W Pigułce
cechy blaszki liściowej
- liście odziomkowe jajowate i zaostrzone, od spodu jaśniejsze i sztywno owłosione; u nasady zwężają się, długoogonkowe
- liście łodygowe w dolnej części mają krótkie, oskrzydlone ogonki
- liście górne są siedzące
- cechą charakterystyczną są jasnosrebrzyste plamy na zewnętrznej stronie liści
W Pigułce
- wieloletnia bylina, roślina uprawowa, lecznicza, ozdobna
- wzrost – 15 – 30 cm
- cała roślina jest szorstko owłosiona
- łodyga kanciasta i cała silnie, gruczołowato owłosiona, wzniesiona,
- pojedyncza lub słabo rozgałęziająca się
cechy blaszki liściowej
- liście odziomkowe jajowate i zaostrzone, od spodu jaśniejsze i sztywno owłosione; u nasady zwężają się, długoogonkowe
- liście łodygowe w dolnej części mają krótkie, oskrzydlone ogonki
- liście górne są siedzące
- cechą charakterystyczną są jasnosrebrzyste plamy na zewnętrznej stronie liści
- pora kwitnienia III – V
- barwa kwiatów – czerwone, fioletowe (młode kwiaty czerwone, później stają się fioletowe)
- kwiaty wyrastają na krótkich, silnie gruczołowato owłosionych szypułkach, tworząc na szczycie łodygi stosunkowo gęsty kwiatostan
Ciekawostki
-
Nazwa i symbolika
Łacińska nazwa miodunki plamistej — Pulmonaria officinalis — wywodzi się od słowa pulmo (płuco). Dawniej wierzono, że jej plamiste liście przypominają wyglądem płuca, co według dawnych zielarzy wskazywało na jej skuteczność w leczeniu schorzeń układu oddechowego (zgodnie z teorią sygnatur). -
Magiczne zmiany barwy
Kwiaty miodunki zmieniają kolor podczas kwitnienia — z różowych na niebieskofioletowe. To zjawisko pełni funkcję biologiczną (sygnalizując owadom zapylającym, które kwiaty zostały już odwiedzone), ale w tradycji ludowej symbolizowało również odnowę i przemianę, będąc elementem wiosennych rytuałów oczyszczających. -
Wskaźnik starych lasów
Miodunka jest tzw. gatunkiem wskaźnikowym — jej obecność świadczy o starych, dobrze zachowanych lasach liściastych i żyznych glebach. Spotkanie jej w runie leśnym to sygnał, że dane siedlisko jest wartościowe przyrodniczo. -
Roślina opiekuńcza
W ludowych wierzeniach miodunka uchodziła za „zioło opiekuńcze” — uważano, że chroni dom przed „chorobą z powietrza”, czyli zakaźnymi chorobami przenoszonymi drogą oddechową. Dlatego często wieszano ją w domostwach lub noszono przy sobie. -
Wczesnowiosenny pożytek dla pszczół
Miodunka jest jedną z pierwszych roślin miododajnych, kwitnących już od marca do kwietnia. Stanowi cenne źródło pożytku dla pszczół i innych owadów, gdy inne rośliny dopiero budzą się do życia.
SUROWIEC ZIELARSKI
MIODUNKA PLAMISTA – Pulmonaria officinalis
- ziele miodunki – Pulmonariae herba
CZAS ZBIORU
- ziele zbiera się przed lub w czasie kwitnienia marzec – maj (III – V)
- można zbierać wyłącznie same liście lub całe górne, kwitnące pędy oraz liście odziomkowe
Przy zbiorze liści odziomkowych należy pamiętać, aby pozostawić dolną część łodyżki — dzięki temu roślina będzie mogła wypuścić nowe liście.
SUSZENIE
- zebrane ziele należy rozłożyć cienką warstwą w suchym, przewiewnym, zacienionym miejscu\
- w suszarkach zaleca się suszyć w temperaturze nieprzekraczającej 35˚C
- prawidłowo wysuszone ziele powinno zachować naturalny kolor i lekko ziołowy zapach. Po całkowitym wysuszeniu surowiec przechowuje się w szczelnych pojemnikach w suchym, chłodnym miejscu, chronionym przed światłem.
PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE
- polifenole
- antocyjany – barwniki odpowiadające za zmianę koloru kwiatów
- alantoina
- śluzy roślinne
- saponiny
- glikozydy fenolowe
- garbniki
- krzemionka – bardzo dobrze przyswajalna
- alkaloidy pirolizydynowe (PA) — obecne w śladowych ilościach
DZIAŁANIE
- wykrztuśne
- upłynnia i wspomaga wydalanie zalegającej wydzieliny z dróg oddechowych poprzez usprawnienie ruchu nabłonka rzęskowego (działanie saponin).
- przeciwzapalne
- działa przeciwzapalnie na błony śluzowe dróg oddechowych i przewodu pokarmowego
- ściągające
- regenerujące i gojące
- przyspiesza gojenie uszkodzonych tkanek (działanie alantoiny), wspomaga regenerację błon śluzowych oraz naskórka;
- usprawnia bliznowacenie uszkodzonej tkanki płucnej oraz zwapnienie ognisk gruźliczych (wpływ krzemionki i allantoiny – działanie znane z fitoterapii tradycyjnej)
- przeciwbakteryjne
- immunomodulujące (wzmacniające odporność śluzówkową)
- zwiększa odporność błon śluzowych dróg oddechowych na działanie szkodliwych czynników (pyłów, substancji drażniących), wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego
- ochronne na błonę śluzową żołądka
- zmiękczające
śluzy działają powlekająco i zmiękczająco na błony śluzowe, przynosząc ulgę w suchym, drażniącym kaszlu - odżywcze
- sole mineralne i dobrze przyswajalny krzem wzmacniają tkanki i wspierają procesy regeneracyjne
ZASTOSOWANIE
W lecznictwie ludowym ziele miodunki było stosowane jako środek wykrztuśny w schorzeniach płuc – głównie w postaci odwarów oraz w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, nerek i dróg moczowych. Zewnętrznie ziele miodunki wykorzystywano w leczeniu ran
wewnętrzne:
- układ oddechowy
- pomocniczo w schorzenia płuc – gruźlica, pylica i zapalenie płuc
- zapalenie oskrzeli (ostre i przewlekłe) – jako środek wspomagający
- stany zapalne gardła i krtani
- suchy, drażniący kaszel
- łagodzenie chrypki
- ochrona przed działaniem pyłów i substancji drażniących, np.: węgiel, cement, związki lotne np.: gazy spalinowe, dymy
- wspomaganie regeneracji tkanki płucnej po chorobach (np. po gruźlicy)
- wzmacnianie odporności śluzówek dróg oddechowych
- układ pokarmowy
- stany zapalne błony śluzowej żołądka
- pomocniczo przy nieżycie żołądka i jelit
- podrażnienia przewodu pokarmowego
- uszkodzenie błony śluzowej żołądka m.in.: choroba wrzodowa) – jako środek osłaniający, wspomagająco
zewnętrzne:
w zastosowaniu zewnętrznym wykorzystuje się odwary, maceraty lub napary do przemywań i / lub okładów
- trudno gojące się rany
- owrzodzenia skóry
- odleżyny
- drobne oparzenia
- stany zapalne skóry, w tym: egzema, skóra atopowa
- pielęgnacja skóry suchej, zaczerwienionej, podrażnionej i skłonnej do pękania (działanie regenerujące i ochronne)
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Sytuacje, które zawsze wymagają ostrożności
- nadwrażliwość lub alergia na składniki miodunki
- kobiety w ciąży i karmiące
- w większych dawkach mogą powodować powstawanie zaparć
PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
Z czym warto łączyć miodunkę
- przy przewlekłym kaszlu i chrypce – z korzeniem prawoślazu, liśćmi podbiału, , zielem tymianku, kwiatem dziewanny, liśćmi babki lancetowatej
- po chorobach płucnych (w celu zregenerowania tkanki płucnej) – z zielem skrzypu polnego, liśćmi pokrzywy, kwiatem nagietka lekarskiego, zielem rdestu ptasiego, owocem dzikiej róży i owocem rokitnika
przy trudno gojących się ranach i stanach zapalnych skóry (stosowanie zewnętrzne) – z kwiatem nagietka lekarskiego, kwiatem rumianku, liśćmi babki lancetowatej
1. Napar z miodunki
Składniki:
- 1 – 2 łyżki suszonego ziela miodunki plamistej
- 250 ml wrzątku (szklanka)
Przepis:
Ziele zalać wrzątkiem, przykryć i parzyć przez 15–20 minut. Odcedzić.
Działanie:
Przeciwzapalne, powlekające, łagodzące na błony śluzowe gardła i oskrzeli.
Pomocne przy suchym kaszlu, chrypce, stanach zapalnych gardła, zapaleniu oskrzeli.
Zastosowanie i dawkowanie:
wewnętrznie: pić 2–3 razy dziennie po 1 szklance ciepłego naparu.
zewnętrznie: stosować jako płukanka do gardła i jamy ustnej przy stanach zapalnych i chrypce (2–3 razy dziennie), do przemywania skóry przy drobnych stanach zapalnych i podrażnieniach.
2. Odwar z miodunki
Składniki:
- 1 łyżka suszonego ziela miodunki
- 250 ml wody (szklanka)
Przepis:
Ziele zalać zimną wodą, doprowadzić powoli do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Odstawić na 10–15 minut, przecedzić.
Działanie:
Silniejsze działanie wykrztuśne i powlekające – polecane przy przewlekłych stanach zapalnych dróg oddechowych i w rekonwalescencji po chorobach płucnych.
Odwar lepiej wydobywa krzemionkę i śluzy.
Zastosowanie i dawkowanie:
wewnętrznie: pić 2 razy dziennie po ½ – 1 szklanki.
zewnętrznie: do przemywania trudno gojących się ran i owrzodzeń, do stosowania w formie okładów lub kompresów na zmienioną skórę
3. Syrop z miodunki
Składniki:
- 30 g suszonego ziela miodunki (ok. 3 – 4 łyżki)
- 300 ml wody
- 250 g miodu lub cukru
Przepis:
Ziele zalać wodą, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawić na 20 minut, przecedzić.
Otrzymany wywar połączyć z miodem (lub cukrem), delikatnie podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia), aż do rozpuszczenia.
Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek lub słoików.
Działanie:
Wykrztuśne, powlekające, łagodzące suchy kaszel i podrażnienie gardła.
Wzmacnia błony śluzowe, pomocny w profilaktyce infekcji dróg oddechowych.
Zastosowanie i dawkowanie:
wewnętrznie:
- dorośli: 3 – 4 razy dziennie po 1 łyżce
- dzieci powyżej 6 lat: 2 – 3 razy dziennie po 1 łyżeczce
zewnętrznie: można stosować jako dodatek do syropów złożonych (np. z prawoślazem, tymiankiem) lub w mieszankach wspomagających odporność.