W Pigułce
- roślina jednoroczna, ozdobna, lecznicza
- niektórych regionach bywa uprawiany jako roślina przyprawowa i jadalna (np. płatki do potraw lub jako naturalny barwnik
- pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego, a obecnie uprawiana w całej Europie i na innych kontynentach
- wzrost: 30 – 50 cm (przy dobrych warunkach może osiągnąć nawet do 70 cm)
- nagietek wykształca silny korzeń główny, który może sięgać nawet do 25 – 30 cm w głąb gleby
- korzenie boczne: liczne, cienkie, rozchodzą się promieniście na boki, tworząc gęstą sieć w warstwie przypowierzchniowej
- kłączy brak – nagietek nie tworzy kłączy ani innych organów przetrwalnikowych (roślina jednoroczna)
cechy blaszki liściowej
- liście dolne:
- szerokołopatkowate lub odwrotnie jajowate, z krótkim ogonkiem
- liście górne:
- podługowate lub szerokolancetowate
- siedzące, czyli bez ogonka,
- obejmujące łodygę nasadą
- ustawienie liści na łodydze – skrętoległe (liście wyrastają pojedynczo, naprzemiennie po obu stronach łodygi)
- pora kwitnienia: od kwietnia do lipca (IV – VII), często aż do późnego lata, zwłaszcza przy regularnym usuwaniu przekwitłych koszyczków
- barwa kwiatów: pomarańczowe (najczęściej), żółte (odmiany o jaśniejszych kwiatach) – intensywność barwy zależy od zawartości karotenoidów
- typ kwiatostanu: koszyczek kwiatowy, o średnicy: 3–5 cm, osadzony pojedynczo na szczycie każdej łodygi lub rozgałęzienia
- budowa koszyczka:
- kwiaty brzeżne – języczkowe (żeńskie), najliczniejsze i najbardziej ozdobne
- kwiaty wewnętrzne – rurkowate (obupłciowe), drobniejsze, tworzą środek koszyczka
- zapach: przyjemny, balsamiczny, delikatnie żywiczny
- rozmieszczenie:każda łodyga może zakończyć się oddzielnym kwiatostanem – wpływa to na obfite kwitnienie i częsty zbiór
W Pigułce
- roślina jednoroczna, ozdobna, lecznicza
- niektórych regionach bywa uprawiany jako roślina przyprawowa i jadalna (np. płatki do potraw lub jako naturalny barwnik
- pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego, a obecnie uprawiana w całej Europie i na innych kontynentach
- wzrost: 30 – 50 cm (przy dobrych warunkach może osiągnąć nawet do 70 cm)
- nagietek wykształca silny korzeń główny, który może sięgać nawet do 25 – 30 cm w głąb gleby
- korzenie boczne: liczne, cienkie, rozchodzą się promieniście na boki, tworząc gęstą sieć w warstwie przypowierzchniowej
- kłączy brak – nagietek nie tworzy kłączy ani innych organów przetrwalnikowych (roślina jednoroczna)
- łodyga wzniesiona, owłosiona, bogato ugałęziona (nagietek silnie się rozkrzewia, zwłaszcza w górnych partiach, co zapewnia obfite kwitnienie
- każda łodyga może zakończyć się oddzielnym koszyczkiem.
- pokryta miękkimi, gruczołkowatymi włoskami (przez co w dotyku jest nieco lepka i aksamitna
cechy blaszki liściowej
- liście dolne:
- szerokołopatkowate lub odwrotnie jajowate, z krótkim ogonkiem
- liście górne:
- podługowate lub szerokolancetowate
- siedzące, czyli bez ogonka,
- obejmujące łodygę nasadą
- ustawienie liści na łodydze – skrętoległe (liście wyrastają pojedynczo, naprzemiennie po obu stronach łodygi)
- pora kwitnienia: od kwietnia do lipca (IV – VII), często aż do późnego lata, zwłaszcza przy regularnym usuwaniu przekwitłych koszyczków
- barwa kwiatów: pomarańczowe (najczęściej), żółte (odmiany o jaśniejszych kwiatach) – intensywność barwy zależy od zawartości karotenoidów
- typ kwiatostanu: koszyczek kwiatowy, o średnicy: 3–5 cm, osadzony pojedynczo na szczycie każdej łodygi lub rozgałęzienia
- budowa koszyczka:
- kwiaty brzeżne – języczkowe (żeńskie), najliczniejsze i najbardziej ozdobne
- kwiaty wewnętrzne – rurkowate (obupłciowe), drobniejsze, tworzą środek koszyczka
- zapach: przyjemny, balsamiczny, delikatnie żywiczny
- rozmieszczenie:każda łodyga może zakończyć się oddzielnym kwiatostanem – wpływa to na obfite kwitnienie i częsty zbiór
Ciekawostki
- Roślinny barometr – nagietek zna prognozę!
W tradycji ludowej nagietek był używany jako barometr pogodowy – „Jeśli o siódmej rano koszyczki są jeszcze zamknięte – będzie deszcz.” - Szafran dla ubogich – złoto w ogrodzie i na talerzu
Płatki nagietka były nazywane „szafranem ubogich” – barwiono nimi zupy, sery, ryż, zastępując egzotyczne przyprawy. - Masło, wino i… nagietek? – kulinarna alchemia z ogródka
Suszone płatki dawniej dodawano do barwienia masła i domowych win; dodatek suszonych płatków poprawiał zarówno barwę i zapach - Żołnierska maść – nagietek na rany I wojny światowej
Był jednym z podstawowych ziół stosowanych w leczeniu ran podczas I wojny światowej – stosowano go w okładach (opatrunkach polowych) jako środek przeciwzapalny i gojący rany i oparzenia. - Średniowieczne wierzenia – zielony strażnik domostw i klasztorów –
Sadzony przy wejściach do domów i klasztorów jako roślina ochronna i „prorocza”. - Złoto Maryi – duchowy wymiar nagietka
W ikonografii chrześcijańskiej symbolizował pokorę i cierpliwość. - Od ogrodu do laboratorium – nagietek a faradiol
Nagietek dał początek badaniom nad faradiolem – związku o działaniu przeciwzapalnym porównywalnym z indometacyną.
SUROWIEC ZIELARSKI
NAGIETEK LEKARSKI Calendula officinalis
- kwiat nagietka – Calendula flos
warto wiedzieć
Surowcem farmakopealnym nagietka nie są pojedyncze płatki, lecz całe, dobrze rozwinięte koszyczki kwiatowe (główkowate kwiatostany), pozbawione szypułki
CZAS ZBIORU
- kwiaty zbiera się przez cały okres kwitnienia: czerwiec – lipiec (VI – IX)
- nagietek kwitnie ciągle przez całe lato, co pozwala na wielokrotne zbiory co kilka dni
- kwiatostany (koszyczki) pozyskuje się najlepiej w dniu rozkwitu, gdy są w pełni rozwinięte
- powinny być jędrne, mieć intensywny kolor – pomarańczowy lub żółty i nie mieć śladów uszkodzeń
SUSZENIE
- zebrane kwiaty należy rozłożyć cienką warstwą w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu
- w suszarkach należy suszyć w temperaturze 35 – 40˚C
PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE
- flawonoidy
- saponiny trójterpenowe
- triterpeny
- olejek eteryczny – zawartość niska (< 0,1%), ale związkowo bogaty
- kwasy organiczne
- karotenoidy (β – karoten, likopen, ksantofil)
- gorycze
- żywice
- związki mineralne – m.in. potas, wapń, magnez, krzem, żelazo – w formie organicznie związanej
DZIAŁANIE
- ochronnie i przeciwzapalnie na skórę i błonę śluzową przewodu pokarmowego – łagodzi objawy stanów zapalnych i pomaga w gojeniu się zmian nadżerkowych
- przeciwbólowe
- łagodzi bóle menstruacyjne i reguluje cykl – wspomaga pojawienie się miesiączki, zmniejszając napięcie mięśni gładkich
- przeciwwysiękowe – zmniejsza obrzęki i naciek zapalny poprzez stabilizację naczyń i redukcję wysięków
- zmniejszające przepuszczalność naczyń włosowatych – poprawia szczelność śródbłonka i ogranicza mikrokrawienia
- spazmolityczne – łagodzi bolesne skurcze jelit i macicy
- przeciwwrzodowe
- gojące ( wspomaga regenerację naskórka i tkanki łącznej)
- antybakteryjne i lekko przeciwgrzybicze
- poprawiające krążenie skórne i limfatyczne (np. przy żylakach, obrzękach)
- antyoksydacyjnie – dzięki zawartości karotenoidów i flawonoidów
- żółciopędne – wspomaga funkcje wątroby i wydzielanie żółci
- immunostymulujące
- może wykazywać działanie przeciwnowotworowe – poprzez działanie antyoksydacyjne i cytoprotekcyjne, m.in. zapobiegając transformacji wrzodów w zmiany rakowe (hipotetyczne i wymagające dalszych badań)
ZASTOSOWANIE
wewnętrzne:
- układ pokarmowy
- wrzody żołądka i dwunastnicy (jako środek osłaniający i wspomagający gojenie)
- przewlekły nieżyt żołądka i jelit
- stany zapalne przełyku, żołądka i jelit (gastritis, enteritis, colitis)
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego (we wczesnym stadium)
- pomocniczo w nieoperacyjnych postaciach raka żołądka i jelit (łagodzenie owrzodzeń i krwawień)
- stany zapalne dróg żółciowych
- niewydolność wątroby
- wirusowe zapalenie wątroby (typu A, B) oraz w zatruciach wątrobowych (np. po grzybach)
- zaburzenia trawienia związane z niedoborem żółci
- okres rekonwalescencji po operacjach przewodu pokarmowego
- układ krążenia:
- żylaki kończyn dolnych
- stany zapalne żył powierzchniowych – działanie wspomagające
- przewlekła niewydolność żylna
- obrzęki limfatyczne i pourazowe (np. po kontuzjach, operacjach) – zmniejsza przepuszczalność naczyń i działa przeciwwysiękowo
- pajączki naczyniowe i kruche naczynia włosowate – poprawia mikrokrążenie i tonus naczyń włosowatych
- wspomagająco przy siniaczeniach, stłuczeniach, podbiegnięciach krwawych
- profilaktycznie u osób z tendencją do obrzęków i stanów zapalnych żył
- układ odpornościowy
- stany osłabienia i infekcje górnych dróg oddechowy – chdziała immunostymulująco – wspiera odporność nieswoistą (aktywuje makrofagi, neutrofile) – (napary, płukanki)
- rekonwalescencja po chorobach wirusowych lub bakteryjnych
- wspomagająco w terapii zapaleń przewlekłych i autoimmunologicznych (łagodnego typu)
- układ rozrodczy (żeńska fizjologia)
- bolesne miesiączki – łagodzi bóle działając rozkurczowo
- nieregularne cykle miesiączkowe – reguluje cykl
- nadżerki szyjki macicy (dopochwowo, w postaci globulek lub nasiadówek)
- stany zapalne pochwy i sromu (miejscowo, jako płukanki i żele)
- zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) – łagodzi napięcie i stany niepokoju w przebiegu PMS i bólów somatycznych
- gojenie ran poporodowych i po zabiegach ginekologicznych – płukanki / nasiadówki
zewnętrzne:
Do użytku zewnętrznego najlepiej sprawdzą się wyciągi alkoholowe lub olejowe, ponieważ większość związków aktywnych nie rozpuszcza się w wodzie
- rany, oparzenia, odmrożenia, otarcia, skaleczenia
- trudno gojące się rany, owrzodzenia, odleżyny
- trądzik pospolity, egzema, łuszczyca, zapalenie skóry
- zapalenia jamy ustnej i dziąseł (np. po zabiegach stomatologicznych) – w płukankach z mocnego naparu
- afty, pleśniawki, zapalenie gardła
- pielęgnacja skóry wrażliwej, dziecięcej, popękanej (maści, kremy, zasypki)
- profilaktyka i łagodzenie zmian nowotworowych skóry (we wczesnych fazach)
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
- nadwrażliwość lub alergia na składniki nagietka
- kobiety w ciąży i w trakcie karmienia – brak danych klinicznych o bezpieczeństwie stosowania doustnego
PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
1. Napar z nagietka
Składniki:
- 1 łyżka suszonych koszyczków nagietka (Calendulae flos)
- 250 ml wrzątku (1 szklanka)
Przepis:
- Zalać susz nagietka wrzątkiem.
- Przykryć i parzyć pod przykryciem przez 10 – 15 minut
- Przecedzić i pić świeży napar.
Działanie:
-
przeciwzapalne i osłaniające na błony śluzowe przewodu pokarmowego, żółciopędne i trawiennie wspomagające, łagodnie rozkurczowe i regulujące cykl miesiączkowy, lekko uspokajające i regenerujące
Dawkowanie:
- Doustnie: 1 szklanka 1 – 2 razy dziennie, najlepiej po posiłku
- Zewnętrznie: do przemywań, okładów, płukanek (np. gardła, jamy ustnej) – po lekkim przestudzeniu
Zastosowanie:
- wrzody żołądka, nieżyty przewodu pokarmowego
- stany zapalne wątroby i pęcherzyka żółciowego
- bolesne miesiączki i napięcie przedmiesiączkowe
- afty, zapalenia dziąseł, gardła i spojówek
- okłady na rany, podrażnienia skóry, odparzenia
2. Nalewka z nagietka
Składniki:
- 50 g suszonych koszyczków nagietka
- 250 ml 70% etanolu (spirytusu rozcieńczonego)
Przepis:
- Surowiec umieścić w szklanym słoju i zalać alkoholem.
- Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 14 dni, codziennie wstrząsając.
- Po tym czasie przecedzić i przelać do butelki z ciemnego szkła.
Działanie:
-
silnie przeciwzapalne i odkażające, żółciopędne, rozkurczowe, pobudzające procesy regeneracji tkanek, immunostymulujące, wspomagające trawienie
Dawkowanie:
- Doustnie: 10 – 20 kropli nalewki 2 – 3 razy dziennie, najlepiej rozcieńczonych w łyżce wody
- Zewnętrznie: 1 część nalewki na 5 części przegotowanej wody – do okładów, przemywań, płukanek
Zastosowanie:
- dolegliwości żołądkowo – jelitowe (skurcze, niestrawność, zapalenia)
- bóle menstruacyjne, nieregularne miesiączki
- infekcje gardła, jamy ustnej (afty, angina, zapalenie dziąseł)
- przemywanie ran, odleżyn, zmian trądzikowych
- okłady na siniaki, oparzenia, trudno gojące się rany
3. Domowa maść z nagietka – przepis podstawowy
Składniki:
- 2 garście suszonych koszyczków nagietka
(można też użyć świeżych, ale wtedy smażyć na małym ogniu i krócej przechowywać) - 200 g tłuszczu nośnikowego, np.:
- smalec wieprzowy (tradycyjny),
- masło shea, olej kokosowy lub olej roślinny
- opcjonalnie: kilka kropel olejku lawendowego lub z drzewa herbacianego (działanie przeciwbakteryjne, zapach).
Sposób przygotowania:
- Roztop tłuszcz w rondelku na małym ogniu (bez doprowadzania do wrzenia)
- Dodaj kwiaty nagietka i duś je w tłuszczu przez ok. 30 minut, często mieszając.
- Temperatura nie powinna przekraczać 60°C, by nie zniszczyć składników czynnych.
- Zdejmij z ognia i odstaw na kilka godzin lub całą noc, aby tłuszcz dobrze wyciągnął substancje z nagietka.
- Podgrzej ponownie lekko i przecedź przez gazę lub drobne sitko do czystych słoiczków.
- Pozostaw do ostygnięcia i szczelnie zamknij.
- Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (np. lodówce) do 6 miesięcy.
Zastosowanie:
- Na otarcia, pęknięcia skóry, łuszczenie, oparzenia słoneczne, odparzenia, podrażnienia.
- Można stosować u dzieci i osób starszych.
- Nie stosować na otwarte, sączące się rany bez konsultacji.
Maść nagietkowa na wazelinie – czy ma sens
Wazelina, podobnie jak parafina, jest produktem rafinacji ropy naftowej i należy do grupy nieaktywnych tłuszczów mineralnych. Choć ma pewne zalety jako składnik kosmetyczny, jej przydatność jako nośnika dla substancji aktywnych z nagietka jest w ograniczona.
- nie ułatwia wchłaniania substancji przez skórę – działa raczej jak bariera ochronna
- nie posiada właściwości penetrujących