W Pigułce

  • roślina jednoroczna, ozdobna, lecznicza
  • niektórych regionach bywa uprawiany jako roślina przyprawowa i jadalna (np. płatki do potraw lub jako naturalny barwnik
  • pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego, a obecnie uprawiana w całej Europie i na innych kontynentach
  • wzrost: 30 – 50 cm (przy dobrych warunkach może osiągnąć nawet do 70 cm)

 

  • nagietek wykształca silny korzeń główny, który może sięgać nawet do 25 – 30 cm w głąb gleby
  • korzenie boczne: liczne, cienkie, rozchodzą się promieniście na boki, tworząc gęstą sieć w warstwie przypowierzchniowej
  • kłączy brak – nagietek nie tworzy kłączy ani innych organów przetrwalnikowych (roślina jednoroczna)
  • łodyga wzniesiona, owłosiona, bogato ugałęziona (nagietek silnie się rozkrzewia, zwłaszcza w górnych partiach, co zapewnia obfite kwitnienie
  • każda łodyga może zakończyć się oddzielnym koszyczkiem.
  • pokryta miękkimi, gruczołkowatymi włoskami (przez co w dotyku jest nieco lepka i aksamitna

cechy blaszki liściowej

  • liście dolne:
    • szerokołopatkowate lub odwrotnie jajowate, z krótkim ogonkiem
  • liście górne:
    • podługowate lub szerokolancetowate
    • siedzące, czyli bez ogonka,
    • obejmujące łodygę nasadą
  • ustawienie liści na łodydze – skrętoległe (liście wyrastają pojedynczo, naprzemiennie po obu stronach łodygi)
  • pora kwitnienia: od kwietnia do lipca (IV – VII), często aż do późnego lata, zwłaszcza przy regularnym usuwaniu przekwitłych koszyczków
  • barwa kwiatów: pomarańczowe (najczęściej), żółte (odmiany o jaśniejszych kwiatach) – intensywność barwy zależy od zawartości karotenoidów
    • typ kwiatostanu: koszyczek kwiatowy, o średnicy: 3–5 cm, osadzony pojedynczo na szczycie każdej łodygi lub rozgałęzienia
    • budowa koszyczka:
      • kwiaty brzeżne – języczkowe (żeńskie), najliczniejsze i najbardziej ozdobne
      • kwiaty wewnętrzne – rurkowate (obupłciowe), drobniejsze, tworzą środek koszyczka
  • zapach: przyjemny, balsamiczny, delikatnie żywiczny
  • rozmieszczenie:każda łodyga może zakończyć się oddzielnym kwiatostanem – wpływa to na obfite kwitnienie i częsty zbiór

  • niełupka
  • roślina ogrodowa, czasem dziczejąca

W Pigułce

  • roślina jednoroczna, ozdobna, lecznicza
  • niektórych regionach bywa uprawiany jako roślina przyprawowa i jadalna (np. płatki do potraw lub jako naturalny barwnik
  • pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego, a obecnie uprawiana w całej Europie i na innych kontynentach
  • wzrost: 30 – 50 cm (przy dobrych warunkach może osiągnąć nawet do 70 cm)

 

  • nagietek wykształca silny korzeń główny, który może sięgać nawet do 25 – 30 cm w głąb gleby
  • korzenie boczne: liczne, cienkie, rozchodzą się promieniście na boki, tworząc gęstą sieć w warstwie przypowierzchniowej
  • kłączy brak – nagietek nie tworzy kłączy ani innych organów przetrwalnikowych (roślina jednoroczna)
  • łodyga wzniesiona, owłosiona, bogato ugałęziona (nagietek silnie się rozkrzewia, zwłaszcza w górnych partiach, co zapewnia obfite kwitnienie
  • każda łodyga może zakończyć się oddzielnym koszyczkiem.
  • pokryta miękkimi, gruczołkowatymi włoskami (przez co w dotyku jest nieco lepka i aksamitna

cechy blaszki liściowej

  • liście dolne:
    • szerokołopatkowate lub odwrotnie jajowate, z krótkim ogonkiem
  • liście górne:
    • podługowate lub szerokolancetowate
    • siedzące, czyli bez ogonka,
    • obejmujące łodygę nasadą
  • ustawienie liści na łodydze – skrętoległe (liście wyrastają pojedynczo, naprzemiennie po obu stronach łodygi)
  • pora kwitnienia: od kwietnia do lipca (IV – VII), często aż do późnego lata, zwłaszcza przy regularnym usuwaniu przekwitłych koszyczków
  • barwa kwiatów: pomarańczowe (najczęściej), żółte (odmiany o jaśniejszych kwiatach) – intensywność barwy zależy od zawartości karotenoidów
    • typ kwiatostanu: koszyczek kwiatowy, o średnicy: 3–5 cm, osadzony pojedynczo na szczycie każdej łodygi lub rozgałęzienia
    • budowa koszyczka:
      • kwiaty brzeżne – języczkowe (żeńskie), najliczniejsze i najbardziej ozdobne
      • kwiaty wewnętrzne – rurkowate (obupłciowe), drobniejsze, tworzą środek koszyczka
  • zapach: przyjemny, balsamiczny, delikatnie żywiczny
  • rozmieszczenie:każda łodyga może zakończyć się oddzielnym kwiatostanem – wpływa to na obfite kwitnienie i częsty zbiór

  • niełupka
  • roślina ogrodowa, czasem dziczejąca

Ciekawostki

  • Roślinny barometr – nagietek zna prognozę!
    W tradycji ludowej nagietek był używany jako barometr pogodowy – „Jeśli o siódmej rano koszyczki są jeszcze zamknięte – będzie deszcz.”
  • Szafran dla ubogich – złoto w ogrodzie i na talerzu
    Płatki nagietka były nazywane „szafranem ubogich” – barwiono nimi zupy, sery, ryż, zastępując egzotyczne przyprawy.
  • Masło, wino i… nagietek? – kulinarna alchemia z ogródka
    Suszone płatki dawniej dodawano do barwienia masła i domowych win; dodatek suszonych płatków poprawiał zarówno barwę i zapach
  • Żołnierska maść – nagietek na rany I wojny światowej
    Był jednym z podstawowych ziół stosowanych w leczeniu ran podczas I wojny światowej – stosowano go w okładach (opatrunkach polowych) jako środek przeciwzapalny i gojący rany i oparzenia.
  • Średniowieczne wierzenia – zielony strażnik domostw i klasztorów – 
    Sadzony przy wejściach do domów i klasztorów jako roślina ochronna i „prorocza”.
  • Złoto Maryi – duchowy wymiar nagietka
    W ikonografii chrześcijańskiej symbolizował pokorę i cierpliwość.
  • Od ogrodu do laboratorium – nagietek a faradiol
    Nagietek dał początek badaniom nad faradiolem – związku o działaniu przeciwzapalnym porównywalnym z indometacyną.

SUROWIEC ZIELARSKI

NAGIETEK LEKARSKI Calendula officinalis

  • kwiat nagietka – Calendula flos

warto wiedzieć

Surowcem farmakopealnym nagietka nie są pojedyncze płatki, lecz całe, dobrze rozwinięte koszyczki kwiatowe (główkowate kwiatostany), pozbawione szypułki

CZAS ZBIORU

  • kwiaty zbiera się  przez cały okres kwitnienia:  czerwiec – lipiec (VI – IX)
    • nagietek kwitnie ciągle przez całe lato, co pozwala na wielokrotne zbiory co kilka dni
    • kwiatostany (koszyczki) pozyskuje się  najlepiej w dniu rozkwitu, gdy są w pełni rozwinięte
    • powinny być jędrne, mieć intensywny kolor – pomarańczowy lub żółty i nie mieć śladów uszkodzeń

SUSZENIE

  • zebrane kwiaty należy rozłożyć cienką warstwą w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu
  • w suszarkach należy suszyć w temperaturze 35 – 40˚C

PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE

  • flawonoidy
  • saponiny trójterpenowe
  • triterpeny
  • olejek eteryczny – zawartość niska (< 0,1%), ale związkowo bogaty
  • kwasy organiczne
  • karotenoidy (β – karoten, likopen, ksantofil)
  • gorycze
  • żywice
  • związki mineralne – m.in. potas, wapń, magnez, krzem, żelazo – w formie organicznie związanej

DZIAŁANIE

  • ochronnie i przeciwzapalnie na skórę i błonę śluzową przewodu pokarmowego – łagodzi objawy stanów zapalnych i pomaga w gojeniu się zmian nadżerkowych
  • przeciwbólowe 
  • łagodzi bóle menstruacyjne i reguluje cykl – wspomaga pojawienie się miesiączki, zmniejszając napięcie mięśni gładkich
  • przeciwwysiękowe – zmniejsza obrzęki i naciek zapalny poprzez stabilizację naczyń i redukcję wysięków
  • zmniejszające przepuszczalność naczyń włosowatych – poprawia szczelność śródbłonka i ogranicza mikrokrawienia
  • spazmolityczne – łagodzi bolesne skurcze jelit i macicy
  • przeciwwrzodowe
  • gojące ( wspomaga regenerację naskórka i tkanki łącznej)
  • antybakteryjne i lekko przeciwgrzybicze
  • poprawiające krążenie skórne i limfatyczne (np. przy żylakach, obrzękach)
  • antyoksydacyjnie – dzięki zawartości karotenoidów i flawonoidów
  • żółciopędne – wspomaga funkcje wątroby i wydzielanie żółci
  • immunostymulujące
  • może wykazywać działanie przeciwnowotworowe – poprzez działanie antyoksydacyjne i cytoprotekcyjne, m.in. zapobiegając transformacji wrzodów w zmiany rakowe (hipotetyczne i wymagające dalszych badań)

ZASTOSOWANIE

wewnętrzne:

  • układ pokarmowy
    • wrzody żołądka i dwunastnicy (jako środek osłaniający i wspomagający gojenie)
    • przewlekły nieżyt żołądka i jelit
    • stany zapalne przełyku, żołądka i jelit (gastritis, enteritis, colitis)
    • wrzodziejące zapalenie jelita grubego (we wczesnym stadium)
    • pomocniczo w nieoperacyjnych postaciach raka żołądka i jelit (łagodzenie owrzodzeń i krwawień)
    • stany zapalne dróg żółciowych
    • niewydolność wątroby
    • wirusowe zapalenie wątroby (typu A, B) oraz w zatruciach wątrobowych (np. po grzybach)
    • zaburzenia trawienia związane z niedoborem żółci
    • okres rekonwalescencji po operacjach przewodu pokarmowego
  • układ krążenia:
    • żylaki kończyn dolnych
    • stany zapalne żył powierzchniowych – działanie wspomagające
    • przewlekła niewydolność żylna
    • obrzęki limfatyczne i pourazowe (np. po kontuzjach, operacjach) – zmniejsza przepuszczalność naczyń i działa przeciwwysiękowo
    • pajączki naczyniowe i kruche naczynia włosowate – poprawia mikrokrążenie i tonus naczyń włosowatych
    • wspomagająco przy siniaczeniach, stłuczeniach, podbiegnięciach krwawych
    • profilaktycznie u osób z tendencją do obrzęków i stanów zapalnych żył
  • układ odpornościowy
    • stany osłabienia i infekcje górnych dróg oddechowy – chdziała immunostymulująco – wspiera odporność nieswoistą (aktywuje makrofagi, neutrofile) – (napary, płukanki)
    • rekonwalescencja po chorobach wirusowych lub bakteryjnych
    • wspomagająco w terapii zapaleń przewlekłych i autoimmunologicznych (łagodnego typu)
  • układ rozrodczy (żeńska fizjologia)
    • bolesne miesiączki – łagodzi bóle działając rozkurczowo
    • nieregularne cykle miesiączkowe – reguluje cykl
    • nadżerki szyjki macicy (dopochwowo, w postaci globulek lub nasiadówek)
    • stany zapalne pochwy i sromu (miejscowo, jako płukanki i żele)
    • zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) – łagodzi napięcie i stany niepokoju w przebiegu PMS i bólów somatycznych
    • gojenie ran poporodowych i po zabiegach ginekologicznych – płukanki / nasiadówki

zewnętrzne:

Do użytku zewnętrznego najlepiej sprawdzą się wyciągi alkoholowe lub olejowe, ponieważ większość związków aktywnych nie rozpuszcza się w wodzie

  • rany, oparzenia, odmrożenia, otarcia, skaleczenia
  • trudno gojące się rany, owrzodzenia, odleżyny
  • trądzik pospolity, egzema, łuszczyca, zapalenie skóry
  • zapalenia jamy ustnej i dziąseł (np. po zabiegach stomatologicznych) – w płukankach z mocnego naparu
  • afty, pleśniawki, zapalenie gardła
  • pielęgnacja skóry wrażliwej, dziecięcej, popękanej (maści, kremy, zasypki)
  • profilaktyka i łagodzenie zmian nowotworowych skóry (we wczesnych fazach)

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

  • nadwrażliwość lub alergia na składniki nagietka
  • kobiety w ciąży i w trakcie karmienia – brak danych klinicznych o bezpieczeństwie stosowania doustnego

PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA

1. Napar z nagietka

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych koszyczków nagietka (Calendulae flos)
  • 250 ml wrzątku (1 szklanka)

Przepis:

  • Zalać susz nagietka wrzątkiem.
  • Przykryć i parzyć pod przykryciem przez 10 – 15 minut
  • Przecedzić i pić świeży napar.

Działanie:

  • przeciwzapalne i osłaniające na błony śluzowe przewodu pokarmowego, żółciopędne i trawiennie wspomagające, łagodnie rozkurczowe i regulujące cykl miesiączkowy, lekko uspokajające i regenerujące

Dawkowanie:

  • Doustnie: 1 szklanka 1 – 2 razy dziennie, najlepiej po posiłku
  • Zewnętrznie: do przemywań, okładów, płukanek (np. gardła, jamy ustnej) – po lekkim przestudzeniu

Zastosowanie:

  • wrzody żołądka, nieżyty przewodu pokarmowego
  • stany zapalne wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • bolesne miesiączki i napięcie przedmiesiączkowe
  • afty, zapalenia dziąseł, gardła i spojówek
  • okłady na rany, podrażnienia skóry, odparzenia

2. Nalewka z nagietka 

Składniki:

  • 50 g suszonych koszyczków nagietka
  • 250 ml 70% etanolu (spirytusu rozcieńczonego)

Przepis:

  1. Surowiec umieścić w szklanym słoju i zalać alkoholem.
  2. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 14 dni, codziennie wstrząsając.
  3. Po tym czasie przecedzić i przelać do butelki z ciemnego szkła.

Działanie:

  • silnie przeciwzapalne i odkażające, żółciopędne, rozkurczowe, pobudzające procesy regeneracji tkanek, immunostymulujące, wspomagające trawienie

Dawkowanie:

  • Doustnie: 10 – 20 kropli nalewki 2 – 3 razy dziennie, najlepiej rozcieńczonych w łyżce wody
  • Zewnętrznie: 1 część nalewki na 5 części przegotowanej wody – do okładów, przemywań, płukanek

Zastosowanie:

  • dolegliwości żołądkowo – jelitowe (skurcze, niestrawność, zapalenia)
  • bóle menstruacyjne, nieregularne miesiączki
  • infekcje gardła, jamy ustnej (afty, angina, zapalenie dziąseł)
  • przemywanie ran, odleżyn, zmian trądzikowych
  • okłady na siniaki, oparzenia, trudno gojące się rany

3. Domowa maść z nagietka – przepis podstawowy

Składniki:

  • 2 garście suszonych koszyczków nagietka 
    (można też użyć świeżych, ale wtedy smażyć na małym ogniu i krócej przechowywać)
  • 200 g tłuszczu nośnikowego, np.:
    • smalec wieprzowy (tradycyjny),
    • masło shea, olej kokosowy lub olej roślinny
  • opcjonalnie: kilka kropel olejku lawendowego lub z drzewa herbacianego (działanie przeciwbakteryjne, zapach).

Sposób przygotowania:

  1. Roztop tłuszcz w rondelku na małym ogniu (bez doprowadzania do wrzenia)
  2. Dodaj kwiaty nagietka i duś je w tłuszczu przez ok. 30 minut, często mieszając.
  3. Temperatura nie powinna przekraczać 60°C, by nie zniszczyć składników czynnych.
  4. Zdejmij z ognia i odstaw na kilka godzin lub całą noc, aby tłuszcz dobrze wyciągnął substancje z nagietka.
  5. Podgrzej ponownie lekko i przecedź przez gazę lub drobne sitko do czystych słoiczków.
  6. Pozostaw do ostygnięcia i szczelnie zamknij.
  7. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (np. lodówce) do 6 miesięcy.

Zastosowanie:

  • Na otarcia, pęknięcia skóry, łuszczenie, oparzenia słoneczne, odparzenia, podrażnienia.
  • Można stosować u dzieci i osób starszych.
  • Nie stosować na otwarte, sączące się rany bez konsultacji.

Maść nagietkowa na wazelinie – czy ma sens

Wazelina, podobnie jak parafina, jest produktem rafinacji ropy naftowej i należy do grupy nieaktywnych tłuszczów mineralnych. Choć ma pewne zalety jako składnik kosmetyczny, jej przydatność jako nośnika dla substancji aktywnych z nagietka jest w ograniczona.

  • nie ułatwia wchłaniania substancji przez skórę – działa raczej jak bariera ochronna
  • nie posiada właściwości penetrujących

 

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA  – botanika

0%
OFERTA SPECJALNA

„Botanika dla Zielarza w pigułce"
to same najważniejsze rzeczy, które powinieneś wiedzieć

Możesz zamówić wersję elektroniczną, która będzie pomocna przy oznaczaniu roślin