W Pigułce
- kłącze silne, pełzające
- długie rozłogi okryte brunatnymi łuskami
- kłącza rozgałęzione, tworzące gęstą sieć – decydują o ekspansywności rośliny
Ciekawostka:
Jeśli ktoś chciałby podjąć uprawę podbiału (np. na potrzeby zielarskie), trzeba pamiętać:
- najlepiej uprawiać go w wydzielonych zagłębionych grządkach lub donicach bez dna — by ograniczyć jego ekspansję
- kłącza bardzo szybko „uciekają” poza przeznaczony obszar — w praktyce podbiał potrafi zająć całą rabatę lub rozprzestrzenić się na sąsiednie tereny
W przypadku uprawy celowej warto stosować bariery korzeniowe (np. folię ogrodniczą, burtę z blachy itp.)
cechy blaszki liściowej
- liście odziomkowe, duże: średnica 10–30 cm
- blaszka liściowa sercowata do szeroko-jajowatej
- brzeg: nierówno ząbkowany, z płytkimi zatokami
- młode liście: owłosione z obu stron
- starsze: wierzch skórzasty i zielony, spód pokryty srebrzystobiałym kutnerem
- pojawiają się po przekwitnięciu kwiatów, gdy nasiona są już dojrzałe
W Pigułce
- roślina wieloletnia (bylina)
- chwast ruderalny i leczniczy
- często sadzona także jako roślina ozdobna
- wysokość: do 30 cm
- kłącze silne, pełzające
- długie rozłogi okryte brunatnymi łuskami
- kłącza rozgałęzione, tworzące gęstą sieć – decydują o ekspansywności rośliny
Ciekawostka:
Jeśli ktoś chciałby podjąć uprawę podbiału (np. na potrzeby zielarskie), trzeba pamiętać:
- najlepiej uprawiać go w wydzielonych zagłębionych grządkach lub donicach bez dna — by ograniczyć jego ekspansję
- kłącza bardzo szybko „uciekają” poza przeznaczony obszar — w praktyce podbiał potrafi zająć całą rabatę lub rozprzestrzenić się na sąsiednie tereny
W przypadku uprawy celowej warto stosować bariery korzeniowe (np. folię ogrodniczą, burtę z blachy itp.)
- pędy kwiatostanowe wyrastają wczesną wiosną
- jasnozielone, pokryte delikatnym, białawym kutnerem
- posiadają lancetowate łuski w odcieniach różu lub bladoróżowego
cechy blaszki liściowej
- liście odziomkowe, duże: średnica 10–30 cm
- blaszka liściowa sercowata do szeroko-jajowatej
- brzeg: nierówno ząbkowany, z płytkimi zatokami
- młode liście: owłosione z obu stron
- starsze: wierzch skórzasty i zielony, spód pokryty srebrzystobiałym kutnerem
- pojawiają się po przekwitnięciu kwiatów, gdy nasiona są już dojrzałe
- pora kwitnienia III – IV
- barwa kwiatów – żółte / złocistożółte
- kwiaty języczkowate i rurkowate (cecha typowa dla astrowatych)
- wyrastają przed pojawieniem się liści
- najczęściej rosną w kępkach, po przekwitnięciu tworzą puch nasienny
Ciekawostki
- Podbiał pospolity — roślina o wielu imionach i magicznej sławie
Podbiał pospolity (Tussilago farfara) to niepozorna, a zarazem niezwykle stara roślina lecznicza, która od wieków towarzyszyła ludziom w walce z chorobami i w rytuałach ochronnych. Już sama jego łacińska nazwa — Tussilago — zdradza główne zastosowanie: wywodzi się od słów tussis („kaszel”) i agere („pędzić”), co razem znaczy: „przepędzający kaszel”.
Ale podbiał znany był też pod wieloma innymi nazwami ludowymi, które zdradzają jego bogatą tradycję:
- „kwiat kaszlowy”,„kaszlnik” — ze względu na skuteczność w leczeniu kaszlu,
- „ośla stopa” — od kształtu liści przypominających odcisk kopyta,
- „białkuch”,„biały podbiał” — od srebrzystego, filcowatego spodu liści,
- „psie ucho”,„końskie kopyto” — nazwy spotykane na wschodnich terenach Polski i w Europie Wschodniej.
- Podbiał w dawnych wierzeniach i rytuałach
- W czasach średniowiecznych podbiał uchodził zaroślinę ochronną. Zgodnie z dawnym przesądem, dym z suszonych liści podbiału miał odstraszać złe duchy i oczyszczać domostwa z chorób. Palono go w piecach lub na paleniskach podczas świąt przejściowych, np. na wiosenne równonoce.
- Ziołowe amulety— liście podbiału wkładano do woreczków i noszono na szyi dzieciom cierpiącym na przewlekły kaszel lub problemy z oddychaniem.
- W niektórych regionach Europy (m.in. w Niemczech i w Czechach) palenie liści podbiału było elementem rytuałów oczyszczających dla osób po ciężkiej chorobie
- Ciekawe zastosowania i historia
- Św. Hildegarda z Bingen, słynna średniowieczna uzdrowicielka, opisywała podbiał jako„środek przeciw wszystkim schorzeniom piersiowym” — i zalecała go nie tylko w formie wywarów, ale też jako dodatek do maści łagodzących bóle w klatce piersiowej.
- W starożytnym Rzymie i Grecji suszone liście podbiału były skręcane w „ziołowe cygaretki” i palone przez osoby cierpiące na duszności — można powiedzieć, że był to jeden z pierwszych „naturalnych inhalatorów”.
- W tradycyjnej medycynie ludowej podbiał stosowano takżedo leczenia ran i oparzeń — świeży liść przykładano bezpośrednio na uszkodzoną skórę.
- W Polsce podbiał pospolity był jednym z pierwszych gatunków włączonych dozorganizowanej akcji zbioru surowców roślinnych — inicjowanej przez Jana Mariana Dobrowolskiego ok. 1917 r. Celem akcji było uzupełnienie braków leków w czasie wojny, a liście podbiału ceniono jako łatwo dostępny i skuteczny środek fitoterapeutyczny.
SUROWIEC ZIELARSKI
PODBIAŁ POSPOLITY – Tussilago farfara
- kwiat podbiału – Farfarae flos
- liść podbiału – Farfarae folium
CZAS ZBIORU
- kwiat – w czasie okresu kwitnienia (III – IV)
- czyli przed pojawieniem się liści – roślina kwitnie jako jedna z pierwszych wiosną
- zbiera się całe koszyczki kwiatowe, z krótkim odcinkiem szypułki
- najkorzystniejszym okresem zboru są kwiaty jeszcze nie w pełni rozwinięte, lekko zamknięte – mają one najwyższą wartość leczniczą
Zgodnie z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM)
- kwiaty powinno się zbierać zanim zostaną całkowicie otwarte
- zbierane po pełnym rozkwicie tracą wartość farmakologiczną i mogą być nieskuteczne w recepturach ziołowych (Xue i in. in., 2012)
- liść – liście zbiera się, gdy są młode, ale już dobrze rozwinięte (V – VII)
- najlepiej zbierać samą blaszkę liściową, bez ogonków liściowych (ogonki są mniej wartościowe farmakologicznie)
- liście powinny być zdrowe, bez przebarwień, dziur czy objawów chorobowych
- zbierane w dni suche, po ustąpieniu porannej rosy
- najlepiej zbierać samą blaszkę liściową, bez ogonków liściowych (ogonki są mniej wartościowe farmakologicznie)
SUSZENIE
- kwiat
- zebrany kwiat należy rozłożyć cienką warstwą w suchym, przewiewnym, zacienionym miejscu (czas suszenia: 2 – 4 dni, w zależności od warstwy i warunków
- prawidłowo wysuszony surowiec powinien być kruchy i nie gubić pyłku
- w suszarkach w temperaturze do 35˚C
- liść
- zebrane liście należy rozłożyć cienką warstwą (najlepiej pojedynczą) regularnie przewracając dla równomiernego suszenia, w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu (czas suszenia: 2 – 4 dni, w zależności od warstwy i warunków
- w suszarkach w temperaturze do 35 – 40˚C
- nie stosować suszenia na słońcu, bowiem prowadzi to do degradacji flawonoidów i olejków
- uwaga – liści przeznaczonych do suszenia się nie myje!
PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE
- śluzy roślinne
- flawonoidy
- kwasy organiczne i fenolowe
- garbniki
- olejek eteryczny
- alkaloidy pirolizydynowe (PAs) – w liściach jest wyższe stężenie, a kwiatach niższe
DZIAŁANIE
- przeciwkaszlowe:
- działanie tradycyjne i potwierdzone naukowo
- działa głównie w suchym, drażniącym kaszlu
- osłaniające i powlekające — ochrona gardła, krtani, oskrzeli
- zmniejsza odczucie suchości i podrażnienia
- uznane w Farmakopei Europejskiej jako jedno z kluczowych wskazań dla species pectorales
- śluz chroni błony śluzowe
- wykrztuśne – działa bardzo łagodniee:
- ułatwia usuwanie zalegającego śluzu (działanie szczególnie przypisywane kwiatom podbiału)
- przeciwzapalne (działanie głównie miejscowe):
- hamuje mediatory stanu zapalnego
- stosowane zarówno w leczeniu stanów zapalnych gardła, jak i przy miejscowym stosowaniu (płukanki, okłady)
- gojące, odkażające i zmiękczające skórę – w stosowaniu zewnętrznym
- w niektórych regionach Polski świeży liść w formie okładu przykładano bezpośrednio na gardło lub piersi
ZASTOSOWANIE
wewnętrzne:
- układ oddechowy – to główne i najważniejsze zastosowanie podbiału
- kaszel suchy, kaszel palacza, koklusz
- dzięki śluzom i flawonoidom działa osłaniająco, ułatwia odkrztuszanie i łagodzi odruch kaszlowy
- stosowany w formie naparów, syropu, tabletek
- zapalenie krtani, gardła, migdałków
- stosowany w formie naparów do płukania oraz jako składnik mieszanek ziołowych.
- stosowany w formie płukanek z naparów
- chrypka i zanik głosu
- napar lub wywar z kwiatów używany był dawniej przez śpiewaków i nauczycieli w celu regeneracji głosu
- astma i duszności (zastosowanie tradycyjne i w TCM – tradycyjnej medycynie chińskiej)
- dawniej palono liście podbiału z innymi ziołami, aby złagodzić napady duszności
- wykorzystywano go także w formie naparów, syropu i inhalacji
- kaszel suchy, kaszel palacza, koklusz
zewnętrzne:
liście podbiału, choć nie mają potwierdzenia działania w nauce to były z powodzeniem stosowane tradycyjnie w poniższych problemach:
- owrzodzenia, stłucznia, obrzęki:
- smarować sokiem z podbiału lub przykładać potłuczone, świeże liście bezpośrednio na zmienione miejsca
- stany zapalne kaletki maziowej
- stosować analogicznie jak w przypadku stłuczeń i obrzęków — okłady ze świeżych liści, soku lub odwaru
- bóle reumatyczne
- przykładano świeże liście na bolące stawy
- cera wrażliwa, łojotokowa i trądzikowa
- stosowany w formie przemywań naparem lub kataplazmy (ciepłego okładu z ziół)
- starożytne palenie ziela (np. z innymi roślinami jak lobelia) jako forma inhalacji „na płuca i duszność”
Zalecenia dawnych zielarzy
- „dobre na starczy kaszel i suchoty piersiowe” – średniowieczne zielniki
- „podane dzieciom z mlekiem osładza płuca i głos” – opisy ludowe z podkarpacia i śląska
- świeży liść przykładany na rany – chłodzi i goi – zapisy w polskich zielnikach z XVIII w.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Sytuacje, które zawsze wymagają ostrożności
- nadwrażliwość lub alergia na składniki podbiału (możliwe reakcje skórne lub ogólnoustrojowe)
- nie zaleca się stosowania podbiału u dzieci, kobiet w ciąży i podczas karmienia
- alkaloidy pirolizydynowe (PAs) przenikają przez barierę łożyskową i mogą powodować chorobę zarostową żył wątrobowych u płodu
- osób z chorobami wątroby
- ze względu na obecność alkaloidów pirolizydynowych nie należy stosować podbiału dłużej niż 4–6 tygodni w roku
- nie łączyć go z innymi roślinami zawierającymi alkaloidy pirolizydynowe, takimi jak: lepiężnik, starzec, żywokost lekarski, gdzie może dojść do sumowania toksyczności
- nie stosować leków bezpośrednio po lub tuż przed spożyciem podbiału.
- zaleca się zachowanie odstępu co najmniej 1,5 – 2 godziny między podbiałem a przyjęciem leków
PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA
1. Napar z kwiatów lub liści podbiału
Składniki:
- 1 – 2 łyżki suszonych kwiatów lub liści podbiału
- 250 ml wrzątku
Sposób przygotowania:
- Surowiec zalać wrzątkiem
- Przykryć i parzyć przez 10 – 15 minut
- Odcedzić
Działanie i zastosowanie:
- pić po 1/2 szklanki 2 – 3 razy dziennie, między posiłkami.
- naparem można płukać gardło przy chrypce lub zapaleniu krtani.
Zastosowanie: suchy kaszel, kaszel palacza, chrypka, zanik głosu, podrażnienia gardła
2. Syrop z kwiatów podbiału
Składniki:
- świeże kwiaty podbiału
- cukier (lub miód — miód dodawać na zimno)
Sposób przygotowania:
- W słoiku układać warstwami świeże kwiaty i zasypywać cukrem.
- Lekko uciskać, aby puściły sok.
- Przykryć gazą i odstawić na 7 – 10 dni w chłodne, ciemne miejsce.
- Po tym czasie przecedzić syrop przez gazę.
Działanie i zastosowanie:
- Po 1 łyżeczce 3 razy dziennie, między posiłkami.
Zastosowanie: uporczywy kaszel, sucha śluzówka gardła, chrypka
Uwaga: syrop stosować doraźnie — nie dłużej niż 1 – 2 tygodnie
3. Okłady z liści podbiału
do zastosowanie zewnętrznego:
- trudno gojące się rany
- owrzodzenia
- stłuczenia
- obrzęki
Sposób przygotowania:
- Świeże liście lekko rozgnieść lub potrzeć wałkiem
- Przykładać bezpośrednio na chore miejsce
- Zabezpieczyć gazą i bandażem
- Trzymać ok. 1 – 2 godziny; zabieg można powtarzać 2 – 3 razy dziennie