W Pigułce

  • roślina wieloletnia, użytkowa, lecznicza, ozdobna, żywozielona
  • wzrost: 10 – 30 cm
    tworzy zwarte łany; po zasuszeniu pachnie kumaryną

  • system korzeniowy:
    • płytki, rozległy i silnie rozgałęziony –  dominującą część stanowi poziomo rozrastający się system podziemny
    • korzenie sięgają zazwyczaj ok. 20 – 40 cm głębokości, choć przeważają te rozmieszczone płycej, w warstwie próchnicznej ściółki leśnej
  • kłącza:
    • przytulia wonna wykształcadrobne, płożące się, rozłogowe kłącza, które mają zdrewniały charakter i są wyraźnie spłaszczone
    • kłącza sąpoziome lub lekko ukośne, umiejscowione są płytko pod powierzchnią gleby – zazwyczaj na głębokości do 5 cm

  • łodyga
    • łodyga jest cienka, naga, sztywna i krucha, co sprawia, że łatwo się łamie przy silniejszym nacisku
    • zielona w górnej części, natomiast u podstawy często zdrewniała, co nadaje jej większą odporność mechaniczną w strefie przyziemnej
    • osiąga zwykle 10 – 40 cm, choć w sprzyjających warunkach może być nieco wyższa
  • pędy
    • są czterokątne w przekroju poprzecznym – typowa cecha dla wielu przedstawicieli rodziny marzanowatych
    • mają wyraźnie kątowy, ostro kanciasty kształt – brzegi są sztywne i ostro zaznaczone

  • blaszka liściowa pojedyncza, wąska, lancetowata do eliptycznej, o charakterystycznym równowąsko – wydłużonym kształcie
  • brzeg gładki i prosty
    • w niektórych przypadkach brzeg może być delikatnie podwinięty ku dołowi (cecha funkcjonalna w środowiskach leśnych o wyższej wilgotności).
  • nasada klinowata, płynnie zwężająca się w kierunku łodygi
  • wierzchołek ostro zakończony, ale nie kolczasty – delikatnie szpiczasty.
  • powierzchnia blaszki – gładka, naga, cienka i elastyczna, nieco błyszcząca, o dość sztywnej strukturze
  • kolorystyka:
    • górna strona blaszki – ciemnozielona do jasnozielonej, lekko błyszcząca.
    • spodnia strona – jaśniejsza, matowa, całkowicie naga lub bardzo delikatnie owłosiona przy nerwie głównym
  • liście siedzące lub krótkoogonkowe
  • ułożenie liści na łodydze: okółkowe – charakterystyczna cecha gatunku: liście zebrane są w okółkach po 6 – 9 sztuk, rzadziej 4 – 5

  • pora kwitnienia: maj – czerwiec (V – VI)
    przytulia kwitnie późną wiosną, zwykle od początku maja do końca czerwca
  • barwa kwiatów: biała, jednolita
    • nie zmienia się w trakcie rozwoju – kwiaty od początku do końca sąśnieżnobiałe
  • typ kwiatostanu: wierzchotkowaty kwiatostan szczytowy
    • kwiaty zebrane wluźne, szczytowe wierzchotki na końcach pędów
  • wielkość i kształt kwiatów:
    • kwiaty drobne, promieniste, o średnicy 3 – 5 mm, z wyraźnie czterodzielną koroną

  • rozłupnia

  • lasy liściaste i mieszane, zwłaszcza lasy dębowo – grabowe, bukowe, żyzne olszyny oraz jaworzyny górskie
  • preferuje miejsca cieniste do półcienistych, często w runie leśnym pod okapem drzew
  • tworzy zwarte, kobiercowate łany na żyznych i wilgotnych glebach leśnych
  • lubi gleby gliniaste lub gliniasto – piaszczyste z wysoką zawartością próchnicy, czarnoziem oraz mady brunatne
  • źle znosi gleby suche, jałowe i silnie kwaśne

W Pigułce

  • roślina wieloletnia, użytkowa, lecznicza, ozdobna, żywozielona
  • wzrost: 10 – 30 cm
    tworzy zwarte łany; po zasuszeniu pachnie kumaryną

  • system korzeniowy:
    • płytki, rozległy i silnie rozgałęziony –  dominującą część stanowi poziomo rozrastający się system podziemny
    • korzenie sięgają zazwyczaj ok. 20 – 40 cm głębokości, choć przeważają te rozmieszczone płycej, w warstwie próchnicznej ściółki leśnej
  • kłącza:
    • przytulia wonna wykształcadrobne, płożące się, rozłogowe kłącza, które mają zdrewniały charakter i są wyraźnie spłaszczone
    • kłącza sąpoziome lub lekko ukośne, umiejscowione są płytko pod powierzchnią gleby – zazwyczaj na głębokości do 5 cm

  • łodyga
    • łodyga jest cienka, naga, sztywna i krucha, co sprawia, że łatwo się łamie przy silniejszym nacisku
    • zielona w górnej części, natomiast u podstawy często zdrewniała, co nadaje jej większą odporność mechaniczną w strefie przyziemnej
    • osiąga zwykle 10 – 40 cm, choć w sprzyjających warunkach może być nieco wyższa
  • pędy
    • są czterokątne w przekroju poprzecznym – typowa cecha dla wielu przedstawicieli rodziny marzanowatych
    • mają wyraźnie kątowy, ostro kanciasty kształt – brzegi są sztywne i ostro zaznaczone

  • blaszka liściowa pojedyncza, wąska, lancetowata do eliptycznej, o charakterystycznym równowąsko – wydłużonym kształcie
  • brzeg gładki i prosty
    • w niektórych przypadkach brzeg może być delikatnie podwinięty ku dołowi (cecha funkcjonalna w środowiskach leśnych o wyższej wilgotności).
  • nasada klinowata, płynnie zwężająca się w kierunku łodygi
  • wierzchołek ostro zakończony, ale nie kolczasty – delikatnie szpiczasty.
  • powierzchnia blaszki – gładka, naga, cienka i elastyczna, nieco błyszcząca, o dość sztywnej strukturze
  • kolorystyka:
    • górna strona blaszki – ciemnozielona do jasnozielonej, lekko błyszcząca.
    • spodnia strona – jaśniejsza, matowa, całkowicie naga lub bardzo delikatnie owłosiona przy nerwie głównym
  • liście siedzące lub krótkoogonkowe
  • ułożenie liści na łodydze: okółkowe – charakterystyczna cecha gatunku: liście zebrane są w okółkach po 6 – 9 sztuk, rzadziej 4 – 5

  • pora kwitnienia: maj – czerwiec (V – VI)
    przytulia kwitnie późną wiosną, zwykle od początku maja do końca czerwca
  • barwa kwiatów: biała, jednolita
    • nie zmienia się w trakcie rozwoju – kwiaty od początku do końca sąśnieżnobiałe
  • typ kwiatostanu: wierzchotkowaty kwiatostan szczytowy
    • kwiaty zebrane wluźne, szczytowe wierzchotki na końcach pędów
  • wielkość i kształt kwiatów:
    • kwiaty drobne, promieniste, o średnicy 3 – 5 mm, z wyraźnie czterodzielną koroną

  • rozłupnia

  • lasy liściaste i mieszane, zwłaszcza lasy dębowo – grabowe, bukowe, żyzne olszyny oraz jaworzyny górskie
  • preferuje miejsca cieniste do półcienistych, często w runie leśnym pod okapem drzew
  • tworzy zwarte, kobiercowate łany na żyznych i wilgotnych glebach leśnych
  • lubi gleby gliniaste lub gliniasto – piaszczyste z wysoką zawartością próchnicy, czarnoziem oraz mady brunatne
  • źle znosi gleby suche, jałowe i silnie kwaśne

Ciekawostki

  • „Leśny mistrz” – Waldmeister
    W tradycji niemieckiej przytulia wonna to kultowa roślina majowa, znana pod nazwą Waldmeister, czyli „leśny mistrz”. Jest głównym składnikiem tradycyjnego ponczu majowego (Maibowle). Świeże liście przytulii aromatyzują białe wino i wodę, nadając napojowi charakterystyczny, słodkawy zapach kumaryny. Maibowle podaje się w maju, zwłaszcza podczas świąt i spotkań plenerowych, jako symbol wiosny i odnowy.
  • Symbol spokoju i odpoczynku
    W niektórych przekazach przytulia była nazywana „zielem świętego spokoju” – miała uspokajać ciało i umysł, zwłaszcza po pracy polowej lub długich podróżach.
  • Ziele do skrzyni i tytoniu – zapomniane zastosowania przytulii wonnej
    W wielu kulturach europejskich suszoną przytulię wonną wkładano do skrzyń, szaf i pościeli. Jej słodkawy, waniliowy zapach nie tylko odświeżał tkaniny, ale także odstraszał mole i pasożyty. Stąd pochodzą dawne określenia ludowe takie jak „ziele do skrzyni” czy „świeże posłanie” – podkreślające jej praktyczne i aromatyczne zastosowanie w gospodarstwach domowych.
  • Ziele do tytoniu
    Dawniej przytulia wonna była również dodawana do tabaki i mieszanek tytoniowych. Jej aromat, uwalniający się po zasuszeniu dzięki obecności kumaryny, łagodził zapach dymu i działał lekko uspokajająco. Była ceniona zarówno przezzielarzy, jak i przez palaczy – jako roślinny „poprawiacz” smaku i nastroju.
  • Ziele świętojańskie i bukietowe
    W tradycji ludowej Galium odoratum często wchodziła w skład bukietów świętojańskich i Matki Boskiej Zielnej, obokdziurawca, bylicy, macierzanki i mięty.

SUROWIEC ZIELARSKI

PRZYTULIA WONNA – Galium odorata L.

  • ziele marzanki – Asperulae odoratae herba

CZAS ZBIORU

  • ziele zbiera się w czasie kwitnienia kwiecień – maj (IV – V) lub maj – czerwiec (V – VI)

Status ochrony przytulii wonnej w Polsce

Do 2014 roku przytulia wonna była objęta w Polsce ochroną częściową, wynikającą z potrzeby zachowania naturalnych stanowisk i ograniczenia nadmiernej eksploatacji surowca. Obecnie gatunek ten nie podlega już ochronie gatunkowej, co umożliwia jego legalny zbiór.
Pomimo braku formalnych ograniczeń, zaleca się prowadzenie pozysku w sposób zrównoważony, z uwzględnieniem ochrony populacji i siedlisk naturalnych.

SUSZENIE

  • zebrane ziele najlepiej suszyć w suchym, zacienionym i przewiewnym miejscu rozłożone cienką warstwą
  • w suszarkach – w temperaturze do 40˚C

Prawidłowo wysuszone ziele powinno mieć zapach intensywny, słodkawy, przypominający siano, co jest oznaką obecności uwolnionej kumaryny.
Liście i łodygi powinny mieć barwę żywo zieloną, bez brązowych przebarwień, a kwiaty białą
(podczas nieprawidłowego suszenia ziele często ciemnieje!)

PODSTAWOWE ZWIĄZKI CZYNNE

  • kumaryna
    • w trakcie suszenia wolna kumaryna nadaje surowcowi miły zapach siana
  • glikozydy irydoidowe
  • flawonoidy
  • garbniki
  • gorycze
  • olejek eteryczny
  • witaminę C i P (bioflawonoidy) – obecne w niewielkich ilościach
  • sole mineralne

DZIAŁANIE

  • przeciwskurczowe – rozluźnia mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg moczowych i naczyń krwionośnych
  • moczopędne
    • wspiera usuwanie nadmiaru wody z organizmu, pomocniczo stosowana przy obrzękach i łagodnych problemach z krążeniem
  • żółciopędne i poprawiające trawienie
    • pobudza wydzielanie żółci, wspomaga pracę wątroby i ułatwia trawienie cięższych posiłków
  • przeciwzapalne
    • flawonoidy i irydoidy hamują procesy zapalne, wspierają regenerację tkanek.
  • przeciwobrzękowe
    • usprawnia krążenie chłonki w naczyniach chłonnych – zasługa obecności kumaryny
  • łagodnie przeciwbakteryjne
  • łagodnie uspokajające i nasenne
    • kumaryna działa łagodnie uspokajająco, co może pomagać w relaksacji i zasypianiu
  • przeciwzakrzepowe (łagodne)
    • kumaryna może wykazywać działanie lekko przeciwzakrzepowe

ZASTOSOWANIE

Źródła etnobotaniczne i zielniki historyczne (XIX–XX w.) podają, że ziele przytulii wonnej stosowano m.in.:

  • w chorobach wenerycznych (jako środek „oczyszczający krew”),
  • przy hemoroidach,
  • w kamicy moczowej i skąpomoczu,
  • na puchlinę wodną (obrzęki, zastoiny),
  • w stanach psychicznych określanych dawniej jako melancholia i histeria,
  • w gośćcu (reumatyzmie),
  • w schorzeniach wątroby, takich jak żółtaczka czy „obrzmienie wątroby”.

Zastosowania te wynikały przede wszystkim z tradycyjnych obserwacji i przypisywanego działania:

  • moczopędnego i przeciwobrzękowego (puchlina, kamica, hemoroidy),
  • uspokajającego (melancholia, histeria),
  • przeciwzapalnego i pobudzającego krążenie (gościec, choroby weneryczne)

wewnętrzne:

  • układ krwionośny i limfatyczny
    • zaburzenia krążenia żylnego:
      • zastoje żylne, żylaki nóg, hemoroidy
    • nadciśnienie – pomocniczo
    • zastoje limfatyczne
      • obrzęki
  • układ nerwowy
    • pobudzenie nerwowe
    • bezsenność – tradycyjnie stosowana w trudnościach z zasypianiem (np. napary, wina ziołowe)
    • bóle głowy, szczególnie napięciowe
  • układ moczowy
    • skurcze w obrębie dróg moczowych
    • wspomagająco w kamicy moczowej
    • skąpomocz (efekt moczopędny łagodny do umiarkowanego – częściowo związany z rozkurczem dróg moczowych i możliwym wpływem irydoidów na resorpcję wody w nerkach)

zewnętrznie:
głównie za sprawą działania przeciwzapalnego, łagodzącego i antyseptycznego

  • krwiaki i obrzęki przy kontuzjach sportowych lub innych urazach
  • stany zapalne skóry
  • owrzodzenia jamy ustnej, narządów płciowych i odbytu
  • drobne rany, skaleczenia i otarcia
  • zmęczone, zaczerwienione i opuchnięte oczy
  • bóle mięśniowe, nerwobóle, napięcie nerwowe
  • bóle reumatyczne
  • dna moczanowa

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

Sytuacje, które zawsze wymagają ostrożności:

  • nadwrażliwość lub alergia na składniki marzanki wonnej
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią – brak badań potwierdzających bezpieczeństwo stosowania w tych grupach
  • problemy z krzepliwością krwi (skłonność do krwawień, hemofilia, trombocytopenia)
  • osoby z poważnymi chorobami wątroby (np. marskość, niewydolność).
  • osoby po świeżych zabiegach chirurgicznych lub z dużymi ranami – ryzyko zwiększonego krwawienia
  • jednoczesne przyjmowanie leków farmakologicznych– marzanka wonna może nasilać działanie leków przeciwzakrzepowych oraz wpływać na działanie innych preparatów.
    Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku przyjmowania między innymi:

    • leków przeciwzakrzepowych (np. warfaryna, heparyna),
    • przeciwpłytkowych (np. kwas acetylosalicylowy, klopidogrel),
    • uspokajających i nasennych (np. benzodiazepiny)
    • oraz leków obniżających ciśnienie krwi.

PRZYKŁADOWE SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA

Marzanka wonna rzadko jest stosowana w monoterapii.
Najczęściej wykorzystywana jestw mieszankach ziołowych z surowcami o podobnym lub uzupełniającym działaniu

Z czym warto łączyć marzankę wonną

  • W celu wsparcia działania moczopędnego i oczyszczającego organizm – z liśćmi brzozy, zielem nawłoci, zielem skrzypu, naowocnią fasoli, liśćmi rozmarynu oraz kwiatem robinii akacjowej.
    Uwaga: takie mieszanki najlepiej stosować w krótkich kuracjach (7–14 dni) i przy odpowiednim nawodnieniu.

  • W celu zwiększenia działania relaksującego i uspokajającego – z liśćmi melisy, szyszkami chmielu, kwiatem lawendy.
    Dobrze sprawdza się w naparach wieczornych, wspierających zasypianie.

  • W celu wsparcia układu krwionośnego i działania przeciwzakrzepowego – z kwiatem głogu, liśćmi miłorzębu japońskiego.
    Nie łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi bez konsultacji lekarskiej.

  • W celu zwiększenia i podkreślenia aromatu – z wanilią lub cynamonem.
    Stosowane w winach ziołowych, nalewkach i mieszankach herbacianych dla podbicia walorów smakowych.


1. Napar z ziela marzanki wonnej

Składniki:

  • 1 łyżka suszonego ziela marzanki wonnej
  • 250 ml wrzątku

Przepis:
Ziele zalać wrzątkiem, przykryć i parzyć 10 – 15 minut. Następnie przecedzić. Pić świeżo przygotowany napar.

Działanie:
Łagodne uspokajające, lekko moczopędne, przeciwskurczowe, wspomagające krążenie.

Dawkowanie i zastosowanie:
Pić 1 filiżankę naparu 1 – 2 razy dziennie, najlepiej wieczorem przy bezsenności lub napięciu nerwowym; pomocniczo przy łagodnych obrzękach i zastojach krążenia.


2. Nalewka z marzanki wonnej

Składniki:

  • 50 g suszonego ziela marzanki wonnej
  • 250 ml alkoholu 40%

Przepis:
Ziele zalać alkoholem w słoju, szczelnie zamknąć, macerować 10 – 14 dni w ciemnym miejscu, codziennie wstrząsając. Następnie przecedzić i przelać do butelki z ciemnego szkła.

Działanie:
Poprawia mikrokrążenie, działa łagodnie przeciwobrzękowo, rozkurczowo, wspomaga trawienie; stosowana także jako środek aromatyczny.

Dawkowanie i zastosowanie:
Stosować 10 – 20 kropli rozcieńczonych w niewielkiej ilości wody, 1 – 2 razy dziennie; zewnętrznie – do pędzlowania lub wcierania w miejsca obrzęków i krwiaków.


3. Maibowle – wino ziołowe z marzanką – tradycyjny napój majowy

Przepis 1. klasyczna wersja alkoholowa i bezalkoholowa

Składniki:

  • 1 butelka wytrawnego białego wina (np. Riesling, Sauvignon Blanc) lub wody gazowanej (wersja bezalkoholowa)
  • 10 – 15 świeżych lub lekko podsuszonych łodyżek marzanki wonnej (Galium odoratum)
  • 1 cytryna w plastrach
  • 1 pomarańcza w plastrach
  • 1 – 2 łyżki miodu lub cukru (opcjonalnie)
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
  • 50 ml koniaku lub brandy (opcjonalnie, dla pełniejszego smaku)

Przepis:

  1. Marzankę zebrać najlepiej przed kwitnieniem (kwiecień–maj), podsuszyć kilka godzin w przewiewie.
  2. Pęczek łodyżek włożyć do słoja, zalać winem lub wodą gazowaną.
  3. Dodać plastry cytryny i pomarańczy, ewentualnie miód/cukier i mocniejszy alkohol.
  4. Schłodzić w lodówce 12 – 24 godziny, aby smaki się połączyły.
  5. Podawać z kostkami lodu i miętą.

Działanie:
Orzeźwiające, aromatyczne, lekko uspokajające (kumaryna).

Dawkowanie i zastosowanie:
Podawać okazjonalnie jako napój chłodzący; wersja bezalkoholowa – także dla osób unikających alkoholu.



Przepis 2. wersja ekspresowa

Składniki:

  • 30 g świeżego ziela marzanki wonnej (zbieranego tuż przed kwitnieniem)
  • 1 l białego wina półwytrawnego
  • opcjonalnie: plastry cytryny, kilka listków mięty

Przepis:

  1. Związać świeże ziele w pęczek.
  2. Zawiesić w winie tak, by tylko częściowo było zanurzone (unika się goryczy).
  3. Macerować 20 – 30 minut, wyjąć ziele.
  4. Schłodzić przed podaniem.

Działanie:
Lekko uspokajające, aromatyczne; klasyczna wersja Maibowle podawana w Niemczech na wiosennych spotkaniach.

Dawkowanie i zastosowanie:
Podawać świeżo przygotowane, najlepiej w towarzystwie lekkich dań wiosennych.



Przepis 3. wersja macerowana

Składniki:

  • 60 g świeżych lub suszonych wierzchołków kwitnącej marzanki
  • 1 l wytrawnego białego wina
  • 30 g cukru lub miodu

Przepis:

  1. Zalać ziele winem w dużym słoju.
  2. Dodać cukier lub miód.
  3. Macerować: świeże ziele – 3 tygodnie; suszone – 2 – 3 dni.
  4. Przefiltrować, rozlać do butelek, przechowywać w chłodnym miejscu.

Działanie:
Aromatyczne, delikatnie uspokajające, sprzyjające relaksowi.

Dawkowanie i zastosowanie:
Podawać w małych ilościach (kieliszek) jako aperitif; nie stosować w celach leczniczych ze względu na zawartość alkoholu.


 

 

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA  – botanika

0%
OFERTA SPECJALNA

„Botanika dla Zielarza w pigułce"
to same najważniejsze rzeczy, które powinieneś wiedzieć

Możesz zamówić wersję elektroniczną, która będzie pomocna przy oznaczaniu roślin