncza, szerokojajowata do sercowatej
  • brzeg liścia – wyraźnie, nieregularnie karbowano – ząbkowany, miejscami niemal falisty
  • nasada liścia – sercowata, często z lekkim lub głębszym wcięciem przy ogonku liściowym
  • wierzchołek – ostro zakończony lub lekko zaostrzony
  • powierzchnia blaszki – miękka, lekko pomarszczona, pokryta krótkimi włoskami gruczołowymi i prostymi, nadającymi jej lepką fakturę i charakterystyczny zapach (często opisywany jako nieprzyjemny, mysi, ziołowo – zgniły)
  • wierzchnia strona liścia – matowa, ciemnozielona do szarozielonej
  • spodnia strona – jaśniejsza, często z szarawym lub fioletawym odcieniem, wyraźnie owłosiona wzdłuż nerwów
  • liście długoogonkowe – ogonek liściowy wyraźny, długości zwykle 2 – 5 cm, pokryty włoskami
  • ułożenie liści na łodydze – naprzeciwległe (liście wyrastają parami w węzłach, pod kątem prostym względem siebie

  • u młodych pędów liście są mniejsze, mniej wykształcone, o bardziej owalnym kształcie i słabszym owłosieniu, natomiast u roślin starszych blaszki są wyraźnie większe, grubsze i bardziej owłosione

  • liście towarzyszące kwiatom (podsadki) są wyraźnie mniejsze, często jajowate lub szerokojajowate, bez karbowania lub tylko delikatnie ząbkowane

  • pora kwitnienia: czerwiec – wrzesień (VI – IX)
  • barwa kwiatów: różowofioletowe, purpurowe, rzadziej bladoróżowe
    • korona kwiatów najczęściej ma intensywną barwę różowo – purpurową, niekiedy przechodzącą w lilioworóżową
    • wewnętrzna warga dolna może mieć ciemniejsze plamki lub kreski
    • zdarzają się też formy o kwiatach bledszych, szczególnie w cieniu
  • typ kwiatostanu:
    • kwiaty zebrane w nibyokółki (złożone z kilku, najczęściej 6 – 10 kwiatów) ułożone w kątach liści, tworzące pozorny kłos lub podbaldach
  • wielkość i kształt kwiatów:
    • kwiaty drobne, długości około 7 – 12 mm; korona dwuwargowa

  • rozłupnia czterodzielna

  • zarośla ruderalne i nadrzeczne,
  • miejsca silnie przekształcone przez człowieka – często rośnie w pobliżu zabudowań np.: przy murach, płotach, kompostownikach
  • często pojawia się w towarzystwie pokrzywy zwyczajnej, łopianów, szczawiu, jasnot i bylic
  • lubi gleby:
    • świeże, wilgotne, głębokie, dobrze przewietrzone
  • preferuje stanowisko:
    • słoneczne lub półcieniste, ale nie głęboko zacienione,
    • najlepiej rozwija się na stanowiskach osłoniętych, np. wśród innych roślin lub przy murach

Ciekawostki

  • Etymologia zaklęta w aromacie
    Nazwa „mierznica” pochodzi od staropolskiego słowa „mierzić”, czyli „odpychać, odstraszać” – i nawiązuje do charakterystycznego, nieprzyjemnego zapachu całej rośliny, opisywanego jako mysi, zgniłosianowaty lub balsamiczno – ostry
  • Mierznica – zielarska opiekunka kobiet
    W dawnej medycynie ludowej mierznicę nazywano „ziołem kobiecym”, ponieważ stosowano ją na „dusze kobiece”, „rozstroje nerwowe” i „smutek maciczny” – czyli objawy dzisiaj utożsamiane z depresją, nerwicą czy zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
  • Zielarska strażniczka spokoju po śmierci
    W niektórych regionach Polski wkładano mierznicę do trumien zmarłych kobiet, jako „zioło przejścia”, mające ułatwić duszy odpoczynek i ochronić ją przed „kobiecymi troskami”.
  • Zioło na obłęd i melancholię
    W średniowiecznej Europie uważano, że mierznica czarna chroni przed urokami i obłędem – stosowano ją w amuletach ziołowych, szczególnie u kobiet „w melancholii” lub „omdlewających”.
  • Celtycki sposób na złe sny i wizje
    W tradycji celtyckiej przypisywano jej właściwości rozpraszania złych snów i wizji – wkładano liście pod poduszkę lub palono susz w celu „oczyszczenia umysłu”.
  • Aromatyczna outsiderka w świecie jasnotowatych
    Jest blisko spokrewniona z melisą lekarską i jasnotą purpurową, ale w odróżnieniu od nich nie przyciąga owadów – większość zapylaczy omija mierznicę ze względu na zapach i gorzki sok.
  • Kuchenny strażnik dawnych czasów
    Roślina ta wykazuje naturalne właściwości odstraszające owady, zwłaszcza muchy i komary, co dawniej wykorzystywano w przechowywaniu mięsa i ziół w kuchni.

SUROWIEC ZIELARSKI

MIERZNICA CZARNA – Ballota nigra

  • ziele mierznicy – Ballotage nigrae herba

CZAS ZBIORU

  • ziele zbiera się w czasie pełnego kwitnienia czerwiec – wrzesień (VI – IX)
  • ścina się wyłącznie górne, nierozgałęzione fragmenty pędów o długości ok. 25 – 30 cm, zawierające świeżo rozwinięte kwiaty i dobrze rozwinięte liście

ziele mierznicy czarnej pozyskiwane jest głównie z naturalnych stanowisk ruderalnych, nadrzecznych i przydrożnych, rzadziej z upraw ogrodowych lub zielarskich

SUSZENIE

  • zebrane ziele należy rozłożyć cienką warstwą w suchym, zacienionym i przewiewnym miejscu
  • w suszarkach w temperaturze 35 – 40˚C
  • prawidłowo wysuszony ziele powinno mieć wyraźny, intensywny zapach, gorzkawy smak, zielonobrązową barwę liści i purpurowe zabarwienie kwiatów

PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE

  • diterpeny labdanowe
  • olejek eteryczny
  • flawonoidy
  • kwasy fenolowe
  • garbniki (taniny)
  • iridoidy i inne gorzkie glikozydy
  • śluzy roślinne

DZIAŁANIE

  • uspokajające i łagodnie nasenne
  • przeciwlękowe i przeciwdepresyjne – związane z regulacją napięcia układu autonomicznego – działanie łagodne
  • łagodzące bóle głowy o podłożu nerwowym
  • pobudzające trawienie
  • żółciopędne i żółciotwórcze
  • łagodzące wzdęcia i niestrawność
  • wykrztuśne i mukolityczne – zwiększa wydzielanie śluzu w drogach oddechowych i ułatwia jego usuwanie
  • spazmolityczne – działanie łagodne – redukuje skurcze mięśni gładkich żołądka i jelit
  • przeciwbakteryjne – olejek eteryczny wykazuje umiarkowaną aktywność wobec bakterii Gram-dodatnich

ZASTOSOWANIE

wewnętrzne:

  • układ nerwowy
    • nerwica, nadpobudliwość nerwowa
    • stany lękowe i niepokój
    • trudności w zasypianiu, bezsenność
    • bóle głowy o podłożu nerwowym
    • napięcie nerwowe w okresie menopauzy i PMS
  • układ pokarmowy
    • brak apetytu, niestrawność
    • wzdęcia, kolki jelitowe
    • zaburzenia wydzielania żółci
    • łagodne stany zapalne żołądka i jelit
  • układ oddechowy
    • kaszel nerwowy
    • przewlekły nieżyt oskrzeli
    • astma oskrzelowa (wspomagająco)
    • krztusiec (pomocniczo, tradycyjnie w mieszankach z tymiankiem, babką, lukrecją)

zewnętrzne:

  • drobne rany i otarcia (działanie przeciwbakteryjne)
  • stłuczenia i obrzęki (łagodzenie stanu zapalnego)
  • kąpiele uspokajające przy napięciu nerwowym

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Sytuacje, które zawsze wymagają ostrożności:

  • nadwrażliwość lub alergia na składniki mierznicy
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią – brak wystarczających danych bezpieczeństwa stosowania mierznicy w tych okresach
  • dzieci do 12 roku życia – brak danych o bezpieczeństwie stosowania
    brak wystarczających danych dotyczących bezpieczeństwa i dawkowania. Zalecana ostrożność
  • przyjmowanie leków farmakologicznych – możliwe interakcje, np.: może nasilać działanie leków uspokajających, nasennych i przeciwlękowych

PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA

1. Napar 

Składniki:

  • 1 łyżka (ok. 2 – 3 g) suszonego ziela mierznicy czarnej
  • 250 ml wrzącej wody

Przepis:
Surowiec zalać wrzącą wodą, przykryć i parzyć 10 – 15 minut. Następnie przecedzić.

Dawkowanie:
Pić 2 – 3 razy dziennie po 1 filiżance naparu.

Działanie, zastosowanie:
Łagodnie uspokajające, rozluźniające napięcie nerwowe, wspomagające trawienie, łagodzące wzdęcia i kolki jelitowe, pomocniczo przy kaszlu nerwowym.


2. Nalewka z mierznicy 

Składniki:

  • 1 część rozdrobnionego, suchego ziela
  • 5 części alkoholu 40 – 50%

Przepis:
Ziele zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na 10 – 14 dni w ciemne miejsce, codziennie wstrząsając. Następnie przefiltrować.

Dawkowanie:
2 – 3 ml nalewki 2 – 3 razy dziennie, rozcieńczone w niewielkiej ilości wody.

Działanie, zastosowanie:
Uspokajające, przeciwlękowe, wspomagające sen, pobudzające trawienie i wydzielanie


3. Wino ziołowe z mierznicy

Składniki:

  • 50 g suchego ziela mierznicy czarnej
  • 750 ml czerwonego wina wytrawnego

Przepis:
Ziele zalać winem, odstawić na 14 dni w ciemne miejsce, codziennie potrząsać naczyniem. Po maceracji przefiltrować.

Dawkowanie:
50 – 75 ml raz dziennie, najlepiej wieczorem.

Działanie, zastosowanie:
Tradycyjny środek wzmacniający i uspokajający, stosowany przy bezsenności, nerwicy, zmęczeniu psychicznym oraz braku apetytu.


4. Odwar do użytku zewnętrznego

Składniki:

  • 2 łyżki suszonego ziela
  • 500 ml wody

Przepis:
Surowiec zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut, odstawić na 15 minut, przecedzić.

Dawkowanie:
Stosować do przemywań skóry, okładów lub kąpieli.

Działanie, zastosowanie:
Przeciwbakteryjne, łagodzące stany zapalne skóry, wspomagające gojenie drobnych ran i otarć, relaksujące w kąpielach przy napięciu nerwowym.


BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA  – botanika

0%
OFERTA SPECJALNA

„Botanika dla Zielarza w pigułce"
to same najważniejsze rzeczy, które powinieneś wiedzieć

Możesz zamówić wersję elektroniczną, która będzie pomocna przy oznaczaniu roślin